Чека се одлука ЦИК-а о врећама

Према првим прелиминарним резултатима, Милан Миличевић „преживио“ је референдум о опозиву са функције начелника општине.  Након што су објављени први резултати референдума, у Теслићу је настала права драма. Грађани и симпатизери СДС-а изашли су на улице у намјери да спријече, како су тврдили, изборну крађу и фалсификовање изборне воље Теслићана у организацији СНСД-а. Све је завршено мирно, негдје иза три сата послије поноћи.

Република Српска 04.03.2019 | 10:47
Чека се одлука ЦИК-а о врећама
Начелник општине Теслић Милан Миличевић каже у интервјуу порталу Бука да се након бурне ноћи у тој општини јутрос све смирилио.

"Комисија је јутрос у осам сати поново, уз посматраче, на мјесту гдје иначе ради и упућује се тај захтјев према Републичкој изборној комисији. Чекамо шта ће Републичка изборна комисија наложити", казао је Миличевић, наглашавајући да су он и његове присталице били припремљени на то да ће се овдје десити фронтална брутална изборна крађа.

Миличевић каже да су те информације добијали чак и из извора који су унутар СНСД-а, од људи који мисле другачије.

"У почетку смо то схватали неозбиљно, али како је то постајало све озбиљније и све чешће, онда смо се заиста максимално ангажовали да то спријечимо. На крају крајева, уз много неправилности у току дана, стравичних притисака на чланове бирачких одбора и посматраче, уз ситуацију да недостаје на почетку гласања од 10 до 152 гласачких листића на појединим мјестима, на крају дана смо дошли у ситуацију да, не кршећи изборни закон, који јасно дефинише у члану 5. да сваки посматрач има право да има на увид записник са бирачког мјеста и да има право да добије његову копију или ако се не може копирати на том мјесту, онда да се може фотографисати тај записник, они су добили у свих 69 бирачких одбора од стране Комисије која је спроводила референдум, а коју чине 9 људи који сви одреда припадају СНСД-у, наредбу да се не слика записник", објашњава Миличевић.

Како сте ви онда успјели добити било какве резултате, Миличевић одговара да су уз огромне напоре и притиске које су вршили преко својих људи на 65 бирачких мјеста успјели фотографисати записнике, али на четири то нису дозволили.

"Ту је било свега. На крају крајева, кад се све резимира, према подацима које ми имамо од својих посматрача, разлика је више од 4300 гласова. Међутим, Комисија је изабрала и имамо записник прелиминарних резултата који су они прихватили са 64 бирачких мјеста, ту је разлика нешто мање од 4000. Остале су четири вреће. Те четири вреће нису пребројане.  Двије од те четири вреће су сигурно замијењене успут, једна из бирачког мјеста Влајићи, гдје је успут уз пратњу специјалне полиције из Добоја, замијењена врећа у аутомобилу, који је возио одборник СНСД-а. То знамо да се догодило и та врећа стоји, и она има чак другачији печат него ове вреће које су печатиране црвеним печатом, ова има неки бијели печат", казао је Миличевић.

Даље наводи да је друга врећа дошла са бирачког мјеста Очауш, која је замијењена успут.

"Ту смо нпр. имали ситуацију да је 290 било против, а 270 за опозив, што је плус 20 разлика. Када је врећа дошла у Теслић, 509 људи је, чини ми се, било за опозив. Исто тако бијели печат, другачији печат.  Они још те друге двије вреће нису хтјели да отворе. Јутрос у пола четири смо добили тај прелиминарни резултат потписан од стране чланова изборне комисије...", рекао је он.

Одбацујужи тврдње СНСД-а да је СДС ометао рад комисије због чега је дошла и полиција, Миличевић каже да није било никаквих физичких атака на било кога, дакле, људи су се скупили испред зграде у којој ради комисија, наши уредно акредитовани посматрачи су били у самој комисији. Притисак је вршен управо из разлога што смо знали да се са та четири мјеста вреће на тај начин како сам рекао довозе и да су замијењене. Зато се то десило, јер су људи из тих мјеста изашли револтиран,и јер су сазнали шта се ради са њиховим гласовима", казао је он.

Да ли може дожи до промјене у резултатима, Миличевић каже да теоретски гледано, уколико би излазности била 100% са тих бирачких мјеста и сви били за опозив, то не би промијенило резултат.

"Међутим, имате још једну ствар која је незаконита, за коју ће се тек открити ако се усуде то урадити - наиме, 2400 коверата за гласање је послато нашим људима који живе вани, у дијаспори.  Они те коверте нису послали у складу са законом гдје се мора унутра, када се враћа назад у дуплој коверти, а на сваким изборима је то тако, у складу са изборним законом, мора се фотокопирати неки идентификациони документ, лична карта, пасош или нешто друго. Дакле, они нису тражили идентификациони документ, већ само празан листић који ће бити заокружен. Таквих листића се они спремају да убаце онолико колико буде требало. Ако рачунате у ова четири бирачка мјеста, они могу да направе да је 100% људи, а они су то спремни, то се показало на много примјера па и на примјеру Добоја, против опозива. И сад да им фали 2000 из иностранства, они ће убацити 2000. То ми знамо и ми нећемо дозволити да се то догоди", казао је Миличевић.

Што се тиче спорне четири вреће, Миличевић каже да се тражи одобрење од Републичке изборне комисије да се ти записници и те вреће изваде, преброје и  да се види шта има унутра.

Најавио је да же поднијети кривичне пријаве против свих чланова бирачких одбора, посматрача који су били на овим бирачким одборима, а који су направили кривично дјело, а затим против људи који су превозили тај изборни материјал из тих врећа.

"Дакле, није све завршено. Теоретски је заиста могуће, не бих рекао да је то реално, ипак мислим да не могу били толико брутални. Али, знамо ми са ким на локалу имамо посла, ко су ти људи, знамо чиме се баве, ко стоји иза њих. Заиста им ништа нећемо препустити. Да није тако, ми бисмо већ имали пораз", рекао је Миличевић.

Он је најавио да ће након званичних резултата за које тврди да су у његову корист тражити распуштање локалне скупштине.

"Да ли ће то кроз процедуру, кроз гласање у Народној скупштини, бити, то ћемо видјети, то није до нас", рекао је Миличевић у интервјуу порталу Бука.

(БН ТВ)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

никсон

04.03.2019 09:55

Браво човјече. Овако се контролишу озборне крађе. Свака част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБОЈ 2018

04.03.2019 10:28

БРАВО, БРАВО, БРАВО! Нисам симпатизер нити једне странке али ово што ради СНСД превазилази здрав разум! Сматрам да су ИЗБОРИ најважнији процес у једном (ЦИВИЛИЗОВАНОМ) друшту али су, нажалост, код нас претворени у БРУТАЛНУ КРАЂУ ВЛАДАЈУЋЕ СЕКТЕ! Видјели смо како то изгледа на примјеру ДОБОЈА! ЦИК треба укинути а препустити грађанима да сами контролишу изборни процес и гарантујем да би било мање нерегеуларности!

Name

сдс до краја зивота

04.03.2019 10:30

Нека види цјела РС ста раде изроди српског народа то су фашисти издајници лопови дезертери који нису уопште учествовали у стварању РС сви борци који имају карактер и образа сви појединци сва омладина требамо се жестоко и рачунар са овом сектом да нам не трују насу дјецу недозволити да нас униште све су изборе покрали овако су радили и у Добоју требамо се сви дићи на ноге ти изроди српског народа ће нас уништити то несмијемо дозволити требају се постени срби одупријет тим непријатељима сви на улице.

Name

Моје бриге

04.03.2019 11:06

Честитам докторе теби и свима нама који смо гласали против опозива! Јуце сам цијели дан био на једном гласацком мјесту да видим свог покојног тату. Назалост, нисам га видио, а долазио је, гласао је.

Name

сРБИН

04.03.2019 10:03

ОВО ЈЕ ОДРАЗ БАЈИНЕ ДЕМОКРАТИЈЕ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

04.03.2019 10:06

Каква је ово банда и на шта је све спремна. Све су ово радили на прошлим изборима, као и у Добоју. Главни кривац је ЦИК који ово све зна, али су људи купљени. Треба сви да скочимо и тражимо промјену изборног закона, увођење камера и скенера. На једном малом узорку у Брчком СИПА је открила низ нерегуларних гласачких листића умрлих особа или оних који овдје не живе, а уписани су у бирачке спискове. Све то ЦИК намјерно неће да ажурира, нити да покрене процедуре за регуларне изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преваранти

04.03.2019 10:10

Будите и спремни на то да це цик одрадити у њихову корист!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ЦИК ЗВОРНИК

04.03.2019 12:49

СВИ НАПОЉЕ АКО ПОНОВО ДОЗВОЛИТЕ КРАЂУ НЕК ВАС ЈЕ СРАМОТА. ДОСТА ШТО СЕ БОРИМО ПРОТИВ ОВИХ ШТО КРАДУ, ПОТУРАЈУ ВРЕЋЕ СА ДРУГИМ ПОЧАТОМ, ГОСПОЂА ШТО ЈАВНО НОСИ ЗАПИСНИК У БАНКУ ДА СЕ ПРОМИЈЕНИ ПОД ХИТНО ЈЕ КАЗНИТИ. НЕМА ТУ НИ ПРЕГОВОРА НИ РАЗГОВОРА РАДИТЕ САМО КАКО ТРЕБА, АЛИ ИЗГЛЕДА НИСТЕ СПОСОБНИ ДА РАДИТЕ КАКО ТРЕБА ТО СТЕ ПОКАЗАЛИ И ПОСЛЕ ОКТОБАРСКИХ ИЗБОРА ГДЈЕ СЕ МОГЛО УКРАСТИ УКРАЛО ЈЕ СЕ. ШТА ЈЕ СА ЗВОРНИКОМ СЈЕДИТЕ ТУ КАО МАРИОНЕТЕ И НИШТА ОД ВАС. БРУКА И СРАМОТА АКО ДОЗВОЛИТЕ ТО И У ТЕСЛИЋУ. ПА ПОГЛЕДАЈТЕ САМО ДР. МИЛИЧЕВИЋА КАО ЧОВЈЕКА, ЧОВЈЕК ПРВА КЛАСА А ПОГЛЕДАЈТЕ ОНОГ ЗАДУВЕНОГ, ЗАДУО ОД ЏАБАНЕ КОМЕ ОН ДА ОДГОВАРА НИКОМЕ. ПРВО ПОГЛЕДАЈТЕ РЕЗУЛТАТЕ ДР. МИЛИЧЕВИЋА ШТА ЈЕ СВЕ УРАДИО ЗА ТЕСЛИЋ А НЕ ОВЕ ШТО НИСУ НИ ЗАШТО. ДА СТЕ У ПРАВУ И ДА РАДИТЕ КАКО ТРЕБА ОДМАХ БИ СЕ ОГЛАСИЛИ ИЛИ СЕ СПРЕМАТЕ ДА ТО УРАДИТЕ У КОРИСТ ЗАДУВЕНОГ А ИЗГЛЕДА ДА СТЕ И ВИ СПРЕМНИ НА СВЕ ИСТО КАО И ОНИ.

Name

Раденко Каламандаа

04.03.2019 18:15

Још једном ,Браво Теслићу и др.Миличевићу јунаку и народном витезу.Браво посматрачима који нису дозволили крађу.Безпотребни референдум треба да плате они што су га тражили из СНСД аникако из општинске касе,одбити им од личних примања.Само тако би се опаметили. Могућ је измишљени сценариј из ЦИК јер су тамо пипци републичке власти на челу са Б. Перићем који нису уважавали жалбе на прошлим изборима.

Name

сдс члан-клетва

04.03.2019 10:22

Ево Миличевићу, па гледајте да вас наши издајници навуку да идете због недостатка пара заједно у Сарајеву. Био ти, Говедарица, или Шаровић нови предсједник СДС, дабогда вам се кући вратило ако пристанете на колаборацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворницанин

04.03.2019 10:53

Од стца цеститам градјанима Теслица на побједи ово је само доказ да су избори у РС покрадени а у Зворнику поготову.

Name

Муња

04.03.2019 10:44

Цик це прогласити Богданица.Зиви били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

04.03.2019 11:25

И ја се нешто бојим.

Name

Ре:

04.03.2019 16:27

Ај не лупајте! Ово је био референдум о опозиву. Нема ово везе с Богданићем, нигдје његовог имена. Да је опозив успио, тек онда би били избори за новог начелника. Корумпирани ЦИК једино може смувати нешто да поништи референдум и да га распише поново, а пошто ЦИК отворено ради за Бају, то је најприје могуће.

Name

Сјеверна Кореја

04.03.2019 10:46

Регуларнији су избориу Сјверној Кореји него у нашем Додикистану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СКОЈ

04.03.2019 18:43

Издрзите брацо по крви и орузју.Ако треба покренути опсти протест. С Романије имате г. Милицевицу пуну подрску. Долазимо ако треба да бранимо демократију и да зауставимо крадју. Сад тек видите да је Вукота био у праву и да је он побједник, друга је ствар издаја унутар СДС. БЈЕЛИЦА је ТРОЈАНСКИ КОЊ ДОДИКА А ВУКОТА ГА ЈОС НЕ ИЗГОНИ ИЗ СТРАНКЕ. ОДМАХ ПО КРАТКОМ ПОСТУПКУ ВУКОТА ИСТЈЕРАЈ ГА ИЗ СТРАНКЕ.

ОДГОВОРИТЕ