Kontrolni organi nisu ništa uradili da spriječe propadanje firme

"Kontrolni organi nisu ništa uradili da spriječe propadanje firme, ali se nadam da će oni koji su uništili preduzeće i odgovarati", kaže Stanić.

Republika Srpska 18.02.2019 | 19:34
Kontrolni organi nisu ništa uradili da spriječe propadanje firme
Bivšim radnicima nekadašnje govedarske farme „Farmland“ iz Nove Topole tokom ove sedmice trebalo bi da bude isplaćen dio duga, jer je tokom dvije licitacije od zaplijenjene imovine prikupljeno oko 190.000 maraka.

Advokat Miroslava Drinić, koja zastupa 55 bivših radnika "Farmlanda", kaže da se još čeka konačan izvještaj koliko se tačno novca nalazi na sudskom depozitu. Očekuje se i nalaz vještaka na osnovu kojeg će sud uraditi rješenja da bi se, srazmjerno potraživanjima, radnicima isplatio dio duga do kraja sedmice.

“Što se tiče glavnog duga, jedan mali dio glavnog duga će biti namiren, a kad bude realizovana prodaja pokretnih stvari koje smo dodatno popisivali onda bi uslijedila isplata još jednog dijela ostatka duga, ali radnici se nikako neće moći u potpunosti podmiriti”, kaže advokat "Farmlanda" Miroslava Drinić. 

Ona kaže da ima još zaplijenjene imovine "Farmlanda" koju nisu uspjeli prodati na prethodne dvije licitacije. Ističe da su preostale stvari u lošem stanju, ali da očekuju da će i to u narednom periodu biti prodato, kako bi se sva dugovanja konačno isplatila. 

“Pitanje je ko je od tih kupaca stvarni kupac, ko želi da zaradi. Ja sam vidjela sad da je to jedna vrsta biznisa - ono što je izlicitirano nikad toliko ne bude uplaćeno, čak za trećinu manje, tako da je od tih licitacija nezahvalno raditi, ističe Drinićeva.  

Radnici razočarani. Kažu da predugo čekaju razrješenje situacije. Većini radnika dug iznosi oko pet hiljada maraka, što je osam plata plus topli obrok, regres i naknade za put. Nisu optimisti da će uspjeti sav dug naplatiti.

“Sve što je ostalo, sve to nije sačuvano, ti radnici što su ostali - oni su sve i pokrali - kad moram tako reći, da mi ne bismo mogli sve naplatiti”, kaže Snježana Matarugić, bivši radnik "Farmlanda".

Na kriminal i krađu u "Farmlandu" odavno je ukazivao i poslanik SDS-a u Parlamentu Srpske Miladin Stanić. Tvrdi da kontrolni organi nisu ništa uradili da spriječe propadanje firme, ali se nada da će oni koji su uništili preduzeće i odgovarati.

“To je prema sudskim odlukama i rješenjima potpuno regularno, ali je neregularno to što država ne vodi nikakvu brigu o tom propalom preduzeću. Oni koriste i dalje neke benefite od države, kao što je koncesija. Sve u svemu, to je jedan sveopšti haos koji će se nastaviti do potpunog nestanka Farmlanda”, kaže Miladin Stanić, poslanik SDS-a u NS Republike Srpske.

Radnici su 2017. godine dobili sudski spor protiv "Farmlanda", ali naplata dugovanja prema njima ide sporom jer je imovina nekadašnjeg giganta pod hipotekom. "Farmland" radnicima duguje oko 300.000 maraka na ime neisplaćenih plata, a s obzirom na to da im nisu uplaćivani ni doprinosi, neće moći ostvariti pravo na penziju.



BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Farmland

18.02.2019 18:42

Sve su pokrali kvazidirektori Topalovic,Djukic,Sandara,Zgonjanin,Pavic...sve je u njihovim stanovima po BL,kuce u Kuljanima,luksuzna auta,privatna farma na Manjaci...oni su time nagradjeni sto su odradili prljave poslove za prave kriminalce u vlasti...

ODGOVORITE
Name

Total Damage

18.02.2019 18:54

Totalni kolaps privrede. Strasno!

ODGOVORITE
Name

JEREMIJA

18.02.2019 21:12

PRIVREDA JE KOLAPSIRALA PO ODAVNO A OVO JE OSTATAK POLJOPRIVREDE,PA KOLAPS POZNATO JE DA VI SRBI VOLITE POLICIJU POLITIKU DRZAVNE SLUZBE A SAD NEMA KO U FABRIKU ILI U POLJE ALI IMA MLADOSTI ZA BAUSTELU U EU

Name

ma

18.02.2019 19:17

nisu u stanju krave da cuvaju a kamoli drzavu da vode

ODGOVORITE
Name

Pljačka Naroda

18.02.2019 19:38

KAKO NISU SPRIJEČILI NAPREDOVANJE U POSLOVANJU SU SPRIJEČILI I PLJAČKALI VLADAJUĆA GARNITURA SAMO TO RADI I KUPUJU VOZILA HELIKOPTERE ZA SVOJ LUKSUZ PRAZNE BUDŹET NA SVOJE RAČUNE TOJE SVE ŠTA ČINE ZA R SRBSKU

ODGOVORITE
Name

Kontrolor

19.02.2019 07:27

Nije ni logično da ti organi nešto preduzmu.Firmu su opljačkali moćnici preko svojih krakova hobotnice.Hobotnica je zaposlila kontrolne organe u državnim institucijama te odatle proizilazi ta nelogičnost.Naro lud pa bleji,a drage vođe stručno muzu.

ODGOVORITE
Name

BOBA

19.02.2019 09:05

ZAR KOD NAS POSTOJE KONTROLNI ORGANI. RADI KO GOD ŠTA HOĆE. SVIMA DOBRO ZATO ŠTO ŽIVIMO U NEUREĐENOJ DRŽAVI A NJIMA NAJBOLJE.

ODGOVORITE