Шта је најважније да би ваша дијета показала резултате?

Истраживачи предлажу нов начин гледања на губитак килограма.

Здравље 28.02.2019 | 14:37
Шта је најважније да би ваша дијета показала резултате?
Последње студије бавиле су се одговором на питање у које доба дана је најбоље јести ако желите да регулишете телесну тежину. Изгледа да људски организам потпуно другачије реагује на исте оброке ако их једемо у различито време. 

Према томе, ако се може веровати тврдњама истраживача, једноставном променом времена оброка, а не онога што се налази на вашем тањиру, могли бисте да дођете до толико жељеног губитка тежине. 

"У следећих неколико година видећете много истраживања на ову тему", тврди доктор Џонатан Џонстон, хронобиолог са Универзитета Сари. 

Полазна тачка овог истраживања је била чињеница да сви ми имамо “главни сат” у делу мозга који се назива супрахијазматско језгро, а који контролише да ли осећамо умор или смо пуни енергије. Ипак, тек недавно научници су открили да имамо сатове у свакој ћелији у телу који раде у складу са споменутим главним сатом, пише Сан. 

"Све врсте процеса су под утицајем тих унутрашњих сатова", објаснила је Герда Пот, гостујући предавач нутриционистичких наука на Кингс колеџу у Лондону и додала да то укључује апетит, пробаву, ниво шећера у крви и метаболизам.

То значи да наше тело природно има време када може најбоље да се носи са храном. 

"Ако се неуредно храните, то би могло да повећа ризик од гојазности и других хроничних болести као што је дијабетес", додаје Герда и напомиње да је придржавање редовног времена оброка важно за метаболизам. 

Студија са универзитета Сури (Сурреy) захтевала је прошле године од половине испитаника да одгоде доручак за 90 минута и поједу вечеру 90 минута раније него обично. Научници су тако открили да су учесници изгубили двоструко више масног ткива у поређењу са волонтерима који су јели у уобичајено време, иако су обе групе конзумирале исти број калорија. 

Друга студија из 2018. године показала је да су одрасле особе са прекомерном телесном тежином које су јеле само између 10 и 18 сати током 12 седмица смањиле унос у просеку за 300 калорија дневно и изгубиле око три одсто телесне тежине - иако су могли да једу шта год желе. 

Уместо да панично бројите калорије које сте унели у организам током дана, више пажње обратите на време у које једете.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар