СП: Србија ИДЕ на Мундобаскет!

Србија силовита против Израела за оверу пласмана на Светско првенство! Кошаркашка репрезентација Србије победом над Израелом оверила је пласман на Светско првенство у Кини.  Бранићемо медаљу: Егзибиција "орлова" за пут у Кину! Србија пред скоро 7. 000 навијача надиграла Израел и обезбедила наступ на Светском купу.  Да се зна ко је светски вицешампион: Србија на Мундобаскету! Поновио се септембар 2012. године - Израел разбијен у Београду за пласман на велико такмичење!

Кошарка 24.02.2019 | 19:50
СП: Србија ИДЕ на Мундобаскет!
Србија је у хали "Александар Николић" савладала Израел резултатом 97:76 и пласирала се на Мундобаскет.

У последњем квалификационом мечу Србији је била потребна победа, додуше не нужно, а изабраници Александра Ђорђевића су се постарали да се питање победника ниједном не доведе у питање.

"Орлови" су добро почели утакмицу и брзо дошли до 7:0. Атмосфера је била добра у препуном "Пиониру", а наши репрезентативци су играли са пуно енергије. Ипак, средином прве четвртине Израелци су успели да ухвате резултатски прикључак и изједначе на 13:13. 

Све до средине друге деонице Израел је био конкурентан. Иако је Србија повела са осам разлике после првих 10 минута, Израелци су се опет вратили и дошли до егала. 

Тада је на сцену ступио играч који је био убедљиво најбољи актер овог меча и оног са Естонијом, Драган Милосављевић. Он је сјајно сарађивао са Теодосићем, који га је редовно "хранио" лоптама, играо гранитну одбрану и, уз помоћ саиграча, одвео Србију на двоцифрену предност. 

Највећа предност је направљена после једног тајм аута Александра Ђорђевића, после којег се напредак највише видео у одбрани. Србија је на полувреме отишла са огромних +16 и великим олакшањем пред наставак. 

На полувремену Естонија је водила против Грузије, у мечу који је могао да буде веома битан за нас, с обзиром да би победа Естоније Србију, уз пораз против Израела, избацила са Светског првенства. 

Ипак, наши кошаркаши су се постарали да до таквог немилог сценарија не дође, па су наставили да притискају противника и повећавају преденост, која се брзо попела на 22 поена. 

Теодосић је радио оно што најбоље уме, разигравао, док се незаустављивом Милосављевићу прикључио Владимир Лучић. Кошаркаш Бајерна, који није био ту против Естоније, погађао је тешке шутеве, играо одличну одбрану и био веома активан приликом акција у нападу. 

Једини страх, ако се тако може назвати, за Србију био је када је Израел средином треће деонице направио серију и пришао на 13 поена заостатака, али је тај проблем Србија отклонила пред улазак у последњих десет минута својом серијом и повратком на преко 20 поена предности.

У четвртој четвртини, када је било евидентно да је победа осигурана, наши репрезентативци су се опустили, па је виђен још по неки алеј-уп, пас кроз ноге и слични баскеташки потези. 

Најефикаснији у убедљивој победи Србије био је Лучић са 22 поена и четири скока. Милосављевић је додао 20 поена, а имао по четири скока и асистенције. Поред њих, поентерски су се истакли и Теодосић са 11, те Милутинов са 10 поена. 

Бивши плеј Клиперса је имао девет асистенција, једну мање него против Естоније. Бирчевић је учествовао са девет, а Јеловац са осам поена. 

Код Израелаца најефикаснији био је Џејк Коен са 16 поена, док су га пратили Клајн са 12, те Авдија, Зив и Залмансон са по десет поена. 

Светско првенство у Кини на програму је од 31. августа до 15. септембра.

Стрепњи је крај, репрезентација Србије иде на Мундобаскет!

Као пре шест и по година, у квалификацијама за Европско првенство, "виза" за велико такмичење извађена је победом над Израелом у дворани "Пионир", сада "Александар Николић"!

"Орлови" су пред 6.890 гледалаца тријумфовали резултатом 97:76 (26:18, 23:15, 18:17, 30:26) и заузели треће место у групи Л, иза одавно безбрижних Грка и Немаца.

Израелци, којима је била потребна и победа Естоније над Грузијом у Тбилисију (то се и десило - 77:84), добро су се носили са актуелним светским, олимпијским и европским вицешампионом само у првих десетак минута.

ВИП

Са столица крај терена, између осталих су меч пратили Душан Ивковић, Душко Вујошевић, Драган Ђилас и Милан Мачван, који је добио стандардни поклон за 100 утакмица у дресу "А" репрезентације. У свечаној ложи седели су Предраг Даниловић, Дејан Томашевић, Игор Ракочевић, Андреа Тринкијери, Остоја Мијаиловић...

После тога се предност неко време "ломила" око седам-осам поена, да би одлука о победнику практично пала од 17. до 19. минута, када је Милош Теодосић тројком завршио серију од 9:0, за вођство од 47:31.

Међутим, од самог почетка се видело да су "орлови" изашли на терен са добром енергијом и чврстим опредељењем да не дозволе сензацију. Теодосић и Радуљица играли су своју стандардну игру, а победнички менталитет најбоље је исказивао Драган Милосављевић, који је играо са невероватним интензитетом у одбрани и нападу, уз то и погодио малтене све што је шутнуо у првом полувремену.

Када су Ђорђевићеви изабраници превазишли мини-кризу на почетку треће четвртине (три минута без постигнутог поена), до краја је само било питање разлике којом ћемо тријумфовати и колико ће публика видети атрактивних, па и егзибиционих потеза.

После узастопних тројки Владимира Лучића и Стефана Бирчевића (57:35), Милосављевић и Лучић су одушевили начином на који су извели контру и повећали на 59:35. Славље је већ тада могло да почне...

Србија иде до Пекинга!

Кошаркашка репрезентација Србије ухватила је последњи воз за Кину и обезбедила учешће на Мундобаскету (31. август - 15. септембар), где ће бранити сребрну медаљу освојену у Мадриду 2014. године! Биће ово десето учешће Србије на великом такмичењу од растанка с Црном Гором 2006, трећи Светски куп од осамостаљења и шести од престанка санкција...

Није било нимало пријатно откако је све почело крајем новембра 2017, али је после свега ипак слатко. Србија је у последњој утакмици квалификација размонтирала Израел резултатом 97:76 (26:18, 23:15, 18:17, 30:26) и „неверним Томама“, а пре свега последњем ривалу послала снажну поруку: Да се зна ко је актуелни олимпијски, светски и европски вицешампион! Најлепши поклон за накрцане трибине дворане Александар Николић (око 7.000 гледалаца) и публику која је осетила важност тренутка и колико је српским асовима битна подршка у одлучујућем мечу. Дуго београдски храм кошарке није био овако пун када играју Орлови. Зато су били почашћени плејадом врхунских потеза Владимира Лучића, закуцавањима Николе Милутинова, те маестралним асистенцијама Милоша Теодосића, овером визе за Кину и шоутајмом најбољег играча данашње утакмице - Драгана Милосављевића!

Популарни Гаги дао је Србији све што јој је било потребно да би се остварио зацртани циљ - стабилност у одбрани, енергију и ритам у нападу, капитену Теодосићу снажну потпору у организацији напада и сигурне поене, што је било и најважније. Јер, с тим је екипа највише кубурила у овим квалификацијама. За полувреме је Уникахин бек усмерио српски брод ка сигурној луци, убацио 18 поена, ухватио четири и поделио две лопте и заправио био тас на ваги који је правио разлику на паркету. Јер, Србија је на петнаестоминутни одмор отишла са 16 поена вишка (49:33), што је било сасвим довољно да се у наставку утакмице постави жељени тон утакмице и доврши поса без трзавица. Пленио је страшном енергијом, а када је схватио колико простор му дају противнички играчи, продао је и неколико НБА потеза за апсолутно одушевљење на трибинама. Победи је допринео са 20 поена. 

Послушали су кошаркаши Србије речи селектора Александра Ђорђевића и направили заокрет за 180 степени у односу на све виђено у Талину пре три дана. Нису овог пута дозволили да противник диктира стил игре, да сбуде главнокомандујући на паркету, а изнад свега да се уопште пита ко ће ићи на Светски куп. Свима је било јасно колико је улог био велики и да овог пута нема места за поправни. Од првих тактова сусрета било је јасно да је и момцима у белим дресовима криво што су дошли у ситуацију да им последњи излазак на паркет у овој предигри одлучује судбину, зато су и деловали тако инспирисано на паркету. Показали су тај ген доминантне силе, поставили јасне контуре и држала се истих до последњег звука сирене. 

Израел је живео док је шут за три поена служио Пнинија, Зусмана, Коена и остале. А то је, према грубој процени, било током уводних 17 минута. Односно, све до момента када је одбрана Србије „кликнула“, прешла у победнички мод и у беспоштедној самлела противника. Нису Орлови улазили у беспотребну шутерску трку са екипом која је у Београд понела само тај елемент игре, већ су игБрали паметно, смирено и максимално оптеретили рекет и све прилазе кошу. Само у првом делу утакмице Србија је од 49 поена чак 20 постигла управо у рекету, где је Теодосић имао шансу да већ у првој деоници издели пет асистенција и разигра саиграче. 

Велику разлику у игри донели су евролигашки асови Милутинов и Лучић. Са двојицом играча више у ротацији, односно двојицом чији је утицај на игру директан и моменталан, сви су могли да одахну, а гости да се озбиљно замисле одакле им прети већа опасност. Убризгвали су непрестано адреналин у систем и ниосу допуштали да ритам опадне ни за један степен. Док је Милутинов самом појавом, онда и делом у рекету „завезао“ руке опасном Џејку Коену и његовом заменику Идану Залмансону, Лучић је стално пратио све што његов блиски пријатељ Милосављевић ради и једноставно није желео да се испусти добар замајац. То се јасно видело у сваком контакту с лоптом. Први је сусрет завршио са 10, други са 22 поена, али је потпуно експлодирао у последњој четвртини, а све их је испратио Теодосић са 11 поена и девет завршних додавања. 

Ако је почетком треће четвртине Израел помислио да би могао да ухвати резултатски прикључак, Србија је одмах сасекла ту идеју, задржала озбиљну, двоцифрену предност и до краја пловила у најмирнијим водама... У гостујућим редовима Коен је убацио 14 поена, док је талентовани и несуђени играч Србије Дени Авдија убацио два поена. 

Србија је на Мундобаскету! Сада да сачекамо тај 16. март и жреб у Шенжену.

СРБИЈА - ИЗРАЕЛ 97:76
/26:18, 23:15, 18:17, 30:26/

СРБИЈА: Теодосић 11 (тројке 3/8, 3ск, 9ас, 4изг), Симоновић 5 (3ск), Јеловац 8 (6ск, 2ас), Тепић 2 (3ас, 2укр), Лучић 22 (тројке 3/3, 4ск, 2ас, 2укр), Милосављевић 20 (4ск, 4ас, 3изг), Радуљица 5 (6ас), Бирчевић 9 (3ск), Милутинов 10 (3ск), Ђоковић 3, Аврамовић 2, Гагић.

ИЗРАЕЛ: Авдија 10, Гут, Пнини 3 (4ас), Тимор 3 (3ас), Менко 3, Коен 16 (4ск, 4ас, 4укр, 5изг), Сегев, Залмансон 10, Клајн 12 (6ск), Гинат, Зусман 9 (5ас, 2укр, 4изг), Зив 10.

ГРУПА Л - 10. КОЛО

Србија - Израел 97:76
Грузија - Естонија 77:84
Немачка - Грчка 18.00

ТАБЕЛА: Грчка* 10-1, Немачка* 9-2, Србија* 7-5, Грузија 5-7, Израел 5-7, Естонија 4-8.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар