Бајевић примио Државну награду за спорт у БиХ!

Душан Бајевић лауреат је Државне награде за спорт у Босни и Херцеговини за 2018. годину.  Прослављени фудбалер и тренер, донираће новчани део Државне награде за спорт мостарском Вележу и деци без родитељског старања.

Фудбал 20.02.2019 | 18:00
Бајевић примио Државну награду за спорт у БиХ!
На свечаној церемонији у Сарајеву, легендарни "Принц са Неретве" примио је награду из руку министра цивилних послова Босне и Херцеговине Адила Османовића, који је том приликом истакао да је поносан што је награда припала таквом великану.

"Велика ми је част бити овдје и додијелити Државну награду за спорт фудбалском великану Душку Бајевићу. У тренутку када је ФС БиХ био суспендован дао је велики допринос да се иста укине. Историја је на страни Душка Бајевића. Комисија за додјелу ове награде с разлогом је препознала све резултате и заслужено му додијелила признање. Он је врхунски човјек и врхунски спортиста. Мајстор остаје мајстор. Крајње је вријеме да сви заједно осигурамо бржи развој спорта", рекао је Османовић, а преноси "Ослобођење".

Одушевљење добијеном наградом није крио ни Душан Бајевић.

"Заиста сам дирнут и почашћен овако великом наградом. Ово признање чини ме поносним и одговорним да наставим онако како сам радио досад. Кад дођеш у ситуацију да те људи награђују, онда се запиташ да ли си стварно толико много направио. Обећавам да ћу наставити да цијеним праве вриједности према људима. Свом омиљеном спорту фудбалу и људима који се брину о њему желим савјестан рад и успјех. Водите рачуна о младима", поручио је Бајевић.

Наравно, није заборавио ни свој матични клуб - мостарски Вележ.

"Хвала и мом драгом Вележу, којем ја припадам. Заиста сам поносан на овај клуб. Да нисам био у Вележу не бих постигао све ово. Дио моје награде иде Вележу, а дио дјеци без родитељског старања, којој би сигурно дражи био загрљај људи који им недостају". 

Бајевићу је овом приликом уручена и новчана награда у износу од 10.000 КМ.

Државна награда за спорт, коју додељује Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине, ове године је на свечаној церемонији у Сарајеву уручена Душану Бајевићу, легендарном "Принцу са Неретве".

Некадашњи голгетер мостарског Вележа, атинског АЕК и репрезентације Југославије, касније успешан тренер у више грчких клубова, рекао је да мора да се запита да ли је заиста заслужио то признање.

"Данас сам заиста поносан. Осећам се одговорним да наставим радити као до сада, али већ сам трећи месец у пензији и морам рећи да осећам драж таквог живота, тако да не могу обећати ништа. Када се осврнем на све што сам учинио, могу закључити да сам вероватно могао више и боље, али обећавам да ћу наставити да ценим праве животне вредности, као што су поштење и љубав према људима. Водите рачуна о младима и њиховим узорима, да бисте сутра били поносни на њих", поручио је Бајевић.

Он је захвалио свом вољеном клубу, Вележу, без којег, како каже, сигурно не би успео да постигне све што је постигао.

Новчани део Државне награде, у износу од 10.000 конвертибилних марака, Бајевић ће у једнаким деловима донирати Вележу и деци без родитељског старања.

Душан Бајевић је већи део играчке каријере провео у данашњем босанскохерцеговачком друголигашу, за ког је одиграо више од 550 утакмица. На "вечној" листи стрелаца прве југословенске лиге заузима друго место.

За репрезентацију бивше државе одиграо је 37 утакмица и постигао 29 голова. "Принц са Неретве", како су га прозвали љубитељи фудбала, два пута је био првак Грчке и једном освајач купа те земље.

Као тренер је са Вележом освојио Куп Југославије 1986. године, тадашњи Куп Маршала Тита. У Грчкој је четири пута одвео АЕК до националног трона, а Олимпијакос два пута. Са Пирејцима је био и четвртфиналиста Лиге шампиона.

Обављао је и функцију извршног директора АЕК и постао једини у историји црно-жутих који је освајао титуле као играч, тренер и члан руководства. Био је тренер и Црвене звезде, солунског Ариса, кипарске Омоније и атинског Атромитоса.

Извор: мондо.ба/мондо.рс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Нако

20.02.2019 18:13

Браво мајсторе, скидам капу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људина

20.02.2019 20:07

Принц са Неретве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људина

20.02.2019 20:07

Принц са Неретве.

ОДГОВОРИТЕ