Иде ли у продају и "Агрокомерц"?

Кантонални суд УСК уважио је жалбу менаџмента фирме "Агрокомерц" из Велике Кладуше на одлуку о увођењу стечаја у том предузећу и предмет вратио на поновно одлучивање Општинском суду у Бихаћу.

Босна и Херцеговина 06.02.2019 | 07:21
Иде ли у продају и "Агрокомерц"?
Подсјећамо да је тај суд, почетком ове године, донио одлуку о увођењу стечајног поступка, те за стечајног управника именовао Шефика Смлатића.

Кантонални суд је овом приликом одбацио жалбе кантоналног и федералног правобранилаштва, а у образложењу одлуке је истакнуто како надлежни суд у поновном одлучивању треба пажљивије да размотри раније донесене одлуке које се тичу покретања стечаја.

Смлатић сматра како је оваква судска одлука донесена због колизије одређених законских прописа, али да сви економски параметри говоре о неопходности увођења стечаја.

"У ствари, суд је тражио да се детаљније објасни да ли су исцрпљене све могућности које прописује Закон о финансијској консолидацији предузећа који се покушао примијенити у `Агрокомерцу`. Оно што је јасно сваком економисти је да је стечај у овом случају једина могућа опција", сматра Смлатић.

Додаје како је раније припремио извјештај на око 300 страница и детаљно образложио разлоге због којих је потребно увести стечај.

"Закон о стечају је јасно дефинисао када се он уводи, а то је при наступању платежне неспособности. Такво стање имамо сада јер је ово предузеће, кроз претходно пословање и стање неликвидности, у потпуности уништило своју економску супстанцу и платежну моћ. Само у шест посљедњих година начињена су дуговања од 70 милиона марака", каже Смлатић.

Према његовим ријечима, неопходно је сачинити дубоку и свеобухватну анализу којом ће се утврдити огромне незаконитости у раду и располагању имовином предузећа.

Одлуком другостепеног суда задовољни су у Управи "Агрокомерца" , те истичу како предузеће посједује економску способност да у наредном периоду, кроз нормално пословање, стане на властите ноге.

Мирсад Хамидовић, вршилац дужности директора, каже како је фирма протекле године кроз властито пословање обезбиједила услове за пензионисање 115 бивших радника, а спремни су договорно измирити и дуговања према комитентима који су их тужили.

"Влада Федерације БиХ, као титулар имовине је у децембру 2014. године донијела одлуку о финансијској консолидацији 'Агрокомерца' која важи до 10. јула 2019. године и ту одлуку може прекинути једино Влада, никакав општински суд. Због тога је логично да је одлука о стечају пала", сматра Хамидовић.

У Општинском суду Бихаћ су истакли како тек треба да се закаже ново рочиште по овом питању.

"Агрокомерц" је у пријератном периоду био носилац економског развоја Велике Кладуше, али и цијелог бихаћког округа и један од најуспјешнијих прехрамбених комбината у бившој Југославији који је запошљавао више хиљада радника.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хик, економиста!

06.02.2019 06:34

Када се све прода онда треба направити добар план за развој привреде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

06.02.2019 06:54

То је готова прича Тешањ и то купује само је питање времена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

06.02.2019 07:05

Иста слика као у бањалуци само све на бубањ а после кадсве рспродају онда у келикоптере ил авионе зависи гдје су виле купили у којој дрзави свијета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Профа

06.02.2019 07:08

Овај некадашњи привредни гигант треба уступити Фикрету Абдићу - Баби, који га је и створио и препородио, не само Велику Кладушу, већ и Цазин на чијем подручју су такође подизани производни капацитети "Агрокомерца".Иако је већ оматорио Абдић ову фирму засигурно подигао на ноге.Међутим, актуелне власти у Фдедерацији БиХ и Унско-санском кантону Абдића третирају као ратног злочинца тако да се не може очекивати да он поново стане на чело овог посрнулог гиганта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

06.02.2019 07:28

МА БАБО ЦЕ ТО ПОПРАВИТИ, хаха ја левата у ФЕДЕРАЦИЈИ..КАКО ИХ ОВАЈ УВАЉУЈЕ И ПЉАЦКА ...МА БАБО САМО УДРИ..

ОДГОВОРИТЕ