Šta je najvažnije da bi vaša dijeta pokazala rezultate?

Istraživači predlažu nov način gledanja na gubitak kilograma.

Zdravlje 28.02.2019 | 14:37
Šta je najvažnije da bi vaša dijeta pokazala rezultate?
Poslednje studije bavile su se odgovorom na pitanje u koje doba dana je najbolje jesti ako želite da regulišete telesnu težinu. Izgleda da ljudski organizam potpuno drugačije reaguje na iste obroke ako ih jedemo u različito vreme. 

Prema tome, ako se može verovati tvrdnjama istraživača, jednostavnom promenom vremena obroka, a ne onoga što se nalazi na vašem tanjiru, mogli biste da dođete do toliko željenog gubitka težine. 

"U sledećih nekoliko godina videćete mnogo istraživanja na ovu temu", tvrdi doktor Džonatan Džonston, hronobiolog sa Univerziteta Sari. 

Polazna tačka ovog istraživanja je bila činjenica da svi mi imamo “glavni sat” u delu mozga koji se naziva suprahijazmatsko jezgro, a koji kontroliše da li osećamo umor ili smo puni energije. Ipak, tek nedavno naučnici su otkrili da imamo satove u svakoj ćeliji u telu koji rade u skladu sa spomenutim glavnim satom, piše San. 

"Sve vrste procesa su pod uticajem tih unutrašnjih satova", objasnila je Gerda Pot, gostujući predavač nutricionističkih nauka na Kings koledžu u Londonu i dodala da to uključuje apetit, probavu, nivo šećera u krvi i metabolizam.

To znači da naše telo prirodno ima vreme kada može najbolje da se nosi sa hranom. 

"Ako se neuredno hranite, to bi moglo da poveća rizik od gojaznosti i drugih hroničnih bolesti kao što je dijabetes", dodaje Gerda i napominje da je pridržavanje redovnog vremena obroka važno za metabolizam. 

Studija sa univerziteta Suri (Surrey) zahtevala je prošle godine od polovine ispitanika da odgode doručak za 90 minuta i pojedu večeru 90 minuta ranije nego obično. Naučnici su tako otkrili da su učesnici izgubili dvostruko više masnog tkiva u poređenju sa volonterima koji su jeli u uobičajeno vreme, iako su obe grupe konzumirale isti broj kalorija. 

Druga studija iz 2018. godine pokazala je da su odrasle osobe sa prekomernom telesnom težinom koje su jele samo između 10 i 18 sati tokom 12 sedmica smanjile unos u proseku za 300 kalorija dnevno i izgubile oko tri odsto telesne težine - iako su mogli da jedu šta god žele. 

Umesto da panično brojite kalorije koje ste uneli u organizam tokom dana, više pažnje obratite na vreme u koje jedete.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar