Кратки интензивни тренинзи ефикаснији за мршављење

Тренинг који укључује кратке интервале интензивног вежбања (ХИИТ) делотворнији је за губитак килограма од дужег вежбања нижег интензитета, показала је студија чије резултате објављује ББЦ.

Здравље 18.02.2019 | 11:30
Кратки интензивни тренинзи ефикаснији за мршављење
Иако су сви учесници изгубили килограме, показало се да су они који су радили ХИИТ - интервални тренинг високог интензитета - забележили губитак килограма 28,5 посто већи од оних који су умерено дуже вежбали, показује истраживање чији су резултати објављени у Британском часопису за спортску медицину.

Међутим, научници упозоравају да ХИИТ није за свакога.

"Он повећава ризик од повреда и доводи до вишег кардиоваскуларног стреса", кажу они.

Научници из Савезног универзитета у Гојасу у Бразилу анализирали су податке 576 мушкараца и 522 жене различитих степена кондиције.

Интервални тренинг дефинише се као аеробни тренинг који укључује понављање кратких интензивних вежби, између којих је кратка пауза.

Те вежбе упоређене су с дужим умереним вежбањем у трајању просечно између 30 и 45 минута. Сви су учесници вежбали најмање 4 недеље.

Они који су радили ХИИТ изгубили су просечно 1,58 килограма, а они који су вежбали нижим интензитетом 1,13 кг.

Доктор Нилс Волард са Универзитета Стирлинг, стручњак за здравље и вежбање, каже да је парадокс у томе да се више калорија потроши за дуже умерено вежбање, али ипак постоје два могућа објашњења за већи губитак килограма код ХИИТ-а.

"Прво, ХИИТ доводи до веће потрошње калорија након вежбања - метаболизам може бити повишен чак и један дан након ХИИТ тренинга", каже он.

Осим тога, након таквог тренинга, људи су мање гладни, додаје.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар