Кантер одговорио на оптужбе о тероризму...

Немам ни казну за паркирање! Енес Кантер одговорио је на оптужбе турског тужилаштва да је члан терористичке организације.

Кошарка 18.01.2019 | 18:30
Кантер одговорио на оптужбе о тероризму...
Тужилаштво у Турској тражи да се распише међународна потерница за кошаркашем НБА тима Њујорк Никса Енесом Кантером.

Турски лист Сабах пише да је канцеларија главног тужиоца у Истанбулу припремила захтев за изручење играча НБА из Сједињених Држава, преноси АП, који није могао да добије званичан коментар у тужилаштву у вези ових навода.

Кантер, који није ишао са Никсима ове недеље на утакмицу у Лондон, јер се бојао да би могао бити убијен због свог противљења политици турског председника Реџепа Таипа Ердогана, одговорио је на оптужбе из Турске на Твитеру. Навео је да "турска влада не може да пружи ни један једини доказ у вези његове кривице" и да "никад није добио ни казну за погрешно паркирање у САД". 

Кантер је био отворени критичар председника Ердогана, а турски пасош му је одузет 2017.године. Овог пута, како наводи лист Сабах, тужиоци траже Интерполову "црвену потерницу", позивајући се на Кантерове везе с Фетулахом Гуланом, муслиманским свештеником који се налази у САД после прогона из Турске и окривљен је за неуспешни државни удар 2016. године, а играча оптужују и за пружање финансијске подршке Гулановој организацији. 

Кантер је изјавио да се плаши убиства ако напусти САД или Канаду када је прошле недеље најавио да неће путовати са Никсима у Лондон, где су играли са Вашингтон Визардсима у О2 Арени, синоћ. Тим је званично саопштио да Кантер није путовао због проблема са визом. 

Турски кошаркаш је порекао да је виза разлог његовог одустајања од пута, чак је и објавио фотографију путне исправе на друштвеним медијима, и јасно је ставио до знања да је његова сигурност угрожена због Ергодана, којег је назвао "Хитлер нашег века". 

"Ердоганов режим има много шпијуна тамо", рекао је том приликом Кантер и додао: "Мислим да тамо могу лако да погинем, а то би била веома ружна ситуација". 

Док су Никси у иностранству, Кантер је објавио и неколико фотографија са састанка са америчким конгресменима. Он је изнео свој став и у Вашингтон посту, објашњавајући своју одлуку и разлоге због којих се противи Ергодану. 

"Моја одлука да не путујем у Лондон била је тешка са позиције питања конкуренције у тиму, али много лакша са позиције питања моје сигурности", написао је он. 

Нагласио је да његова одлука "помаже да се у први план истакне како диктатор Ердоган уништава Турску" и да су "људи убијени, хиљаде су неправедно затворене и безбројни животи су уништени, а то није игра'', преноси АП. 

Кантер са својом екипом путује ван граница САД само у Канаду, на утакмице НБА лиге у Торонто, када "Никси" гостују "Торонто Репторсима".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар