Контролни органи нису ништа урадили да спријече пропадање фирме

"Контролни органи нису ништа урадили да спријече пропадање фирме, али се надам да ће они који су уништили предузеће и одговарати", каже Станић.

Република Српска 18.02.2019 | 19:34
Контролни органи нису ништа урадили да спријече пропадање фирме
Бившим радницима некадашње говедарске фарме „Фармланд“ из Нове Тополе током ове седмице требало би да буде исплаћен дио дуга, јер је током двије лицитације од заплијењене имовине прикупљено око 190.000 марака.

Адвокат Мирослава Дринић, која заступа 55 бивших радника "Фармланда", каже да се још чека коначан извјештај колико се тачно новца налази на судском депозиту. Очекује се и налаз вјештака на основу којег ће суд урадити рјешења да би се, сразмјерно потраживањима, радницима исплатио дио дуга до краја седмице.

“Што се тиче главног дуга, један мали дио главног дуга ће бити намирен, а кад буде реализована продаја покретних ствари које смо додатно пописивали онда би услиједила исплата још једног дијела остатка дуга, али радници се никако неће моћи у потпуности подмирити”, каже адвокат "Фармланда" Мирослава Дринић. 

Она каже да има још заплијењене имовине "Фармланда" коју нису успјели продати на претходне двије лицитације. Истиче да су преостале ствари у лошем стању, али да очекују да ће и то у наредном периоду бити продато, како би се сва дуговања коначно исплатила. 

“Питање је ко је од тих купаца стварни купац, ко жели да заради. Ја сам видјела сад да је то једна врста бизниса - оно што је излицитирано никад толико не буде уплаћено, чак за трећину мање, тако да је од тих лицитација незахвално радити, истиче Дринићева.  

Радници разочарани. Кажу да предуго чекају разрјешење ситуације. Већини радника дуг износи око пет хиљада марака, што је осам плата плус топли оброк, регрес и накнаде за пут. Нису оптимисти да ће успјети сав дуг наплатити.

“Све што је остало, све то није сачувано, ти радници што су остали - они су све и покрали - кад морам тако рећи, да ми не бисмо могли све наплатити”, каже Сњежана Матаругић, бивши радник "Фармланда".

На криминал и крађу у "Фармланду" одавно је указивао и посланик СДС-а у Парламенту Српске Миладин Станић. Тврди да контролни органи нису ништа урадили да спријече пропадање фирме, али се нада да ће они који су уништили предузеће и одговарати.

“То је према судским одлукама и рјешењима потпуно регуларно, али је нерегуларно то што држава не води никакву бригу о том пропалом предузећу. Они користе и даље неке бенефите од државе, као што је концесија. Све у свему, то је један свеопшти хаос који ће се наставити до потпуног нестанка Фармланда”, каже Миладин Станић, посланик СДС-а у НС Републике Српске.

Радници су 2017. године добили судски спор против "Фармланда", али наплата дуговања према њима иде спором јер је имовина некадашњег гиганта под хипотеком. "Фармланд" радницима дугује око 300.000 марака на име неисплаћених плата, а с обзиром на то да им нису уплаћивани ни доприноси, неће моћи остварити право на пензију.



БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Фармланд

18.02.2019 18:42

Све су покрали квазидиректори Топаловиц,Дјукиц,Сандара,Згоњанин,Павиц...све је у њиховим становима по БЛ,куце у Куљанима,луксузна аута,приватна фарма на Мањаци...они су тиме наградјени сто су одрадили прљаве послове за праве криминалце у власти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тотал Дамаге

18.02.2019 18:54

Тотални колапс привреде. Страсно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈЕРЕМИЈА

18.02.2019 21:12

ПРИВРЕДА ЈЕ КОЛАПСИРАЛА ПО ОДАВНО А ОВО ЈЕ ОСТАТАК ПОЉОПРИВРЕДЕ,ПА КОЛАПС ПОЗНАТО ЈЕ ДА ВИ СРБИ ВОЛИТЕ ПОЛИЦИЈУ ПОЛИТИКУ ДРЗАВНЕ СЛУЗБЕ А САД НЕМА КО У ФАБРИКУ ИЛИ У ПОЉЕ АЛИ ИМА МЛАДОСТИ ЗА БАУСТЕЛУ У ЕУ

Name

ма

18.02.2019 19:17

нису у стању краве да цувају а камоли дрзаву да воде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пљачка Народа

18.02.2019 19:38

КАКО НИСУ СПРИЈЕЧИЛИ НАПРЕДОВАЊЕ У ПОСЛОВАЊУ СУ СПРИЈЕЧИЛИ И ПЉАЧКАЛИ ВЛАДАЈУЋА ГАРНИТУРА САМО ТО РАДИ И КУПУЈУ ВОЗИЛА ХЕЛИКОПТЕРЕ ЗА СВОЈ ЛУКСУЗ ПРАЗНЕ БУДŹЕТ НА СВОЈЕ РАЧУНЕ ТОЈЕ СВЕ ШТА ЧИНЕ ЗА Р СРБСКУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контролор

19.02.2019 07:27

Није ни логично да ти органи нешто предузму.Фирму су опљачкали моћници преко својих кракова хоботнице.Хоботница је запослила контролне органе у државним институцијама те одатле произилази та нелогичност.Наро луд па блеји,а драге вође стручно музу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

19.02.2019 09:05

ЗАР КОД НАС ПОСТОЈЕ КОНТРОЛНИ ОРГАНИ. РАДИ КО ГОД ШТА ХОЋЕ. СВИМА ДОБРО ЗАТО ШТО ЖИВИМО У НЕУРЕЂЕНОЈ ДРЖАВИ А ЊИМА НАЈБОЉЕ.

ОДГОВОРИТЕ