Фиксни телефон одлази у историју

Фиксни телефони све више одлазе у заборав, што доказује и чињеница да је број претплатника ове врсте телефоније последњих осам година смањен за више од 200. 000.

Информационе технологије 05.02.2019 | 12:50
Фиксни телефон одлази у историју
"Број претплатничких линија фиксне телефонске мреже у БиХ у 2011. години износио је 955.937. Тај број се сваке године смањивао, тако да је до 2018. број претплатника био мањи за 204.801", потврђено је у Регулаторној агенцији за комуникације БиХ (РАК).

Додају да је примећен пораст прихода од интернет услуга, те да је и употреба мобилних телефона знатно утицала на то да се број претплатника фиксне телефоније сваке године смањује.

Млађе генерације фиксне телефоне готово да и не користе, али и код оних мало старијих скоро да излази из употребе. Мобилни телефони, али и друштвене мреже утицали су на то да фиксни телефони полако одлазе у историју.

"У кући имам фиксни телефон, али га не користим. Све позиве обављам преко мобилног телефона, док највише користим друштвене мреже. Када зазвони фиксни телефон, онда знам да зову бака и деда", казала је Бањалучанка Милијана М.

Старији грађани кажу да су фиксни телефони некад били незаобилазни те да је свако домаћинство имало по један примерак у кући, као и да се сва комуникација на даљину одвијала преко њега или писама, која су слали путем поште.

"Фиксни телефон готово да не користим, али сећам се периода када су он и телефонска говорница много више били у употреби. Кад видим фиксни телефон хвата ме носталгија. Тада није било као данас да се у сваком моменту можеш некоме јавити", прича нам педесетогодишњи Драган Р. из Сарајева.

Додаје да су тада много више поштовали тај апарат и могућност коју им је пружао - да се чују са блиским људима који су удаљени од њих.

"У данашње време комуникација је достигла тај ниво да у сваком моменту можемо бити у контакту са драгим људима, али мање ценимо ту привилегију", закључио је овај Сарајлија.

Фиксни телефони се и даље користе, али највише у фирмама где је њихова употреба и у данашње време неопходна, јер се део комуникације са пословним сарадницима и даље обавља на овај начин.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар