Delfini čuvaju prvo mjesto u Sisku!

Danas od 17. 30 vaterpolo reprezentacija Srbije protiv domaćih Barakuda igra poslednji meč kvalifkacija Evropa kupa.  Savić: Tradicija nameće želju za pobedom.  Okršaj dve najbolje reprezentacije na svetu (utorak od 17. 30 u Sisku) potencijalna je uvertira za mnogo važnije utakmice tokom leta.

Ostali sportovi 12.03.2019 | 10:30
Delfini čuvaju prvo mjesto u Sisku!
Vaterpolo reprezentacija Srbije je juče otputovala u Sisak gde je danas, od 17.30, očekuje poslednji susret u grupi Evropa kupa.

Na put su pored članova stručnog štaba krenuti igrači Gojko Pijetlović, Viktor Rašović, Sava Ranđelović, Duško Pijetlović, Milutin Aleksić, Nikola Jakšić, Andrija Prlainović i Stefan Mitrović dok će ih u mestu odigravanja utakmice čekaju Filip Filipović, Dušan Mandić, Nemanja Vico, Miloš Ćuk i Branislav Mitrović.

Iako nema rezultatski značaj, obzirom da su se obe ekipe plasirale na završni turnir ovog takmičenja (Zagreb 5-7. april), sigurno je da će gledaoci uživati u kvalitetnom nadmetanju vrhunskih asova. U decembru, u Nišu Srbija je pobedila posle boljeg izvođenja peteraca.

"Poslednjih godina Srbija i Hrvatska su dve najuspešnije reprezentacije. Mi smo olimpijski i evropski šampioni, oni svetski prvaci. Prošle godine smo igrali više puta, postoji mogućnost da tako bude i ove sezone. I jedni i drugi znamo da je meč u Sisku rezultatski najmanje bitan i da će one prave utakmice biti vezane za Svetsku ligu i Svetsko prvenstvo. Sa druge strane želimo da vidimo gde smo sada sa formom uz obavezu da se publici protiv domaćina predstavimo na pravi način. Forma jeste meni u fokusu, a naravno tradicija nameće i želju da rezultat bude uspešan" izjavio je selektor Dejan Savić.

Srbija ima bod više od Hrvatske, a za ostanak na prvom mestu u grupi potrebna je pobeda iz igre ili na peterce jer rival ima bolju gol razliku u odnosu na Rumune. U drugim grupama jedina je neizvesnost u "A" grupi gde Nemci imaju šansu da pobedom protiv Rusa odu u Zagreb.

Podsetimo da će Srbija i Hrvatska razigravati u četvrtfinalu Evropa kupa u Zagrebu sa grupom u kojoj su Grci i Španci. Evropa kup je kvalifikaciono takmičenje za Svetsku ligu koja će se održati u Beogradu.

Hrvatska - Srbija!

Utakmica koja je u svim sportovima "više od igre", ali je rivalstvo najrazvijenije u vaterpolu, zbog brojnih mečeva na velikim takmičenjima, neretko i u finalima.

I jedni i drugi su tokom više od dve decenije imali svojih momenata. Trenutno su "delfini" olimpijski pobednici i evropski šampioni, a Hrvati najbolji na svetu.

Žreb ih je spojio i u grupnoj fazi Evropa kupa, zajedno sa Rumunijom, koja je u startu bila "osuđena" na poslednje mesto i ispadanje. Srbija i Hrvatska su mnogo pre okršaja u Sisku (utorak, 17.30) znale da će biti učesnici završnog turnira u Zagrebu, tako da predstojeća utakmica nema takmičarski značaj, ali specifičnu težinu itekako ima.

Da nije tako, Dejan Savić ne bi u "komšiluk" poveo najjači sastav, igrače koji su letos u Barseloni odbranili evropsko zlato.

"Prošle godine smo igrali više puta, a postoji mogućnost da tako bude i ove sezone. I jedni i drugi znamo da je Sisak rezultatski najmanje bitan i da će one prave utakmice biti vezane za Svetsku ligu i Svetsko prvenstvo", rekao je Savić.

On, kao i uvek, očekuje dobru partiju "delfina".

"Želimo da vidimo gde smo sa formom, uz obavezu da se publici predstavimo na pravi način. Dakle, forma je u fokusu, a tradicija nameće i želju da rezultat bude pozitivan".

Vremena za pripreme nije bilo. Igrači će u utakmicu ući iz napora u klubovima, bez svežine, pa je interesantno ko će se bolje snaći u takvoj situaciji. Pre tačno tri meseca, u Nišu je bilo 7:7, a onda su "delfini" pobedili boljim izvođenjem peteraca.

"Očekujem neizvesnu i tešku utakmicu, bez obzira što rezultat nema neku istorijsku vrednost. Slično je bilo i u Nišu, pa je meč bio vrlo kvalitetan. Lepo je da se okupimo i siguran sam da ćemo dati maksimum - i za utisak i za rezultat", poručio je golman Gojko Pijetlović.

Fajnal ejt Evropa kupa na programu je od 5. do 7. aprila i kvalifikacioni je za završni turnir Svetske lige u Beogradu, osim za Srbiju koja kao domaćin ima garantovano učešće.

Osvajač Svetske lige izvadiće "vizu" za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar