Традиционална сјеча бадњака

Мјештани Прибоја код Лопара данас су традиционално посјекли бадњак и донијели га испред Храма рођења Пресвете Богородице у овом мајевичком мјесту.

Република Српска 02.01.2019 | 21:26
Традиционална сјеча бадњака
Старјешина храма протојереј-ставрофор Јеремија Лазић рекао је новинарима да се приношење бадњака традиционално обавља на дан када се прославља Свети Игњатије Богоносац.

„Нека нам  Христово рођење донесе  радост и весеље", пожелио  је Лазић.

Приношењу бадњака присуствовао је и начелник општине Лопаре Радо Савић који је изразио задовољство што се и на овај начин чува традиција и православна вјера.

"Поносан сам на Мајевичане, јер данашње дружење је одраз мајевичког јединства и то је порука српском народу, гдје год да се налазе", поручио је Савић.

Он је најавио да локална заједница, у сарадњи са свештенством лопарским, организује у свим мајевичким храмовима Бадње вече уз кувано вино и ватромет.

Мјештанин Прибоја Горан Тасовац рекао је да се традиција приношења бадњака десету годину одржава у Прибоју.

"Бадњак нам доноси здравље, радост, весеље и мир и радујемо се најрадоснијем хришћанском празнику Божићу", рекао је Тасовац, који је и одборник у Скупштини општине Лопаре.

Радислав Лукић овогодишњи домаћин са чијег имања је посјечен бадњак, истакао је да је доста мјештана дошло из дијаспоре и да сви са радошћу дочекују најрадоснији празник Божић.

Он је изразио задовољство јер је са његовог имања посјечен бадњак.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дрекавац

02.01.2019 21:01

Зар дијаспора почиње диктирати и кад се сијече Бадњак?! То што они морају на Бадњи Дан или Божић бити на бауштели, не значи да се Бадњак сијече на Св.Игњатија, Бог с нама! Ма, добро је нама, какви смо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац РС

02.01.2019 21:36

Додиг ,сотона,закљуцава Цркву,Христа Спаситеља,са Владиком, полиција његова,банда,сваку веце,у дворишту Цркве,хапсе људе, исто као у комунизму,у Бозицнем Посту банду даље на зене и дјецу,пред оцима цијелог свијета,ко мозе мирно да оде у Цркву,само устасе су тако радили,неки дан закљуцали Цркву,кад су врсили терор над зеном и дјецом,са палицама,где је Јефрем, Патријарх, Вуциц,да спасава од терора устасе ДОДИка,јер има хрватске коријене, Борац ВРС,Давор ко звијер,у суми,јос му сина убио,са бандом,Сотоно додику

Name

Ре Борац РС

02.01.2019 23:57

Не закључава Цркву Додик, молитва је у Цркви у 17.00 тада требају доћи а не у 18.00 кад је све завршено. Међутим није овима из ПзД до Цркве и молитве.

Name

Босс

02.01.2019 21:17

Лијепи Прибој и цестити и добри Прибојцани са свестеником Јеремијом, скромним и цеститим богослузитељ...Много је добрих домацина прибојских, привредника, директора по Термоелектрани, опстини, Банкама итд. Цеститим људима Прибоја, цеститам празнике

ОДГОВОРИТЕ