Учестали напади на новинаре

Милкица Милојевић, новинарка "ЕуроБлица" нашла се на мети пријетњи оних који мисле да је напад на новинаре због објављених текстова оправдан и пожељан. Осумњичени је убрзо пронађен, што је похвално, поручују из Клуба новинара Бањалука, али ситуација у земљи у којој се новинари вријеђају и којима се пријети, алармантна је.

Република Српска 16.02.2019 | 12:52
Учестали напади на новинаре
Овоме се мора стати у крај, а посљедња опомена надлежнима био је покушај убиства новинара БН телевизије Владимира Ковачевића.

"Заказано је суђење, али још немамо другог нападача у покушају убиства Владимира Ковачевића, као ни мотиве ни налогодавце. Такође, изостају полако и обећања, полиција се ућутала. Неопходно је да се статус новинара ријеши кроз Кривични закон Републике Српске, те да се напад на новинаре окарактерише као напад на службено лице", поручује предсједник Клуба новинара Бања Лука Синиша Вукелић.

"Проблем је што све креће од политике. Прави се атмосфера у којој је напад на новинара оправдан, јер уколико то ради неко ко има највише гласова од грађана, онда њихови обожаваоци прихвате такву праксу", упозорила је Милкица Милојевић, новинарка "ЕуроБлица".

Из Клуба новинара Бањалука подсјећају полицију да није оправдано легитимисати новинаре на њиховим радним задацима, уколико имају истакнуту прес акредитацију. 

Линија за помоћ БХ новинарима је, од 2012. до 2018. године, забиљежила 121 кривично дјело према новинарима. Од тога, само 27 одсто је ријешено у корист новинара.

Само у прошлој години је пријављено 55 случајева угрожавања права на рад новинара и пријетњи, од чега је седам оквалификовано као физички напад.



БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Www

16.02.2019 13:56

На сцени је насиље,од стране мафије,јер то везе нема са Власцу,Додик је преварант,насилник,убица,убили су Давида,насиље над мајком Сузаном, и ниста, подрска Вуцица,лопова, Патријарх,и то је то, лоповлук

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

16.02.2019 14:41

Милораде, за сваки протест одмах им кривичну направи, Суд је твој и подери их новчано да више никада не напишу ништа истинито и лоше по тебе и по твој 113 % режим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миса

16.02.2019 15:00

Ста реци а не пореци. Нема ни обективни и професионални новинара а ни власти. Цаст појединцима. Једни пису против други и нема неке средине. Пропаст . Осудити напад на било кога а да се осуди и писања која нису проверена и реална. Сваста има и са обе стране новинарства једни за власт други против нема професионалности. Пропаст. Народ је главном збуњен незнасе сто је истина а сто не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

16.02.2019 15:27

Напад на сваког цовјека је напад на цовјецанство.Ко је убио Давида Дјуровица Вукелица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аристотел

16.02.2019 16:15

Истина код нас није позељна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

16.02.2019 22:20

Овај резим се боји свог народа и новинара.

ОДГОВОРИТЕ