Аутомобили који се откључавају помоћу отиска прста стижу 2019.

Хyундаи ће ову технологију понудити најпре на СУВ моделу Санта Фе, у првом кварталу следеће године.

Информационе технологије 31.12.2018 | 10:53
Аутомобили који се откључавају помоћу отиска прста стижу 2019.
Корејски произвођач представио је нови систем у Кини, где ће се прво и наћи у употреби, да би се затим постепено проширио и на друга тржишта широм света. 

Технологија очитавања отиска прста омогућиће возачу не само да откључа своје возило, већ и да стартује мотор, с обзиром да је Хуyндаи биометријски сензор осим у кваку уградио и у дугме за покретање погонског агрегата.

Систем ће такође омогућити да компјутер идентификује возача и да, у случају да исти аутомобил користи више особа, изврши подешавања возила према раније дефинисаним и сачуваним преференцијама оног који је у том тренутку за воланом. 

Тако ће се након очитавања отиска прста аутоматски подесити позиција возача, ретровизори, садржаји и функције мултимедијалног система и сл.

Корејски произвођач наводи и да је систем опремљен безбедносном технологијом која ће спречити фалсификовање (симулирање) отиска прста возача. 

Ако се питате колико ће један овакав систем бити поуздан у аутомобилу, Хyундаи тврди да до погрешног очитавања може да дође тек у једном од 50.000 случајева и додаје да је њихова технологија пет пута безбеднија од конвенционалног аутомобилског кључа.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар