Fed kup: Srbiju zaustavila Velika Britanija!

Jak otpor Krunićeve nedovoljan! Srpska teniserka, Aleksandra Krunić, nije uspela da pobedi Džoanu Kontu u drugom meču Fed Kup duela Srbije i Velike Britanije.  Aleks pala na pragu 7. sata, Srbija zaustavljena! Posle šest sati i 49 minuta na terenu u prethodna tri dana, Aleksandra Krunić doživela je poraz koji je zaustavio Srbiju na putu povratka u Svetsku grupu B. Pre toga poražena je i Ivana Jorović. Nova šansa sledeće godine.

Tenis 09.02.2019 | 23:05
Fed kup: Srbiju zaustavila Velika Britanija!
Krunićeva odigrala je veoma dobar meč protiv favorizovane britanke, međutim na kraju je pala posle tri seta – 6:7 (1), 6:3, 2:6.

Meč je trajao puna dva i po sata, ali Krunićeva nije uspela u trećem setu da pruži jači otpor Konti.

Krunićeva je imala šansu da ostavi Srbiju u igri za popunu svetske Grupe II Fed Kupa jer je Ivana Jorović poražena u prvom meču od Kejti Bolter. 

Međutim, kako su obe naše teniserke doživele poraze Srbija je zaustavljena na korak od meča za popunu svetske grupe.

Šteta!

FED kup reprezentacija Srbije ostaće u "zoni" bar do 2020. godine i novog pokušaja povratka u Svetsku grupu B.

Posle tri srčane, emotivne i iscrpljujuće pobede u tri dana, nad ekipama Gruzije, Turske i Hrvatske, devojkama koje predvodi Tatjana Jačmenica ponestalo je snage i koncentracije za finalnu borbu sa favorizovanom domaćom selekcijom u Batu.

Dubl neće moći ništa da promeni, jer su Britanke pobedile u oba singla ove subote uveče i perfektnim skorom na turniru I evro-afričke zone izborile plej-of za plasman u viši rang.

Posle Ivane Jorović, poražena je i Aleksandra Krunić.

Bodrene domaćom publikom u dvorani, Kejti Bolter i Džoana Konta iskoristile su omiljenu tvrdu podlogu i u mečevima sa Ivanom i Aleksandrom izgubile ukupno jedan set za nedostižnih: 

Srbija - Velika Britanija 0:2.

Ivana Jorović - Kejti Bolter 4:6, 3:6, posle sat i 28 minuta
Aleksandra Krunić - Džoana Konta 6:7 (1:7), 6:3, 2:6, posle dva sata i 31 minut

Prvi set dvomeča naših i Britanki počeo je serijom od pet brejkova u prvih šest gemova, u kojoj je Bolter (83. WTA) osvojila taj jedan servis gem za 0:2 i potom uz mnogo muke, ipak, uspela da sačuva prednost do vođstva od 1:0 nad 117. teniserkom sveta.

Ivana, koja nije igrala u petak protiv Hrvatica, uspela je da napravi "ribrejk" na startu drugog seta, poravna na 2:2 i zadrži egal do sedmog gema, kada je snažna rivalka ponovo napala njene servise, iskoristila treću brejk loptu za 3:4 i u narednom gemu nekako uspela da potvrdi brejk uprkos četiri šanse naše takmičarke za brzo izjednačenje.

Naredne, Ivana nije dobila - Britanka je iskoristila drugu meč loptu i upisala prvi poen na tablu.

Bio je to prvi Ivanin poraz u singlu na turniru posle dve sigurne pobede bez izgubljenog seta u sredu i četvrtak.

Na teren su potom izašle prve teniserke dva tima i brzo razmenile brejkove za 2:2 u prvom setu, nakon čega je Aleksandra spasila dve brejk lopte pri vođstvu Konte od 2:3 i potom iskoristila drugu brejk loptu za "krađu servisa" u naizgled idealnom trenutku - 5:4.

Međutim, kada je servisima trebalo da potvrdi brejk i povede 1:0 u setovima, Aleks je stala i dozvolila 39. teniserki sveta da se vrati u set "na mala vrata". To, međutim, nije bio kraj uzbuđenjima, brejkovima i propuštenim šansama, jer je 57. igračica sveta već u narednom gemu napravila novi brejk, povela 6:5 i zaradila novu šansu da povede u ovom uveliko iscrpljujućem meču, no...

...ni to nije bilo dovoljno.

3 singla, 2 dubla, 7 sati

Ječmenica nije koristila Aleksandru u sredu protiv Gruzije, ali je nakon toga ona u četvrtak, petak i subotu odigerala tri singla i dva dubla i provela na terenu šest sati i 49 minuta!? Pretpostavka je da će biti pošteđena rezultatski nevažnog dubla sa Britankama, ako taj meč bude na programu.

Konta je do drugog uzastopnog "ribrejka" stigla sa jednim izgubljenim poenom, uvela set u taj-brejk i tamo deklasirala vidno dekoncentrisanu Srpkinju - 1:7.

Aleksandra, veliki borac, nije odmah uspela da zaboravi propušteno u finišu prvog seta, pa je Konta povela 0:2 i na startu narednog, s tim da to nije bio početak kraja našeg tima - Aleks je uzvratila, povela 3:2 i 4:3, a onda dočekala priliku za napad u osmom gemu kada je i Konta osetila pritisak. Ovog puta, stigla je i potvrda brejka sa samo jednim izgubljenim poenom na svoj servis, pa je Aleksandra ponovo ušla u treći set.

Ponovo, jer je dan ranije igrala "majstorice" protiv Hrvatske i u singlu i u dublu, baš kao što je bio slučaj i u četvrtak u drugom singlu duela sa Turskom.

Nažalost, tu je ostala i bez snage, pa je Konta brejkovima za 3:1 i konačnih 6:2 odvela Britaniju na korak od plasmana u Svetsku grupu B. Da li će se tamo i naći naredne sezone, Britanke će odlučivati u plej-ofu zakazanom za 21. i 22. april.

Svi rezultati:

sreda

Srbija - Gruzija 2:1

1:0 - Ivana Jorović - Marijam Bolokvadze 6:3, 6:1
2:0 - Olga Danilović - Ekaterina Gorgodze 7:5, 6:3
2:1 - Danilović/Jorović - Bolokvadze/Kalašnikova 3:6, 5:7

četvrtak

Srbija - Turska 3:0

1:0 - Ivana Jorović - Čagla Bujukakčaj 6:2, 6:3
2:0 - Aleksandra Krunić - Pemra Ozgen 3:6, 6:4, 6:2
3:0 - Danilović/Krunić - Čengiz/Sojlu 6:2, 6:3

petak

Srbija - Hrvatska 2:1

1:0 - Olga Danilović - Jana Fet 2:6, 6:2, 7:6 (9:7)
1:1 - Aleksandra Krunić - Dona Vekić 6:1, 5:7, 1:6
2:1 - Danilović/Krunić - Konjuh/Jurak 1:6, 6:1, 6:4

subota

Srbija - Velika Britanija 0:2

0:1 - Ivana Jorović - Kejti Botler 4:6, 3:6
0:2 - Aleksandra Krunić - Džoana Konta 6:7 (1:7), 6:3, 2:6
?:? - Danilović/Krunić - Dart/Svon kasnije

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar