Od virusa gripe umrlo 30 ljudi

Dok u Republici Srpskoj iz dana u dan raste broj preminulih pacijenata od posljedica teških respiratornih infekcija, ministar zdravlja Alen Šeranić smatra da virus gripa još uvijek nema epidemiološki karakter. Da li je stanje alarmantno ili ne, govoriće se i sutra na konferenciji UKC-a.

Republika Srpska 05.02.2019 | 17:45
Od virusa gripe umrlo 30 ljudi
Od posljedica teške akutne respiratorne infekcije od početka godine u Republici Srpskoj preminulo je trideset pacijenata, podaci su Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.  

Među preminulim pacijentima, za sada, nema djece. Riječ je o pacijentima srednje ili starije životne dobi.

Ministar zdravlja Alen Šeranić ističe da virus gripa još uvijek nema epidemiološki karakter. 

- Da za sada nema razloga za proglašenje epidemije u Republici Srpskoj, saglasan je i bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić. Međutim, podsjeća da broj oboljelih ne mora biti jedini faktor za proglašenje epidemije. Za njega je poražavajuća činjenica jeste i ta što nijedan preminuli pacijent nije bio vakcinisan, pa se postavlja pitanje zbog čega zdravstveni sistem prethodno nije sproveo intenzivniju kampanju, te na taj način adekvatno informisao građane o mogućim posljedicama. 

Iz Instituta za javno zdravstvo potrvđeno je da su prethodnih godina nabavljali po 15.000 vakcina, ali za one pacijente koji su oslobođeni plaćanja iste. Dok je u isto vrijeme, za komercijalne svrhe Institut nabavljao između 1.600 i 2.000 doza.

Da li je nabavljeno dovoljno vakcina ili ne, ostaje pod znakom pitanja. Ono što je poznato jeste da u ovom trenutku dodatne nabavke vakcina neće biti, što je potvrdio i resorni ministar Alen Šeranić.



BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

...

05.02.2019 18:45

30 x бар 10, до сада, а све остало су нагађања! Још појма немају ни о каквом се вирусу ради, само лупетају! Зашто се крију прави подаци и истина о свему?!

ODGOVORITE
Name

hercegovac

06.02.2019 09:37

Malo se piše o ovom problemu.Gdje mi to živimo, pa samo u Nevesinju juče treća žrtva i niko se ne pita ZAŠTO!?

Name

Ruf

05.02.2019 19:39

VIRUS.GRIPE.NESMIJU.SE.MJERIT.GODINAMA.AKO.LJUDI.UMIRU.TO.JE.ONDA.OPSTA.OPASNOST.LJUDI.OD.VIRUSA.

ODGOVORITE