Наслаге испод очију указују на повишен холестерол

Последице високог нивоа масноћа у крви могу да буду вишеструке и да захвате различите органе. Много већа последица од накупљања масноћа на кожи јесте њихово таложење на унутрашњим зидовима крвних судова.
 

Здравље 11.03.2019 | 11:04
Наслаге испод очију указују на повишен холестерол
ПОВИШЕНЕ вредности холестерола у крви не дају никакве симптоме. Најчешће се открију случајно, тек ако се уради анализа крви. Међутим, промене на кожи око очију, у виду жућкастих наслага са унутрашње стране капака, могу да буду јасан показатељ повишеног "лошег" и смањеног нивоа "доброг" холестерола.

Докторка Јелица Бјекић Мацут, ендокринолог Клиничко-болничког центра "Бежанијска коса" каже да су жућкасте наслаге око очију - ксантоми и ксантелазме, чешће код наследних облика хиперлипопротеинемија.

- Могу да се јаве и код особа које немају повишене вредности холестерола у крви - прича др Бјекић. - Ипак, уколико пацијент примети да их има потребно је да уради анализе на ниво липида у крви.

Ксантоми могу да буду у виду већих или мањих чворова, од жућкасте до смеђе или пурпурноцрвене боје. Осим на кожи капака, јављају се и на слузокожи, тетивама, лигаментима, на срцу и крвним судовима, у централном нервном систему, на рожњачи и ретини. Код ксантома на тетивама боја коже која их прекрива не мења боју. Ксантоми плочастог облика називају се ксантелазме, а ове промене настају као последица накупљања масноћа у поткожним ћелијама.

Међутим, много већа последице од накупљања масноћа на кожи јесте њихово таложење на унутрашњим зидовима крвних судова.

- Када је у већим концентрацијама од нормалних, холестерол учествује у нагомилавању масних наслага дуж артерија у организму - каже др Бјекић. - Као последица тога може да настане периферна болест артерија, а даљом прогресијом и формирање тромба на месту плака, као и потпуно запушење крвног суда. У зависности од артерије која је захваћена настаје срчани или мождани удар, или инфаркт других органа које те артерије исхрањују.

Наша саговорница каже и да се атеросклероза развија годинама. Већ у доба адолесценције могу да се појаве почетне наслаге масти на артеријама. Код појединих, болест напредује брже па се јави већ у тридесетим, али чешће се испољи након уласка у шесту деценију.

- Према резултатима студија, мушкарци са укупним холестеролом већим од 8 ммол/л, а жене са већим од 6 ммол/л имају три до пет пута већи ризик да оболе од исхемијске болести срца током следећих пет година живота - каже др Бјекић. - Показано је и да се смањењем лошег холестерола (ЛДЛ) смањује ризик од инфаркта срца за 40 одсто.

Последица високог холестерола може да буде и појава масне јетре.

- Високи холестерол повећава ризик од појаве масне јетре, а сам поремећај њеног рада може да изазове висок холестерол јер се он разлаже у овом органу - каже др Бјекић. - За појаву масне јетре одговорно је и накупљање триглицерида у њеним ћелијама или ово стање настаје као последица метаболичког синдрома када су удружене гојазност, шећерна болест типа 2 и повећани триглицериди.

ЛЕКОВИКРИТЕРИЈУМИ за увођење лекова за снижавање повишеног лошег холестерола разликују се од пацијента до пацијента. - Код пацијената са шећерном болешћу и оних који су прележали инфаркт срца, вредности ЛДЛ-а морају да буду још ниже од уобичајених препоручених граница, док се код млађих, здравих људи толеришу и више вредности холестерола, тако да је одлука о почетку терапије индивидуална - објашњава др Јелица Бјекић.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар