Усвојен буџет града Бијељине

Буџет града Бијељине у наредној години износиће 49,3 милиона марака, одлука је скупштинске већине на данашњој сједници. Одборници опозиције критиковали су приједлог Буџета, истичући да је конципиран претежно потрошачки.

Република Српска 24.12.2018 | 18:09
Усвојен буџет града Бијељине
Усвојени буџет је, према тврдњама представника градске власти и скупштинске већине, конципиран на реалним основама и у потпуности остварив, а његова реализација омогућиће завршатак два капитална пројекта у наредној години.

“Овај буџет омогућује неколико ствари, прије свега, значајно је да ћемо у идућој години завршити неке капиталне пројекте. Један од највећих пројеката у протеклих десет година јесте пројекат изградње канализације. Такође, идуће године завршавамо и велики пројекат гасификације. Потпуно сам сигуран да ћемо у љетном периоду, односно за сљедећу зимску сезону, имати могућност прикључења на гас”, истакао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Опозиционе партије највише критика упутиле су на чињеницу да ће скоро трећина буџета бити утрошена на плате градске администрације.

“Преко 14 милиона конвертибилних марака издваја се за плате запослених у Градској управи, што је отприлике 30 одсто од неких 49 милиона марака буџета. То је можда у неком законском оквиру, али не значи аутоматски да је то и добро”, рекао је одборник СНСД-а Александар Ђурђевић.

Градоначелник Мићић је одговорио контрааргументима.

“Ми нисмо профитабилна кућа, ми се не бавимо зарађивањем. Ми смо ту да пружимо услуге грађанима и 30 одсто издвајања за плате је нормално у Европи и свијету. Ми, као Градска управа Бијељине, једна смо од ријетких локалних управа у Републици Српској која нема вишка радника”, одговорио је Мићић.

Опозиционе партије уложиле су укупно 17 амандмана на Приједлог градског буџета, али иако је, према ријечима градоначелника било и добрих приједлога - ниједан није усвојен.

“Надам се да ће у неком наредном периоду доћи до ситуације да такви приједлози, који су заиста, како је и градоначелник рекао, такви да су наишли на одобравање скупштинске већине, буду и усвојени”, рекао је одборник Социјалистичке партије Срђан Мијатовић.

Предсједник градског парламента Славиша Максимовић објаснио је и разлоге због чека неки од амандмана опозиције нису могли бити усвојени.

“Добро знате да је Буџет у форми јавне расправе био пред јавношћу и да су то праве прилике када треба дати одређене примједбе на Нацрт. То се није десило ни од стране корисника, у чије име је опозиција данас предлагала одређене амандмане. Видјели сте да је било и доста амандмана који нису ни законски оствариви”, закључио је Марковић.

Буџетом за наредну годину нису планирана нова задуживања града, док ће кредитна оптерећења за неке од капиталних пројеката, као што је изградња Универзитетског центра, у 2019. години бити исплаћена.



БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јаффа

24.12.2018 18:34

Мићо на крају године богатији за 5 милиона?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОМАНИЈА

24.12.2018 20:04

Колико је издајник Мицо Гремлин канио у свој дјеп стрпати?? Цуј гас, е сто се насмија слатко једино кад Мицо прне онда це га бити. Све лоповцине саме