Sastanak: Vučić i Hejl

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je jutros trećeg čoveka američkog Stejt departmenta, podsekretara za politička pitanja Dejvida Hejla. Glavna tema razgovora je situacija na Kosovu i Metohiji, pošto Hejl nakon Beograda odlazi u Prištinu.

Srbija 08.03.2019 | 08:38
Sastanak: Vučić i Hejl
Hejl je uoči dolaska u Beograd rekao da postoji šansa da se ove godine postigne dogovor Beograda i Prištine, i naglasio da SAD neće davati recept za rešenje.

Američka ambasada u Srbiji objavila je na Tviteru da je Hejl na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozvao na ukidanje tarifa, zaustavljanje obostranih provokacija i nastavak dijaloga.

"Podsekretar Hejl u razgovoru sa predsednikom Srbije naglašava da SAD cene partnerstvo sa Srbijom i žele da izgrade još snažnije odnose".

Američki ambasador Kajl Skot na Tviteru je, nakon sastanka Vučića i Hejla, objavio njihovu fotografiju uz komentar:

- Ponovo porektanje dijaloga nije lak zadatak, ali budući prosperitet Srbije zavisi od postizanja napretka u odnosima sa Prištinom - napisao je Skot.

Hejl je doputovao u Beograd dan pošto je prištinski parlament usvojio platformu za dijalog, koja sprečava mogućnost postizanja kompromisnog rešenja.

Kako je ranije najavio Stej department, Hejl će u Prištini razgovarati sa prištinskim liderima o, kako se navodi, "istorijskoj šansi da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom", te o traženju mogućnosti za postizanje dogovora.

Sa američkim zvaničnikom razgovaraće i premijerka Ana Brnabić.

Inače, u Prištini su nedavno boravili zvaničnici Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, Džon Erat i Brad Berkli, koji su prištinskim političkim i institucionalnim liderima još jednom preneli poruku da Vašington očekuje hitno ukidanje nametnutih taksi na srpsku robu ili će u protivnom pojačati sankcije, a mediji su u tom kontekstu pominjali da bi naredni korak mogao biti povlačenje američkih trupa iz misije Kfora, koji su stacionirani u vojnoj bazi Bondstil na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milun

08.03.2019 10:39

Ovaj danas došao u posjetu, pošto je znao šta će albanci uraditi.Sada ide dole da ih ohrabri da su dobro uradili.Treba i Srbija da donese odluku i kaže Kosovo nikada nećemo priznati, uvodimo putarinu za albance, za ulazak u Srbiju po članu 1000Eura.Albanci koji se nalaze u Srbiji nisu priznati kao manjina i ne postoje i nabiti im što više inspekcija (sanitarnih,tržišnih,poreznih i dr.) pa neka se polako sele a iz banaka im ne dati da povuku novac ako ga uopšte tu drže.Takođe uvesti taksu po članu od 500Eura za izlazak iz Srbije.

ODGOVORITE