Tradicionalna sječa badnjaka

Mještani Priboja kod Lopara danas su tradicionalno posjekli badnjak i donijeli ga ispred Hrama rođenja Presvete Bogorodice u ovom majevičkom mjestu.

Republika Srpska 02.01.2019 | 21:26
Tradicionalna sječa badnjaka
Starješina hrama protojerej-stavrofor Jeremija Lazić rekao je novinarima da se prinošenje badnjaka tradicionalno obavlja na dan kada se proslavlja Sveti Ignjatije Bogonosac.

„Neka nam  Hristovo rođenje donese  radost i veselje", poželio  je Lazić.

Prinošenju badnjaka prisustvovao je i načelnik opštine Lopare Rado Savić koji je izrazio zadovoljstvo što se i na ovaj način čuva tradicija i pravoslavna vjera.

"Ponosan sam na Majevičane, jer današnje druženje je odraz majevičkog jedinstva i to je poruka srpskom narodu, gdje god da se nalaze", poručio je Savić.

On je najavio da lokalna zajednica, u saradnji sa sveštenstvom loparskim, organizuje u svim majevičkim hramovima Badnje veče uz kuvano vino i vatromet.

Mještanin Priboja Goran Tasovac rekao je da se tradicija prinošenja badnjaka desetu godinu održava u Priboju.

"Badnjak nam donosi zdravlje, radost, veselje i mir i radujemo se najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću", rekao je Tasovac, koji je i odbornik u Skupštini opštine Lopare.

Radislav Lukić ovogodišnji domaćin sa čijeg imanja je posječen badnjak, istakao je da je dosta mještana došlo iz dijaspore i da svi sa radošću dočekuju najradosniji praznik Božić.

On je izrazio zadovoljstvo jer je sa njegovog imanja posječen badnjak.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Дрекавац

02.01.2019 21:01

Зар дијаспора почиње диктирати и кад се сијече Бадњак?! То што они морају на Бадњи Дан или Божић бити на бауштели, не значи да се Бадњак сијече на Св.Игњатија, Бог с нама! Ма, добро је нама, какви смо!

ODGOVORITE
Name

Borac RS

02.01.2019 21:36

Dodig ,sotona,zakljucava Crkvu,Hrista Spasitelja,sa Vladikom, policija njegova,banda,svaku vece,u dvorištu Crkve,hapse ljude, isto kao u komunizmu,u Bozicnem Postu bandu dalje na zene i djecu,pred ocima cijelog svijeta,ko moze mirno da ode u Crkvu,samo ustase su tako radili,neki dan zakljucali Crkvu,kad su vrsili teror nad zenom i djecom,sa palicama,gde je Jefrem, Patrijarh, Vucic,da spasava od terora ustase DODIka,jer ima hrvatske korijene, Borac VRS,Davor ko zvijer,u sumi,jos mu sina ubio,sa bandom,Sotono dodiku

Name

Ре Борац РС

02.01.2019 23:57

Не закључава Цркву Додик, молитва је у Цркви у 17.00 тада требају доћи а не у 18.00 кад је све завршено. Међутим није овима из ПзД до Цркве и молитве.

Name

Boss

02.01.2019 21:17

Lijepi Priboj i cestiti i dobri Pribojcani sa svestenikom Jeremijom, skromnim i cestitim bogosluzitelj...Mnogo je dobrih domacina pribojskih, privrednika, direktora po Termoelektrani, opstini, Bankama itd. Cestitim ljudima Priboja, cestitam praznike

ODGOVORITE