Akupunktura rješenje za menopauzu?

Za mnoge žene, menopauza može da bude veoma težak period sa burnim emotivnim i fizičkim reakcijama. Novo istraživanje, međutim, pokazuje da bi akupunktura mogla da pomogne u ublažavanju simptoma.

Zdravlje 11.03.2019 | 11:08
Akupunktura rješenje za menopauzu?
Studija koju su sproveli istraživači na Univerzitetu južne Danske utvrdila je da je petonedeljni akupunkturni tretman žena u menopauzi ublažio brojne simptome, poput valunga (naleta toplote), poteškoća sa spavanjem, promena raspoloženja ili razdražljivosti.

Istraživanje je objavljeno u Britiš medikal džornalu, ali stručnjaci ističu da ne mogu da isključe mogućnost placebo efekta, odnosno da su efekti na testiranim subjektima možda bili proizvod autosugestije.

Jedan od predvodnika studije, profesor Frans Boh Valdorf, rekao je da je akupunktura bezbedna, jednostavna i jeftina procedura, sa malim brojem nusefekata, ali da ne mogu sa sigurnošću da odbace da je olakšanje plod placebo efekta.

„Žene koje budu htele da pokušaju sa akupunkturom treba da budu informisane o svim trenutnim dokazima i ograničenjima, kako bi mogle da same donesu najbolju odluku“, istakao je Valdorf.

Istraživanje je sprovedeno na 70 žena, od kojih je polovina podvgrnuta akupunkturi, a druga polovina je činila kontrolnu grupu.

Nakon šest nedelja tretmana, žene u akupunkturnoj grupi rekle su da osećaju poboljšanja na svim poljima, odnosno da su simptomi menopauze blaži u odnosu na žene u kontrolnoj grupi.

Akupunktura je drevna kineska terapija lečenja i otklanjanja bola pomoću tankih iglica, koje se zabadaju u precizno određene tačke na telu.

RTS
foto:internet
 

Komentari / 0

Ostavite komentar