Povećan broj sumnjivih paketa

Broj sumnjivih pošiljki koje najčešće dolaze brzom poštom povećan nakon što je na nivou BiH donesena odluka da se oporezuju pošiljke od 300 maraka i vrjednije.

Bosna i Hercegovina 08.01.2019 | 13:30
Povećan broj sumnjivih paketa
Naša zemlja ima samo jedno vozilo koje je specijalizovano da kontroliše poštanske pošiljke, a kojima se u BiH sve više šalju narkotici.

Jedino takvo vozilo je u vlasništvu Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Koliko je značajno ovo vozilo govori informacija da je prilikom nedavne detaljne kontrole poštanskih pošiljki pristigle iz inostranstva otkriveno oko tri kilograma kokaina, opijuma i drugih opijata koji su bili dio pošiljke s adresom u BiH.

Ono što je najinteresantnije jeste da i pored otkrivanja ovih pošiljki niko nije uhapšen.

Izvor Srpskainfo blizak bezbjednosnim agencijama u BiH otkriva da je broj sumnjivih pošiljki koje najčešće dolaze brzom poštom povećan nakon što je na nivou BiH donesena odluka da se oporezuju pošiljke od 300 maraka i vrjednije.

"Broj sumnjivih pošiljki povećan je nekoliko puta, jer su ranije i dileri bili mnogo oprezniji obzirom da su morali prijavljivati gotovo svaku pošiljku koja bi stizala u BiH. Nažalost, ovakve stvari prvo iskoriste kriminalci, ali zato bi institucije morale adekvatno reagovati na ovu pošast, a ne samo jedno vozilo imati za te stvari, objasnio je izvor Srpskainfo.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje, ranije je izjavio da su službenici UIO BiH prilikom detaljne kontrole brzih pošiljki u nekoliko odvojenih akcija oduzeli veću količinu narkotika, odnosno kokain, heroin, THC, opijum sa primjesama drugih opijata i amfetamin.

"Prilikom redovne kontrole brzih pošiljki od strane carinskih službenika primijećena je pošiljka sa sumnjivom supstancom deklarisanom na fizičku osobu. U saradnji s Graničnom policijom BiH prilikom testiranja, uređaj za otkrivanje narkotika pokazao je da pošiljka sadrži kilogram kokaina, heroina, THC-a i opijuma sa primjesama drugih opijata. O tome je Granična policija BiH obavijestila Tužilaštvo BiH, naveo je Kovačević.

Takođe, prilikom kontrole pošiljki pristiglih brzom poštom carinski službenik je primijetio sumnjivu praškastu materiju deklarisanu kao uzorak jednog lijeka. U suradnji s Graničnom policijom BiH aerodroma Sarajevo izvršeno je testiranje pošiljke i za nju se, uz pomoć uređaja za narkotike i psa za otkrivanje narkotika, utvrdilo da se radi o kilogram i pol kokaina sa primjesama drugih opijata.

U još jednom slučaju prilikom pregleda pristigle pošiljke putem brzih pošta primijećena je pošiljka sa 270 tableta amfetamina, deklarisana na ime stranog državljanina.

Podsjetimo, na graničnim prelazima u BiH tokom prošle godine zaplijenjeno je više od 200 kilograma različitih vrsta narkotika čija se vrijednost na narko tržištu procjenjuje na desetine milijuna maraka.

U odvojenim akcijama, najviše je zaplijenjeno marihuane – oko 211 kilograma. Od ostalih nedozvoljenih narkotičkih sredstava na granici su „skinuti“ kokain, ekstazi, speed, opijum, hašiš, amfetamini i druge zakonom zabranjene supstance.

Pripadnici Granične policije BiH u decembru prošle godine zaplijenili su oko 200 kilograma genetski modifikovane marihuane – skanka, u graničnom pojasu na području Bileće.

Drogu su iz Crne Gore u BiH pokušali prokrijumčariti R. B. (40), M. K. (40), M. K. (41) i N. V. (35), državljani Crne Gore. Skank je otkriven na više mjesta u vozilu Mercedes bh. registarskih oznaka, dok su dva vozila crnogorskih registarskih oznaka bila prethodnica, odnosno imala su ulogu “čistača“.

Izvor: Srpskainfo

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ZNANJE

08.01.2019 13:51

Zna se ko finansira narkotike u BiH. Zato se i ne kontroliše i ne plaća porez. Ovakve zemlje i kontrolnih organa nema nigdje više na svijetu. Entitetske političke strukture se kao ne slažu, a bezbjednosne specujalno sarađuju i čine logistiku jedni drugima.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

08.01.2019 14:18

Mašala...daleko cemo dogurati

ODGOVORITE