Priča: Ko je Laslo Đere, novi "drugi reket" Srbije?

Ova nedelja pripada momku iz Sente, koji je zaslužio da se o njemu zna mnogo više. Evo priče o "tihom heroju" srpskog tenisa.

Tenis 25.02.2019 | 22:45
Priča: Ko je Laslo Đere, novi "drugi reket" Srbije?
Laslo Đere osvojio je u nedelju titulu na šljaci u Rio de Žaneiru, na turniru iz ATP Serije 500, što je u svakom smislu veliki podvig 23-godišnjaka iz Sente.

U eri u kojoj Novak Đoković iz meseca u mesec pomera granice mogućeg u tenisu, moguće je i da nemamo realan utisak o tome koliko je teško postići ono što je Đereu uspelo u Brazilu, ali kao dobra odrednica može da posluži i sledeći podatak - Janko Tipsarević i Viktor Troicki nisu uspeli u karijeri da osvoje turnir iz Serije 500, a…

Tipsarević je u aprilu 2012. bio osmi igrač sveta i ima četiri ATP titule za sada, dok je Troicki u junu 2011. stigao do 12. mesta na rang listi i usput osvojio tri titule.

Đere je posle borbe sa povredom i mladim kanadskim teniserom Feliksom Ože Alijasimom u finalu zaslužio ček na 360 hiljada dolara i 500 ATP bodova sa kojima je napravio najveći skok na jutros objavljenoj rang listi - od 53 pozicije!

On je od danas 37. teniser sveta i novi "drugi reket" Srbije, jer ga je uspeh na šljaci u Riju "lansirao" iznad 43. na planeti, Dušana Lajovića. Srbija u Top 100 društvu ima četvoricu igrača, jer se Filip Krajinović zadržao na 82. mestu u nedelji pred start prvih mastersa u 2019. godini - Indijan Velsa i Majamija.

Ova nedelja, ipak, pripada Đereu, koji je zaslužio da se o njemu zna mnogo više, pa ćemo se tako poslužiti i biografijom sastavljenom za njegov profil na zvaničnim stranicama Teniskog saveza Srbije, koji je svom "tihom heroju" posvetio veoma emotivan post na društvenim mrežama.

Evo i biografije novog šampiona Rio de Ženeira.

"Dejvis kup reprezentativac Srbije - Laslo Đere spada u red najtalentovanijih tenisera naše zemlje i jedna je od glavnih karika budućnosti našeg belog sporta. Sa pet godina je dobio svoj prvi reket i počeo je sa treninzima. Kada je već u ranim počecima pokazao svoj raskošni talenat, više nije bilo dvoumljenja gde će, i kako, Laslov dalji život biti programiran.

Mladi teniski as Srbije Đere je blistao u vreme juniorske karijere, a pravi teniski bum napravio je u finišu 2012. odigravši finale čuvenog turnira za juniore Edi Her, a odmah nedelju dana kasnije trijumfovao je na Oranž Boulu - jednom od najprestižnijih juniorskih turnira u svetu. U profi karijeru ušao je 2013. godine kada je osvojio dva turnirua iz fjučer serije odigranih u Srbiji (Kikinda i Zlatibor).

U 2014. Osvojio je četiri fjučersa (Bol, Prijedor, Niš, Senegal). Sa nepunih 20 godina, 2015. je zacrtao da krene u ofanzivu na profi sceni, a njegova sjajna igra na čelendžeru u Pristojevu (nagradni fond 150.000 dolara) gde je stigao do finala, pokazala je da je ovaj mladi teniser "zreo" za velika teniska dela, osvojivši u ovoj sezoni i fjučers u Egiptu.

Usledila je 2016. godina u kojoj je prošao kvalifikacije i igrao glavni turnir gren slem takmičenja u Parizu, igrao finale čelendžera u Milanu i Kortini, osvojio fjučers u Opatiji i još hvatao zalet za proboj u top 100, što je ostvario u 2017. Godini koja je bila veoma uspešna za Lasla.

Prvu čelendžer titulu osvjaja 2107. u Peruđi gde je trijumfovao u finalu protiv Španca Danijela Munjoza de la Nava.

U Budimpešti na ATP takmičenju, iste godine, igrao je polufinale, na tom putu savladavši Rusa Medvedeva, zemljaka Troickog, Španca Verdaska. Usledilo je i ATP četvrtfinale u Istanbulu, finale jakih čelendžera u Vićenci, Popradu, San Benedetu i Almatiju. Dobre igre i rezultati skrenule su pažnju pa je Laslo pozvan u Dejvis kup reprezentaciju Srbije.

Debitovao je u polufinalnom meču Svetske grupe protiv Francuske 2017. i to protiv Conge.

U sezoni 2018. stigao je do najboljeg ranga 83. mesta na ATP listi. Igrao je polufinale ATP turnira u Istambulu gde je savladao Istomina, Sepija, Lorencija. Igrao je finale čelendžera u Rimu (64.000 €) i finale Prostejova (127.000 €), osvojio je čelendžer u Milanu (43.000 €), igrao polufinale ATP turnira u Gštadu (561.345 €).

Od ovog sjajnog igrača i momka tek se očekuju vrhunski rezultati na svetskoj teniskoj profi sceni i u dresu nacionalnog tima Srbije jer je on satkan i spreman za velika dela", navodi se u biografiji našeg tenisera, koju je potpisao Teniski savez Srbije.



Laslo Đere

Datum rođenja: 2. jun 1995.

Mesto rođenja: Senta

Igra desnom rukom

Visina: 188 cm

Težina: 82 kg

Profesionalac od 2013.

ATP rejting: 37 (+53 pozicije)

Srbi u Top 100: 

1. Novak Đoković 10.955

37. Laslo Đere 1.127

43. Dušan Lajović 1.010

82. Filip Krajinović 685

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar