Trebaju dozvole za let helikoptera

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Herecgovine ima Pravilnik o uslovima i načinu izdavanja dozvole vazdušnog operatera, (takozvane „AOC" potvrde), i njim su tačno definisane djelatnosti koje se mogu obavljati u javnom vazduhoplovstvu. To je regulisano članom 4 koji je napisan u skladu sa Zakonom o javnom vazduhoplovstvu BiH. Član 2 objašnjava i koje su to djelatnosti, a u to spada i letenje za potrebe hitne medicinske pomoći. Ipak, iz Helikopterskog servisa Republike Srpske poručuju da ne namjeravaju tražiti ovu dozvolu.

Republika Srpska 10.03.2019 | 19:30
Trebaju dozvole za let helikoptera
„Ne, ne namjeravamo tražiti dozvolu niti potvrdu, jer mi ne spadamo u komercijalne letove, samim tim nam ona nije potrebna", kaže direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić.

Kada je u pitanju nekomercijalni let, mora postojati posebna dozvola nadležne institucije, ali pod uslovom da već imaju potvrdu vazdušnog operatera – poručuju iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo.

Usluge prevoza pacijenata Helikopterski servis ipak naplaćaje. To potvrđuju revizorski izvještaji Fonda zdravstvenog osiguranja iz 2015. i 2016. godine. Stavka u revizorskim izvještajima jasno kaže da se usluge prevoza pacijenata plaćaju osiguranim licima iz kase Fonda zdravstvenog osiguranja, prema Odluci iz 2015. godine i po sistemu sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite.

Da usluge prevoza pacijenata putem Helikopterskog servisa RS nisu besplatne, potvrđeno nam je i iz Fonda, koji navodi da te, i ostale usluge iz ugovora sa Univerzitetskim kliničkim centrom, godišnje koštaju Fond oko 108 miliona maraka. Direktor Helikopterskog servisa, Boban Kusturić, i dalje tvrdi da ne obavljaju komercijalne letove.

„Mi sve radimo besplatno, spasili smo na stotine živote i ništa od toga nismo naplatili. Ja razumijem da vi tražite nešto što nije regularno, ali toga kod nas nema."

Penzionisani pilot sa tridesetogodiššnjim iskustvom, Tripo Ćuk, kaže da sve propise koji su u skladu sa pravilima vazdušnog saobraćaja Evropske unije, od 2006. godine određuje isključivo Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH.

U skladu sa tim, ostali operateri i rade u vazdušnom saobraćaju. Ograđujući se od novih pravila koja su možda donesena otkad je on otišao u penziju, Ćuk objašnjava razliku u spremnosti helikoptera za posebne situacije.

„Pravilima je definisano da traganje može raditi jednomotorac. Spasavanje ili rescue može raditi samo dvomotorac, i u skladu s tim se izdaju određene saobraćajne dozvole ili upotrebne u vazdušnom saobraćaju".

U medijima se pojavila informacija da Helikopterski servis Republike Srpske nema nijedan helikopter sa dva motora, što je preduslov za dobijanje dozvole za vazdušni medicinski transport.



BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Pilot

10.03.2019 18:33

Ovaj čovjek se stidi svog imena. Nije mu ime Boban, nego Bogdan. Sve je jasno o kakvom se čovjeku radi, kada se ovako lažno predstavlja

ODGOVORITE
Name

Aa

10.03.2019 19:35

Direktor fonda Je rodjeni brat direktora HS i medicinski leltovi se itekako naplacuju, znaci svaki let je naplacen. Na zalost u RS nema mocnog covjeka koji to moze pokrenuti i da neko bude sankcionisan zbog lazi. U ostalom u RS je sve zasnovano na lazima pa tako i to. Njima je jedina dozvola potrebna od Mile Dodika sve ostalo njima ne treba. Pitajte ih koliko puta su ga vozili do sad u Sarajevo, ko to placa i koliko kosta. Jos jadnija stavr je ta sto se u medjunarodnim letackim registrima helikopter placen dest miliona vodi u vlasnistvu privatnog operatera

Name

Njima ne treba

10.03.2019 18:34

Nazalost njima nista ne treba, osim ovaca za glasanje.

ODGOVORITE
Name

007

10.03.2019 20:13

Oni rade human posao.,to znaju oni kojima su pomogli,a njih nije malo.

ODGOVORITE
Name

Da

10.03.2019 21:26

Je li životati..,a jes humano bojanje Rudonje i njegovih para....nemojte biti naivni....ovaj mali dupelisko sve što može ostvaruje preko trčanja za Rudonjom...istrage će to pokazati....od Vrbanje,Starčevićevice,Česme i dalje....lopovi i kraj....

Name

Paco Rabbane

10.03.2019 22:12

E moj Dunovicu, bas si ispao patoloski som!!! Mislis se ovako spasiti blama i penzionisanja!

ODGOVORITE
Name

Stole

11.03.2019 06:26

Čovjek se zove Boban.Boban nema rođenog brata.

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

11.03.2019 12:21

Nevidim u opšte potrebu za ovom vrstom polemike....Pravila o "Vazdušnoj plovidbi " su jasna i nedvosmislena....nikakvi , pa ni "Bobani " nemaju šta sa tim komentarisati u priču uvlačiti doktore koji vole da se eksponiraju ili bilo koga drugog.... letenje je složena operacija koja zahtjeva poštovanje brojnih pravila i propisa i njom niti se može baviti svako niti trebada se bavi svako....osim toga Zakon o sigurnosti imovine i lica, vazdušnoj plovidbi, Bezbjednosti saobračaja-vazdušnog imaju odgovorna i plaćena lica koja ovu priču kontrolišu i sankcionišu ako je to potrebno.....neki "Bobani " ili bilo ko ji drugi su nevažni u poštovanju sigurnosnih pravila i propisa.... Mislim da se bilo kakve sigurnosne ,saobračajne norme , nesmiju zloupotrebljavati u .............

ODGOVORITE
Name

Druga strana medalje

12.03.2019 21:23

Generalno se slazem sa vasim misljenjem ali i u BiH ne postoji dovoljan broj skolovanog kadra po pitanju civilnog vazdusnog saobracaja. Manja grupa ljudi koja ima nekakvog dodira sa regulativom ali sve skupa daleko od potrebnog...nedostaje iskustva, edukacije, sredstava, volje vrha vlasti,...vecina zaposlenih radi jer voli avijaciju

Name

amadeus

16.03.2019 20:20

Nije mi jasno samo jedno! Brani ih LOPOV Dejan Todorović,oficirćić kog je ujko postavio za direktora Banjalučkog aerodroma da bi ukrao 6 miliona KM...i napravio nepotrebno novi toranj,AKL,pri tom ženi otvorio "Creysave" kancelariju u Boriku kod sportske dvorane Borik i sebi servis za remont helikoptera vlade RS....nije li to pomalo čudno i za istražiti.....a o kumstvima....ha ha ha....to je zamršeno i veselo za istragu.....