Састанак: Вучић и Хејл

Председник Србије Александар Вучић примио је јутрос трећег човека америчког Стејт департмента, подсекретара за политичка питања Дејвида Хејла. Главна тема разговора је ситуација на Косову и Метохији, пошто Хејл након Београда одлази у Приштину.

Србија 08.03.2019 | 08:38
Састанак: Вучић и Хејл
Хејл је уочи доласка у Београд рекао да постоји шанса да се ове године постигне договор Београда и Приштине, и нагласио да САД неће давати рецепт за решење.

Америчка амбасада у Србији објавила је на Твитеру да је Хејл на састанку са председником Србије Александром Вучићем позвао на укидање тарифа, заустављање обостраних провокација и наставак дијалога.

"Подсекретар Хејл у разговору са председником Србије наглашава да САД цене партнерство са Србијом и желе да изграде још снажније односе".

Амерички амбасадор Кајл Скот на Твитеру је, након састанка Вучића и Хејла, објавио њихову фотографију уз коментар:

- Поново поректање дијалога није лак задатак, али будући просперитет Србије зависи од постизања напретка у односима са Приштином - написао је Скот.

Хејл је допутовао у Београд дан пошто је приштински парламент усвојио платформу за дијалог, која спречава могућност постизања компромисног решења.

Како је раније најавио Стеј департмент, Хејл ће у Приштини разговарати са приштинским лидерима о, како се наводи, "историјској шанси да се постигне свеобухватни споразум о нормализацији односа са Србијом", те о тражењу могућности за постизање договора.

Са америчким званичником разговараће и премијерка Ана Брнабић.

Иначе, у Приштини су недавно боравили званичници Савета за националну безбедност САД, Џон Ерат и Брад Беркли, који су приштинским политичким и институционалним лидерима још једном пренели поруку да Вашингтон очекује хитно укидање наметнутих такси на српску робу или ће у противном појачати санкције, а медији су у том контексту помињали да би наредни корак могао бити повлачење америчких трупа из мисије Кфора, који су стационирани у војној бази Бондстил на Косову и Метохији.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милун

08.03.2019 09:39

Овај данас дошао у посјету, пошто је знао шта ће албанци урадити.Сада иде доле да их охрабри да су добро урадили.Треба и Србија да донесе одлуку и каже Косово никада нећемо признати, уводимо путарину за албанце, за улазак у Србију по члану 1000Еура.Албанци који се налазе у Србији нису признати као мањина и не постоје и набити им што више инспекција (санитарних,тржишних,порезних и др.) па нека се полако селе а из банака им не дати да повуку новац ако га уопште ту држе.Такође увести таксу по члану од 500Еура за излазак из Србије.

ОДГОВОРИТЕ