Повећан број сумњивих пакета

Број сумњивих пошиљки које најчешће долазе брзом поштом повећан након што је на нивоу БиХ донесена одлука да се опорезују пошиљке од 300 марака и врједније.

Босна и Херцеговина 08.01.2019 | 13:30
Повећан број сумњивих пакета
Наша земља има само једно возило које је специјализовано да контролише поштанске пошиљке, а којима се у БиХ све више шаљу наркотици.

Једино такво возило је у власништву Управе за индиректно опорезивање БиХ. Колико је значајно ово возило говори информација да је приликом недавне детаљне контроле поштанских пошиљки пристигле из иностранства откривено око три килограма кокаина, опијума и других опијата који су били дио пошиљке с адресом у БиХ.

Оно што је најинтересантније јесте да и поред откривања ових пошиљки нико није ухапшен.

Извор Српскаинфо близак безбједносним агенцијама у БиХ открива да је број сумњивих пошиљки које најчешће долазе брзом поштом повећан након што је на нивоу БиХ донесена одлука да се опорезују пошиљке од 300 марака и врједније.

"Број сумњивих пошиљки повећан је неколико пута, јер су раније и дилери били много опрезнији обзиром да су морали пријављивати готово сваку пошиљку која би стизала у БиХ. Нажалост, овакве ствари прво искористе криминалци, али зато би институције морале адекватно реаговати на ову пошаст, а не само једно возило имати за те ствари, објаснио је извор Српскаинфо.

Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање, раније је изјавио да су службеници УИО БиХ приликом детаљне контроле брзих пошиљки у неколико одвојених акција одузели већу количину наркотика, односно кокаин, хероин, ТХЦ, опијум са примјесама других опијата и амфетамин.

"Приликом редовне контроле брзих пошиљки од стране царинских службеника примијећена је пошиљка са сумњивом супстанцом декларисаном на физичку особу. У сарадњи с Граничном полицијом БиХ приликом тестирања, уређај за откривање наркотика показао је да пошиљка садржи килограм кокаина, хероина, ТХЦ-а и опијума са примјесама других опијата. О томе је Гранична полиција БиХ обавијестила Тужилаштво БиХ, навео је Ковачевић.

Такође, приликом контроле пошиљки пристиглих брзом поштом царински службеник је примијетио сумњиву прашкасту материју декларисану као узорак једног лијека. У сурадњи с Граничном полицијом БиХ аеродрома Сарајево извршено је тестирање пошиљке и за њу се, уз помоћ уређаја за наркотике и пса за откривање наркотика, утврдило да се ради о килограм и пол кокаина са примјесама других опијата.

У још једном случају приликом прегледа пристигле пошиљке путем брзих пошта примијећена је пошиљка са 270 таблета амфетамина, декларисана на име страног држављанина.

Подсјетимо, на граничним прелазима у БиХ током прошле године заплијењено је више од 200 килограма различитих врста наркотика чија се вриједност на нарко тржишту процјењује на десетине милијуна марака.

У одвојеним акцијама, највише је заплијењено марихуане – око 211 килограма. Од осталих недозвољених наркотичких средстава на граници су „скинути“ кокаин, екстази, спеед, опијум, хашиш, амфетамини и друге законом забрањене супстанце.

Припадници Граничне полиције БиХ у децембру прошле године заплијенили су око 200 килограма генетски модификоване марихуане – сканка, у граничном појасу на подручју Билеће.

Дрогу су из Црне Горе у БиХ покушали прокријумчарити Р. Б. (40), М. К. (40), М. К. (41) и Н. В. (35), држављани Црне Горе. Сканк је откривен на више мјеста у возилу Мерцедес бх. регистарских ознака, док су два возила црногорских регистарских ознака била претходница, односно имала су улогу “чистача“.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЗНАЊЕ

08.01.2019 13:51

Зна се ко финансира наркотике у БиХ. Зато се и не контролише и не плаћа порез. Овакве земље и контролних органа нема нигдје више на свијету. Ентитетске политичке структуре се као не слажу, а безбједносне спецујално сарађују и чине логистику једни другима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

08.01.2019 14:18

Машала...далеко цемо догурати

ОДГОВОРИТЕ