Kratki intenzivni treninzi efikasniji za mršavljenje

Trening koji uključuje kratke intervale intenzivnog vežbanja (HIIT) delotvorniji je za gubitak kilograma od dužeg vežbanja nižeg intenziteta, pokazala je studija čije rezultate objavljuje BBC.

Zdravlje 18.02.2019 | 11:30
Kratki intenzivni treninzi efikasniji za mršavljenje
Iako su svi učesnici izgubili kilograme, pokazalo se da su oni koji su radili HIIT - intervalni trening visokog intenziteta - zabeležili gubitak kilograma 28,5 posto veći od onih koji su umereno duže vežbali, pokazuje istraživanje čiji su rezultati objavljeni u Britanskom časopisu za sportsku medicinu.

Međutim, naučnici upozoravaju da HIIT nije za svakoga.

"On povećava rizik od povreda i dovodi do višeg kardiovaskularnog stresa", kažu oni.

Naučnici iz Saveznog univerziteta u Gojasu u Brazilu analizirali su podatke 576 muškaraca i 522 žene različitih stepena kondicije.

Intervalni trening definiše se kao aerobni trening koji uključuje ponavljanje kratkih intenzivnih vežbi, između kojih je kratka pauza.

Te vežbe upoređene su s dužim umerenim vežbanjem u trajanju prosečno između 30 i 45 minuta. Svi su učesnici vežbali najmanje 4 nedelje.

Oni koji su radili HIIT izgubili su prosečno 1,58 kilograma, a oni koji su vežbali nižim intenzitetom 1,13 kg.

Doktor Nils Volard sa Univerziteta Stirling, stručnjak za zdravlje i vežbanje, kaže da je paradoks u tome da se više kalorija potroši za duže umereno vežbanje, ali ipak postoje dva moguća objašnjenja za veći gubitak kilograma kod HIIT-a.

"Prvo, HIIT dovodi do veće potrošnje kalorija nakon vežbanja - metabolizam može biti povišen čak i jedan dan nakon HIIT treninga", kaže on.

Osim toga, nakon takvog treninga, ljudi su manje gladni, dodaje.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar