Фед куп: Србију зауставила Велика Британија!

Јак отпор Крунићеве недовољан! Српска тенисерка, Александра Крунић, није успела да победи Џоану Конту у другом мечу Фед Куп дуела Србије и Велике Британије.  Алекс пала на прагу 7. сата, Србија заустављена! После шест сати и 49 минута на терену у претходна три дана, Александра Крунић доживела је пораз који је зауставио Србију на путу повратка у Светску групу Б. Пре тога поражена је и Ивана Јоровић. Нова шанса следеће године.

Тенис 09.02.2019 | 23:05
Фед куп: Србију зауставила Велика Британија!
Крунићева одиграла је веома добар меч против фаворизоване британке, међутим на крају је пала после три сета – 6:7 (1), 6:3, 2:6.

Меч је трајао пуна два и по сата, али Крунићева није успела у трећем сету да пружи јачи отпор Конти.

Крунићева је имала шансу да остави Србију у игри за попуну светске Групе ИИ Фед Купа јер је Ивана Јоровић поражена у првом мечу од Кејти Болтер. 

Међутим, како су обе наше тенисерке доживеле поразе Србија је заустављена на корак од меча за попуну светске групе.

Штета!

ФЕД куп репрезентација Србије остаће у "зони" бар до 2020. године и новог покушаја повратка у Светску групу Б.

После три срчане, емотивне и исцрпљујуће победе у три дана, над екипама Грузије, Турске и Хрватске, девојкама које предводи Татјана Јачменица понестало је снаге и концентрације за финалну борбу са фаворизованом домаћом селекцијом у Бату.

Дубл неће моћи ништа да промени, јер су Британке победиле у оба сингла ове суботе увече и перфектним скором на турниру И евро-афричке зоне избориле плеј-оф за пласман у виши ранг.

После Иване Јоровић, поражена је и Александра Крунић.

Бодрене домаћом публиком у дворани, Кејти Болтер и Џоана Конта искористиле су омиљену тврду подлогу и у мечевима са Иваном и Александром изгубиле укупно један сет за недостижних: 

Србија - Велика Британија 0:2.

Ивана Јоровић - Кејти Болтер 4:6, 3:6, после сат и 28 минута
Александра Крунић - Џоана Конта 6:7 (1:7), 6:3, 2:6, после два сата и 31 минут

Први сет двомеча наших и Британки почео је серијом од пет брејкова у првих шест гемова, у којој је Болтер (83. WТА) освојила тај један сервис гем за 0:2 и потом уз много муке, ипак, успела да сачува предност до вођства од 1:0 над 117. тенисерком света.

Ивана, која није играла у петак против Хрватица, успела је да направи "рибрејк" на старту другог сета, поравна на 2:2 и задржи егал до седмог гема, када је снажна ривалка поново напала њене сервисе, искористила трећу брејк лопту за 3:4 и у наредном гему некако успела да потврди брејк упркос четири шансе наше такмичарке за брзо изједначење.

Наредне, Ивана није добила - Британка је искористила другу меч лопту и уписала први поен на таблу.

Био је то први Иванин пораз у синглу на турниру после две сигурне победе без изгубљеног сета у среду и четвртак.

На терен су потом изашле прве тенисерке два тима и брзо размениле брејкове за 2:2 у првом сету, након чега је Александра спасила две брејк лопте при вођству Конте од 2:3 и потом искористила другу брејк лопту за "крађу сервиса" у наизглед идеалном тренутку - 5:4.

Међутим, када је сервисима требало да потврди брејк и поведе 1:0 у сетовима, Алекс је стала и дозволила 39. тенисерки света да се врати у сет "на мала врата". То, међутим, није био крај узбуђењима, брејковима и пропуштеним шансама, јер је 57. играчица света већ у наредном гему направила нови брејк, повела 6:5 и зарадила нову шансу да поведе у овом увелико исцрпљујућем мечу, но...

...ни то није било довољно.

3 сингла, 2 дубла, 7 сати

Јечменица није користила Александру у среду против Грузије, али је након тога она у четвртак, петак и суботу одигерала три сингла и два дубла и провела на терену шест сати и 49 минута!? Претпоставка је да ће бити поштеђена резултатски неважног дубла са Британкама, ако тај меч буде на програму.

Конта је до другог узастопног "рибрејка" стигла са једним изгубљеним поеном, увела сет у тај-брејк и тамо декласирала видно деконцентрисану Српкињу - 1:7.

Александра, велики борац, није одмах успела да заборави пропуштено у финишу првог сета, па је Конта повела 0:2 и на старту наредног, с тим да то није био почетак краја нашег тима - Алекс је узвратила, повела 3:2 и 4:3, а онда дочекала прилику за напад у осмом гему када је и Конта осетила притисак. Овог пута, стигла је и потврда брејка са само једним изгубљеним поеном на свој сервис, па је Александра поново ушла у трећи сет.

Поново, јер је дан раније играла "мајсторице" против Хрватске и у синглу и у дублу, баш као што је био случај и у четвртак у другом синглу дуела са Турском.

Нажалост, ту је остала и без снаге, па је Конта брејковима за 3:1 и коначних 6:2 одвела Британију на корак од пласмана у Светску групу Б. Да ли ће се тамо и наћи наредне сезоне, Британке ће одлучивати у плеј-офу заказаном за 21. и 22. април.

Сви резултати:

среда

Србија - Грузија 2:1

1:0 - Ивана Јоровић - Маријам Болоквадзе 6:3, 6:1
2:0 - Олга Даниловић - Екатерина Горгодзе 7:5, 6:3
2:1 - Даниловић/Јоровић - Болоквадзе/Калашникова 3:6, 5:7

четвртак

Србија - Турска 3:0

1:0 - Ивана Јоровић - Чагла Бујукакчај 6:2, 6:3
2:0 - Александра Крунић - Пемра Озген 3:6, 6:4, 6:2
3:0 - Даниловић/Крунић - Ченгиз/Сојлу 6:2, 6:3

петак

Србија - Хрватска 2:1

1:0 - Олга Даниловић - Јана Фет 2:6, 6:2, 7:6 (9:7)
1:1 - Александра Крунић - Дона Векић 6:1, 5:7, 1:6
2:1 - Даниловић/Крунић - Коњух/Јурак 1:6, 6:1, 6:4

субота

Србија - Велика Британија 0:2

0:1 - Ивана Јоровић - Кејти Ботлер 4:6, 3:6
0:2 - Александра Крунић - Џоана Конта 6:7 (1:7), 6:3, 2:6
?:? - Даниловић/Крунић - Дарт/Свон касније

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар