Ide li u prodaju i "Agrokomerc"?

Kantonalni sud USK uvažio je žalbu menadžmenta firme "Agrokomerc" iz Velike Kladuše na odluku o uvođenju stečaja u tom preduzeću i predmet vratio na ponovno odlučivanje Opštinskom sudu u Bihaću.

Bosna i Hercegovina 06.02.2019 | 07:21
Ide li u prodaju i "Agrokomerc"?
Podsjećamo da je taj sud, početkom ove godine, donio odluku o uvođenju stečajnog postupka, te za stečajnog upravnika imenovao Šefika Smlatića.

Kantonalni sud je ovom prilikom odbacio žalbe kantonalnog i federalnog pravobranilaštva, a u obrazloženju odluke je istaknuto kako nadležni sud u ponovnom odlučivanju treba pažljivije da razmotri ranije donesene odluke koje se tiču pokretanja stečaja.

Smlatić smatra kako je ovakva sudska odluka donesena zbog kolizije određenih zakonskih propisa, ali da svi ekonomski parametri govore o neophodnosti uvođenja stečaja.

"U stvari, sud je tražio da se detaljnije objasni da li su iscrpljene sve mogućnosti koje propisuje Zakon o finansijskoj konsolidaciji preduzeća koji se pokušao primijeniti u `Agrokomercu`. Ono što je jasno svakom ekonomisti je da je stečaj u ovom slučaju jedina moguća opcija", smatra Smlatić.

Dodaje kako je ranije pripremio izvještaj na oko 300 stranica i detaljno obrazložio razloge zbog kojih je potrebno uvesti stečaj.

"Zakon o stečaju je jasno definisao kada se on uvodi, a to je pri nastupanju platežne nesposobnosti. Takvo stanje imamo sada jer je ovo preduzeće, kroz prethodno poslovanje i stanje nelikvidnosti, u potpunosti uništilo svoju ekonomsku supstancu i platežnu moć. Samo u šest posljednjih godina načinjena su dugovanja od 70 miliona maraka", kaže Smlatić.

Prema njegovim riječima, neophodno je sačiniti duboku i sveobuhvatnu analizu kojom će se utvrditi ogromne nezakonitosti u radu i raspolaganju imovinom preduzeća.

Odlukom drugostepenog suda zadovoljni su u Upravi "Agrokomerca" , te ističu kako preduzeće posjeduje ekonomsku sposobnost da u narednom periodu, kroz normalno poslovanje, stane na vlastite noge.

Mirsad Hamidović, vršilac dužnosti direktora, kaže kako je firma protekle godine kroz vlastito poslovanje obezbijedila uslove za penzionisanje 115 bivših radnika, a spremni su dogovorno izmiriti i dugovanja prema komitentima koji su ih tužili.

"Vlada Federacije BiH, kao titular imovine je u decembru 2014. godine donijela odluku o finansijskoj konsolidaciji 'Agrokomerca' koja važi do 10. jula 2019. godine i tu odluku može prekinuti jedino Vlada, nikakav opštinski sud. Zbog toga je logično da je odluka o stečaju pala", smatra Hamidović.

U Opštinskom sudu Bihać su istakli kako tek treba da se zakaže novo ročište po ovom pitanju.

"Agrokomerc" je u prijeratnom periodu bio nosilac ekonomskog razvoja Velike Kladuše, ali i cijelog bihaćkog okruga i jedan od najuspješnijih prehrambenih kombinata u bivšoj Jugoslaviji koji je zapošljavao više hiljada radnika.

(Nezavisne novine)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Hik, ekonomista!

06.02.2019 06:34

Kada se sve proda onda treba napraviti dobar plan za razvoj privrede!

ODGOVORITE
Name

Hare

06.02.2019 06:54

To je gotova priča Tešanj i to kupuje samo je pitanje vremena

ODGOVORITE
Name

Austrija

06.02.2019 07:05

Ista slika kao u banjaluci samo sve na bubanj a posle kadsve rsprodaju onda u kelikoptere il avione zavisi gdje su vile kupili u kojoj drzavi svijeta

ODGOVORITE
Name

Profa

06.02.2019 07:08

Ovaj nekadašnji privredni gigant treba ustupiti Fikretu Abdiću - Babi, koji ga je i stvorio i preporodio, ne samo Veliku Kladušu, već i Cazin na čijem području su takođe podizani proizvodni kapaciteti "Agrokomerca".Iako je već omatorio Abdić ovu firmu zasigurno podigao na noge.Međutim, aktuelne vlasti u Fdederaciji BiH i Unsko-sanskom kantonu Abdića tretiraju kao ratnog zločinca tako da se ne može očekivati da on ponovo stane na čelo ovog posrnulog giganta.

ODGOVORITE
Name

VETERAN

06.02.2019 07:28

MA BABO CE TO POPRAVITI, haha ja levata u FEDERACIJI..KAKO IH OVAJ UVALJUJE I PLJACKA ...MA BABO SAMO UDRI..

ODGOVORITE