Prava leđa, jaki mišići

Ispravljen kičmeni stub doprinosi boljem varenju, disanju, kao i samopouzdanju.

Zdravlje 10.01.2019 | 08:11
Prava leđa, jaki mišići
Pravilno držanje i jaki mišići leđa i stomaka osnova su ne samo dobrog izgleda već i zdravlja. Ispravljen kičmeni stub doprinosi boljem varenju, disanju, kao i samopouzdanju. Osim toga, čvrsti mišići trupa umanjuju propadanje zglobova i pojavu bolova, koji su prirodni pratioci starenja. Zato vam predlažemo nekoliko efikasnih vežbi, kojima ćete, ako ih budete radili svakodnevno, postići izvanredne rezultate.

Izvijanje

Namestite se u četvoronožni položaj, tako da vam šake i kolena budu na podu. Lagano udišete i izvijajte leđa nagore. Zadržite ih u tom položaju nekoliko sekundi, a zatim izdišite i lagano spuštajte kičmu i stomak ka dole što više možete. Neka u ovoj vežbi budu aktivni samo kičma i stomak, a ostatak tela neka bude nepokretan. Radite tri serije po 15 ponavljanja.

Odupiranje o zid

Okrenite se licem ka zidu i stavite ruke na bokove. Nagnite telo napred pod uglom od 90 stepeni i gurajte rukama zid kao da želite da ga pomerite. Nek avam kičma sve vreme bude prava. U tom položaju budite pet do 10 sekundi i ponovite vežbu dva do tri puta. Ako ovu vežbu redovno radite, ojačaćete kičmu i trbušne mišiće i poboljšaćete svoje držanje.

Podizanje ruku i nogu

Lezite na stomak i ispružite ruke iznad glave. Istovremeno dižite od podloge gornji deo tela i ispružene noge, a ruke savijajte u laktovima do 90 stepeni. Zadržite telo nekoliko sekundi u ovom položaju, a zatim se vratite u prvobitni položaj. Postoje razne varijacije ove vežbe. Ruke možete staviti na potiljak, na leđa ili ih ispružiti iznad glave i držati loptu. Kao u prethodnoj vežbi, istovremeno podižite trup i noge.

U okviru vrata

Stanite u okvir od vrata, sa jednom nogom ispruženom ispred. Stavite obe ruke na okvir vrata savijene pod pravim uglom. Držite kičmu uspravno i ramena na dole. Savijajte gornji deo tela napred i zadržite taj položaj dok ne osetite istezanje u grudima. Zamenite noge i ponovite pokret. Ova vežba jača mišiće donjeg dela leđa i isteže vezivno tkivo.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar