Акупунктура рјешење за менопаузу?

За многе жене, менопауза може да буде веома тежак период са бурним емотивним и физичким реакцијама. Ново истраживање, међутим, показује да би акупунктура могла да помогне у ублажавању симптома.

Здравље 11.03.2019 | 11:08
Акупунктура рјешење за менопаузу?
Студија коју су спровели истраживачи на Универзитету јужне Данске утврдила је да је петонедељни акупунктурни третман жена у менопаузи ублажио бројне симптоме, попут валунга (налета топлоте), потешкоћа са спавањем, промена расположења или раздражљивости.

Истраживање је објављено у Бритиш медикал џорналу, али стручњаци истичу да не могу да искључе могућност плацебо ефекта, односно да су ефекти на тестираним субјектима можда били производ аутосугестије.

Један од предводника студије, професор Франс Бох Валдорф, рекао је да је акупунктура безбедна, једноставна и јефтина процедура, са малим бројем нусефеката, али да не могу са сигурношћу да одбаце да је олакшање плод плацебо ефекта.

„Жене које буду хтеле да покушају са акупунктуром треба да буду информисане о свим тренутним доказима и ограничењима, како би могле да саме донесу најбољу одлуку“, истакао је Валдорф.

Истраживање је спроведено на 70 жена, од којих је половина подвгрнута акупунктури, а друга половина је чинила контролну групу.

Након шест недеља третмана, жене у акупунктурној групи рекле су да осећају побољшања на свим пољима, односно да су симптоми менопаузе блажи у односу на жене у контролној групи.

Акупунктура је древна кинеска терапија лечења и отклањања бола помоћу танких иглица, које се забадају у прецизно одређене тачке на телу.

РТС
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар