Прича: Ко је Ласло Ђере, нови "други рекет" Србије?

Ова недеља припада момку из Сенте, који је заслужио да се о њему зна много више. Ево приче о "тихом хероју" српског тениса.

Тенис 25.02.2019 | 22:45
Прича: Ко је Ласло Ђере, нови "други рекет" Србије?
Ласло Ђере освојио је у недељу титулу на шљаци у Рио де Жанеиру, на турниру из АТП Серије 500, што је у сваком смислу велики подвиг 23-годишњака из Сенте.

У ери у којој Новак Ђоковић из месеца у месец помера границе могућег у тенису, могуће је и да немамо реалан утисак о томе колико је тешко постићи оно што је Ђереу успело у Бразилу, али као добра одредница може да послужи и следећи податак - Јанко Типсаревић и Виктор Троицки нису успели у каријери да освоје турнир из Серије 500, а…

Типсаревић је у априлу 2012. био осми играч света и има четири АТП титуле за сада, док је Троицки у јуну 2011. стигао до 12. места на ранг листи и успут освојио три титуле.

Ђере је после борбе са повредом и младим канадским тенисером Феликсом Оже Алијасимом у финалу заслужио чек на 360 хиљада долара и 500 АТП бодова са којима је направио највећи скок на јутрос објављеној ранг листи - од 53 позиције!

Он је од данас 37. тенисер света и нови "други рекет" Србије, јер га је успех на шљаци у Рију "лансирао" изнад 43. на планети, Душана Лајовића. Србија у Топ 100 друштву има четворицу играча, јер се Филип Крајиновић задржао на 82. месту у недељи пред старт првих мастерса у 2019. години - Индијан Велса и Мајамија.

Ова недеља, ипак, припада Ђереу, који је заслужио да се о њему зна много више, па ћемо се тако послужити и биографијом састављеном за његов профил на званичним страницама Тениског савеза Србије, који је свом "тихом хероју" посветио веома емотиван пост на друштвеним мрежама.

Ево и биографије новог шампиона Рио де Женеира.

"Дејвис куп репрезентативац Србије - Ласло Ђере спада у ред најталентованијих тенисера наше земље и једна је од главних карика будућности нашег белог спорта. Са пет година је добио свој први рекет и почео је са тренинзима. Када је већ у раним почецима показао свој раскошни таленат, више није било двоумљења где ће, и како, Ласлов даљи живот бити програмиран.

Млади тениски ас Србије Ђере је блистао у време јуниорске каријере, а прави тениски бум направио је у финишу 2012. одигравши финале чувеног турнира за јуниоре Еди Хер, а одмах недељу дана касније тријумфовао је на Оранж Боулу - једном од најпрестижнијих јуниорских турнира у свету. У профи каријеру ушао је 2013. године када је освојио два турнируа из фјучер серије одиграних у Србији (Кикинда и Златибор).

У 2014. Освојио је четири фјучерса (Бол, Приједор, Ниш, Сенегал). Са непуних 20 година, 2015. је зацртао да крене у офанзиву на профи сцени, а његова сјајна игра на челенџеру у Пристојеву (наградни фонд 150.000 долара) где је стигао до финала, показала је да је овај млади тенисер "зрео" за велика тениска дела, освојивши у овој сезони и фјучерс у Египту.

Уследила је 2016. година у којој је прошао квалификације и играо главни турнир грен слем такмичења у Паризу, играо финале челенџера у Милану и Кортини, освојио фјучерс у Опатији и још хватао залет за пробој у топ 100, што је остварио у 2017. Години која је била веома успешна за Ласла.

Прву челенџер титулу освјаја 2107. у Перуђи где је тријумфовао у финалу против Шпанца Данијела Муњоза де ла Нава.

У Будимпешти на АТП такмичењу, исте године, играо је полуфинале, на том путу савладавши Руса Медведева, земљака Троицког, Шпанца Вердаска. Уследило је и АТП четвртфинале у Истанбулу, финале јаких челенџера у Вићенци, Попраду, Сан Бенедету и Алматију. Добре игре и резултати скренуле су пажњу па је Ласло позван у Дејвис куп репрезентацију Србије.

Дебитовао је у полуфиналном мечу Светске групе против Француске 2017. и то против Цонге.

У сезони 2018. стигао је до најбољег ранга 83. места на АТП листи. Играо је полуфинале АТП турнира у Истамбулу где је савладао Истомина, Сепија, Лоренција. Играо је финале челенџера у Риму (64.000 €) и финале Простејова (127.000 €), освојио је челенџер у Милану (43.000 €), играо полуфинале АТП турнира у Гштаду (561.345 €).

Од овог сјајног играча и момка тек се очекују врхунски резултати на светској тениској профи сцени и у дресу националног тима Србије јер је он саткан и спреман за велика дела", наводи се у биографији нашег тенисера, коју је потписао Тениски савез Србије.



Ласло Ђере

Датум рођења: 2. јун 1995.

Место рођења: Сента

Игра десном руком

Висина: 188 цм

Тежина: 82 кг

Професионалац од 2013.

АТП рејтинг: 37 (+53 позиције)

Срби у Топ 100: 

1. Новак Ђоковић 10.955

37. Ласло Ђере 1.127

43. Душан Лајовић 1.010

82. Филип Крајиновић 685

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар