Ескроу рачун за јавну потрошњу

Рачун посебних намјена, познатији као „ескроу рачун“, првенствено је био намијењен за то да се средства од продаје државне имовине преусмјеравају у развој привреде. Међутим, од 2007. године многи упозоравају да се та средства троше ненамјенски и нетранспарентно. Власт је упозорења игнорисала, па данас од преко милијарду и по марака, на „ескроу рачуну“ није остало скоро ништа.

Република Српска 16.02.2019 | 18:35
Ескроу рачун за јавну потрошњу
Новац прикупљен на посебан рачун од сукцесије и приватизације државне имовине је несебично трошен, а о враћању новца на ексроу рачун нико није размишљао. Посљедица је да је на ескроу рачуну након 12 година остало мање од три процента средстава из 2007. године.

„2007. године је на овом рачуну било око милијарду и по конвертибилних марака, од чега више од 1,2 милијарде од продаје 'Телекома Српске' и чак 240 милиона марака од продаје нафтне индустрије Републике Српске. Тренутно се, на овом рачуну се налази свега 30 милиона конвертибилних марака.“

Начин трошења прикупљених средстава посебна је прича. Новац са ескроу рачуна је превасходно био намијењен искључиво за развој и капиталне инвестиције. Међутим, за све се више трошило него за инвестиције, а највише за јавну потрошњу, подршку буџету, па чак и за помоћ јавним институцијама, као и за исплате пензија и дугова по разним основама. То сада признаје и премијер Српске, иако су његови претходници обећавали да неће бити тако.

Код ненамјенског трошења средстава са есцроw рачуна, званичници су и раније тврдили да ће све бити враћено, међутим, у већини случајева то се није догодило, због чега је рачун, практично, опустошен. У међувремену, Влада константно продужава рокове за враћање новца на овај рачун.

Економисти упозоравају и на то да пракса нетранспарентности и скривања информација о трошењу и враћању новца на ескроу рачуну траје годинама.

Са овог рачуна је недавно подигнуто 60 милиона марака, без објашњења за које намјене. Занимљиво је да ни за ово узимање новца, као ни у ранијим случајевима, није постојало одобрење Народне скупштине. За предсједника Парламента, међутим, то није спорно.

Новинари који прате област јавних финансија упозоравају да је нетранспарентно трошење новца са есцроw рачуна присутно од почетка и да се новац не враћа на овај рачун. На то је упозоравала и Главна служба за ревизију, међутим, надлежни су то упозорење игнорисали.

Есцроw рачун само је један примјер за то како се функционери односе према јавном новцу. Средства су употребљавана за крпљење рупа за које су одговрни ти исти функционери. Шта ће се догодити када на рачуну, који је служио као резерва за исплате плата и пензија, више не буде средстава? На ово питање већ годинама одговора нема.

(БН ТВ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Гоги

16.02.2019 20:26

Па ниста неце бити кад се потроси, мало це каснити пензије и плате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

економиста

16.02.2019 20:46

РС је банкрот, али је то одлицна терапија за насе пропале политицаре. Потпуну терапију мозе спровести само ММФ и ЕУ укидањем даљих кредита. Надам се да су разумјели потребу за овим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

16.02.2019 22:25

Кад-тад це морати вратити сав новац који су узели са тог рацуна и потросили га за разне намјене јер то су средства од привреде и требају да оду у подстицај привреде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

17.02.2019 05:42

За своје владавине СНСД-е са својим коалиционим партнерима је на исплату незаслузених плата пар десетина хиљада неспособних будзетских паразита с..бао будуцност скоро милион Срба у РС. Цеститам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

17.02.2019 06:06

Све је труло у РС .па цак и застава.Све је пропало Граби се задње сто има.Сад це и електропривреда.Отице и Суме таман имају јос 4 год да све унисте и онда крај.Авионима Хеликоптерима побјеци тамо гдје су складирали покрадениновац А ти народе Србуј и једи траву.20 и несто година србујемо и пустамо да нас сисају па сад јос мало иде на ред клање.

ОДГОВОРИТЕ