Требају дозволе за лет хеликоптера

Дирекција за цивилно ваздухопловство Босне и Херецговине има Правилник о условима и начину издавања дозволе ваздушног оператера, (такозване „АОЦ" потврде), и њим су тачно дефинисане дјелатности које се могу обављати у јавном ваздухопловству. То је регулисано чланом 4 који је написан у складу са Законом о јавном ваздухопловству БиХ. Члан 2 објашњава и које су то дјелатности, а у то спада и летење за потребе хитне медицинске помоћи. Ипак, из Хеликоптерског сервиса Републике Српске поручују да не намјеравају тражити ову дозволу.

Република Српска 10.03.2019 | 19:30
Требају дозволе за лет хеликоптера
„Не, не намјеравамо тражити дозволу нити потврду, јер ми не спадамо у комерцијалне летове, самим тим нам она није потребна", каже директор Хеликоптерског сервиса РС Бобан Кустурић.

Када је у питању некомерцијални лет, мора постојати посебна дозвола надлежне институције, али под условом да већ имају потврду ваздушног оператера – поручују из Дирекције за цивилно ваздухопловство.

Услуге превоза пацијената Хеликоптерски сервис ипак наплаћаје. То потврђују ревизорски извјештаји Фонда здравственог осигурања из 2015. и 2016. године. Ставка у ревизорским извјештајима јасно каже да се услуге превоза пацијената плаћају осигураним лицима из касе Фонда здравственог осигурања, према Одлуци из 2015. године и по систему секундарне и терцијарне здравствене заштите.

Да услуге превоза пацијената путем Хеликоптерског сервиса РС нису бесплатне, потврђено нам је и из Фонда, који наводи да те, и остале услуге из уговора са Универзитетским клиничким центром, годишње коштају Фонд око 108 милиона марака. Директор Хеликоптерског сервиса, Бобан Кустурић, и даље тврди да не обављају комерцијалне летове.

„Ми све радимо бесплатно, спасили смо на стотине животе и ништа од тога нисмо наплатили. Ја разумијем да ви тражите нешто што није регуларно, али тога код нас нема."

Пензионисани пилот са тридесетогодишшњим искуством, Трипо Ћук, каже да све прописе који су у складу са правилима ваздушног саобраћаја Европске уније, од 2006. године одређује искључиво Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ.

У складу са тим, остали оператери и раде у ваздушном саобраћају. Ограђујући се од нових правила која су можда донесена откад је он отишао у пензију, Ћук објашњава разлику у спремности хеликоптера за посебне ситуације.

„Правилима је дефинисано да трагање може радити једномоторац. Спасавање или ресцуе може радити само двомоторац, и у складу с тим се издају одређене саобраћајне дозволе или употребне у ваздушном саобраћају".

У медијима се појавила информација да Хеликоптерски сервис Републике Српске нема ниједан хеликоптер са два мотора, што је предуслов за добијање дозволе за ваздушни медицински транспорт.



БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Пилот

10.03.2019 18:33

Овај човјек се стиди свог имена. Није му име Бобан, него Богдан. Све је јасно о каквом се човјеку ради, када се овако лажно представља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

10.03.2019 19:35

Директор фонда Је родјени брат директора ХС и медицински лелтови се итекако наплацују, знаци сваки лет је наплацен. На залост у РС нема моцног цовјека који то мозе покренути и да неко буде санкционисан због лази. У осталом у РС је све засновано на лазима па тако и то. Њима је једина дозвола потребна од Миле Додика све остало њима не треба. Питајте их колико пута су га возили до сад у Сарајево, ко то плаца и колико коста. Јос јаднија ставр је та сто се у медјународним летацким регистрима хеликоптер плацен дест милиона води у власниству приватног оператера

Name

Њима не треба

10.03.2019 18:34

Назалост њима ниста не треба, осим оваца за гласање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

10.03.2019 20:13

Они раде хуман посао.,то знају они којима су помогли,а њих није мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

10.03.2019 21:26

Је ли животати..,а јес хумано бојање Рудоње и његових пара....немојте бити наивни....овај мали дупелиско све што може остварује преко трчања за Рудоњом...истраге ће то показати....од Врбање,Старчевићевице,Чесме и даље....лопови и крај....

Name

Пацо Раббане

10.03.2019 22:12

Е мој Дуновицу, бас си испао патолоски сом!!! Мислис се овако спасити блама и пензионисања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Столе

11.03.2019 06:26

Човјек се зове Бобан.Бобан нема рођеног брата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

11.03.2019 12:21

Невидим у опште потребу за овом врстом полемике....Правила о "Ваздушној пловидби " су јасна и недвосмислена....никакви , па ни "Бобани " немају шта са тим коментарисати у причу увлачити докторе који воле да се експонирају или било кога другог.... летење је сложена операција која захтјева поштовање бројних правила и прописа и њом нити се може бавити свако нити требада се бави свако....осим тога Закон о сигурности имовине и лица, ваздушној пловидби, Безбједности саобрачаја-ваздушног имају одговорна и плаћена лица која ову причу контролишу и санкционишу ако је то потребно.....неки "Бобани " или било ко ји други су неважни у поштовању сигурносних правила и прописа.... Мислим да се било какве сигурносне ,саобрачајне норме , несмију злоупотребљавати у .............

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друга страна медаље

12.03.2019 21:23

Генерално се слазем са васим мисљењем али и у БиХ не постоји довољан број сколованог кадра по питању цивилног ваздусног саобрацаја. Мања група људи која има некаквог додира са регулативом али све скупа далеко од потребног...недостаје искуства, едукације, средстава, воље врха власти,...вецина запослених ради јер воли авијацију

Name

амадеус

16.03.2019 20:20

Није ми јасно само једно! Брани их ЛОПОВ Дејан Тодоровић,официрћић ког је ујко поставио за директора Бањалучког аеродрома да би украо 6 милиона КМ...и направио непотребно нови торањ,АКЛ,при том жени отворио "Цреyсаве" канцеларију у Борику код спортске дворане Борик и себи сервис за ремонт хеликоптера владе РС....није ли то помало чудно и за истражити.....а о кумствима....ха ха ха....то је замршено и весело за истрагу.....