Права леђа, јаки мишићи

Исправљен кичмени стуб доприноси бољем варењу, дисању, као и самопоуздању.

Здравље 10.01.2019 | 08:11
Права леђа, јаки мишићи
Правилно држање и јаки мишићи леђа и стомака основа су не само доброг изгледа већ и здравља. Исправљен кичмени стуб доприноси бољем варењу, дисању, као и самопоуздању. Осим тога, чврсти мишићи трупа умањују пропадање зглобова и појаву болова, који су природни пратиоци старења. Зато вам предлажемо неколико ефикасних вежби, којима ћете, ако их будете радили свакодневно, постићи изванредне резултате.

Извијање

Наместите се у четвороножни положај, тако да вам шаке и колена буду на поду. Лагано удишете и извијајте леђа нагоре. Задржите их у том положају неколико секунди, а затим издишите и лагано спуштајте кичму и стомак ка доле што више можете. Нека у овој вежби буду активни само кичма и стомак, а остатак тела нека буде непокретан. Радите три серије по 15 понављања.

Одупирање о зид

Окрените се лицем ка зиду и ставите руке на бокове. Нагните тело напред под углом од 90 степени и гурајте рукама зид као да желите да га померите. Нек авам кичма све време буде права. У том положају будите пет до 10 секунди и поновите вежбу два до три пута. Ако ову вежбу редовно радите, ојачаћете кичму и трбушне мишиће и побољшаћете своје држање.

Подизање руку и ногу

Лезите на стомак и испружите руке изнад главе. Истовремено дижите од подлоге горњи део тела и испружене ноге, а руке савијајте у лактовима до 90 степени. Задржите тело неколико секунди у овом положају, а затим се вратите у првобитни положај. Постоје разне варијације ове вежбе. Руке можете ставити на потиљак, на леђа или их испружити изнад главе и држати лопту. Као у претходној вежби, истовремено подижите труп и ноге.

У оквиру врата

Станите у оквир од врата, са једном ногом испруженом испред. Ставите обе руке на оквир врата савијене под правим углом. Држите кичму усправно и рамена на доле. Савијајте горњи део тела напред и задржите тај положај док не осетите истезање у грудима. Замените ноге и поновите покрет. Ова вежба јача мишиће доњег дела леђа и истеже везивно ткиво.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар