Од вируса грипе умрло 30 људи

Док у Републици Српској из дана у дан расте број преминулих пацијената од посљедица тешких респираторних инфекција, министар здравља Ален Шеранић сматра да вирус грипа још увијек нема епидемиолошки карактер. Да ли је стање алармантно или не, говориће се и сутра на конференцији УКЦ-а.

Република Српска 05.02.2019 | 17:45
Од вируса грипе умрло 30 људи
Од посљедица тешке акутне респираторне инфекције од почетка године у Републици Српској преминуло је тридесет пацијената, подаци су Института за јавно здравство Републике Српске.  

Међу преминулим пацијентима, за сада, нема дјеце. Ријеч је о пацијентима средње или старије животне доби.

Министар здравља Ален Шеранић истиче да вирус грипа још увијек нема епидемиолошки карактер. 

- Да за сада нема разлога за проглашење епидемије у Републици Српској, сагласан је и бивши министар здравља Слободан Станић. Међутим, подсјећа да број обољелих не мора бити једини фактор за проглашење епидемије. За њега је поражавајућа чињеница јесте и та што ниједан преминули пацијент није био вакцинисан, па се поставља питање због чега здравствени систем претходно није спровео интензивнију кампању, те на тај начин адекватно информисао грађане о могућим посљедицама. 

Из Института за јавно здравство потрвђено је да су претходних година набављали по 15.000 вакцина, али за оне пацијенте који су ослобођени плаћања исте. Док је у исто вријеме, за комерцијалне сврхе Институт набављао између 1.600 и 2.000 доза.

Да ли је набављено довољно вакцина или не, остаје под знаком питања. Оно што је познато јесте да у овом тренутку додатне набавке вакцина неће бити, што је потврдио и ресорни министар Ален Шеранић.



БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

...

05.02.2019 18:45

30 x бар 10, до сада, а све остало су нагађања! Још појма немају ни о каквом се вирусу ради, само лупетају! Зашто се крију прави подаци и истина о свему?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

06.02.2019 09:37

Мало се пише о овом проблему.Гдје ми то живимо, па само у Невесињу јуче трећа жртва и нико се не пита ЗАШТО!?

Name

Руф

05.02.2019 19:39

ВИРУС.ГРИПЕ.НЕСМИЈУ.СЕ.МЈЕРИТ.ГОДИНАМА.АКО.ЉУДИ.УМИРУ.ТО.ЈЕ.ОНДА.ОПСТА.ОПАСНОСТ.ЉУДИ.ОД.ВИРУСА.

ОДГОВОРИТЕ