Подржао акцију студената Српске

Студенти Српске је хуманитарна организација која дјелује од 16. децембра 2018. године, а подршку им је дао и начелник Теслића Милан Миличевић.

Република Српска 16.02.2019 | 08:23
Подржао акцију студената Српске
Идеју су реализовали Милан Јовић, Арсен Павловић и Немања Митровић, студенти студентског дома у Фочи. У акцији су првенствено учествовали студенти студентског дома у Фочи, док им се нису придружили и студентски домови у Бијељини, Лукавици и на Палама. Организација је још увијек у изградњи, и очекује се још студентских домова да ће се придружити идеји.

У првој и у другој акцији, одржаним у Фочи и Бијељини, сакупљено је укупно око 3750 оброка у Фочи и 250 у Бијељини. У Лукавици је скупљено око 1918 оброка до краја друге акције, а на Палама 431 оброк и 18 пакетића за дјецу.

У трећој акцији очекују се да се и преостали студентски градови Републике Српске укључе у ову акцију.

Циљ организације је искориштавање оброка који се или не дижу, или се бацају, за добробит народа. Идеја је да се великом броју породица којима су у потребни сваког мјесеца обезбиједи 50 до 100 оброка, по могућности, као и да се помогне разним хуманитарним удружењима широм Републике Српске.

Студент из Теслића, Милан Јовић који је један од оснивача ове хуманитарне организације каже да је инцијална идеја била да се оброци шаљу на Косово и Метохију, али пошто нису успјели организовати транспорт оброке су дали Црвеном крсту Фоче и удружењу „Трачак наде“.



„Дакле, ријеч је о хуманитарној организацији и хуманитарним акцијама које су настале сасвим спонтано. Када ми је један пријатељ показао слику оброка које добијамо у склопу пакета недјељом, ја сам дошао на идеју да би могли да сакупимо оброке које имамо сви ми у својим собама, да их сакупимо на једно мјесто и да их након тога дарујемо социјално угроженим породицама, као и старијим и немоћним лицима. Инцијална идеја је била да се шаље на Косово, али пошто нисмо успјели да организујемо транспорт што није било у нашој могућности, ми смо дали те оброке Црвеном крсту Фоче и удружењу „Трачак наде“. Након тога, мој колега Арсен Павловић је имао идеју да контактирамо и друге студентске домове у РС. Након што су били заинтересовани, придружили су нам се студенти из два студентска дома на Палама, студентског дома у Лукавици, као и у Бијељини и у склопу друге хуманитарне акције која је организована скоро на нивоу цијеле РС прикупљено је око 4500 оброка, које смо даровали у 10 различитих општина и градова широм РС.“ – истакао је Јовић.

Он је такође нагласио да је веома захвалан Општини Теслић на челу са начелником Миличевићем за сву подршку коју дају младим људима, а коју ће и дати при регистрацији ове организације.

„Веома сам захвалан Општини Теслић на челу са начелником Миличевићем за сву подршку коју дају младим људима, узевши себе за примјер, још од 2015. године када сам уз помоћ Општине и Просвјете издао своју прву књигу, па све до пете књиге прошле године. С друге стране, помогли су и реализацију културно едукативног фестивала Корзо, а ево и сада ову хуманитарну организацију. Са те тачке гледишта веома сам захвалан на подршци коју сам добијао и коју млади људи генерално у овом граду добијају за реализацију својих идеја.“ – наглашава Јовић.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић каже да ће регистрација ове организације, као и свих осталих које оснивају млади људи бити подржана од стране општинске управе.

„Хуманитарна организација „Студенти Српске“ је једна у низу добрих идеја коју обично млади људи, а ево увијек су студенти ти који су најреволуционарнији и најнапреднији у свим друштвима, идеја коју Општина Теслић и ја као начелник заиста ћу подржати, као што смо и до сада подржавали све сличне активности. Оно што би било интересантно када је у питању сакупљање оброка за социјално угрожене породице широм Републике Српске је оно што Теслић има, а може да се стави на располагање овој организацији у том дијелу у којем њихов капацитет може да буде, а то је постојање јавне кухиње која постоји већ пет-шест година, а која увијек има између 30-50 корисника, тако да би се и ова студентска организација могла укључити преко јавне кухиње, преко општинске организације Црвеног крста, што би им омогућило лакше активности.“ – рекао је Миличевић.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ПА

16.02.2019 08:00

Казете да је ријец о хуманим акцијама - зато и нема Драгана Богданица да подрзи тако несто. Да сте организовали криминалне акције, акције клептоманије и сл. имали би сте и Богданица на својој страни. Овако.........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

16.02.2019 09:19

Мислим да је овај господин Милан Миличевић најбољи политичар у Републици Српској. Видим да доста подржава младе људе.

ОДГОВОРИТЕ