Usvojen budžet grada Bijeljine

Budžet grada Bijeljine u narednoj godini iznosiće 49,3 miliona maraka, odluka je skupštinske većine na današnjoj sjednici. Odbornici opozicije kritikovali su prijedlog Budžeta, ističući da je koncipiran pretežno potrošački.

Republika Srpska 24.12.2018 | 18:09
Usvojen budžet grada Bijeljine
Usvojeni budžet je, prema tvrdnjama predstavnika gradske vlasti i skupštinske većine, koncipiran na realnim osnovama i u potpunosti ostvariv, a njegova realizacija omogućiće završatak dva kapitalna projekta u narednoj godini.

“Ovaj budžet omogućuje nekoliko stvari, prije svega, značajno je da ćemo u idućoj godini završiti neke kapitalne projekte. Jedan od najvećih projekata u proteklih deset godina jeste projekat izgradnje kanalizacije. Takođe, iduće godine završavamo i veliki projekat gasifikacije. Potpuno sam siguran da ćemo u ljetnom periodu, odnosno za sljedeću zimsku sezonu, imati mogućnost priključenja na gas”, istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Opozicione partije najviše kritika uputile su na činjenicu da će skoro trećina budžeta biti utrošena na plate gradske administracije.

“Preko 14 miliona konvertibilnih maraka izdvaja se za plate zaposlenih u Gradskoj upravi, što je otprilike 30 odsto od nekih 49 miliona maraka budžeta. To je možda u nekom zakonskom okviru, ali ne znači automatski da je to i dobro”, rekao je odbornik SNSD-a Aleksandar Đurđević.

Gradonačelnik Mićić je odgovorio kontraargumentima.

“Mi nismo profitabilna kuća, mi se ne bavimo zarađivanjem. Mi smo tu da pružimo usluge građanima i 30 odsto izdvajanja za plate je normalno u Evropi i svijetu. Mi, kao Gradska uprava Bijeljine, jedna smo od rijetkih lokalnih uprava u Republici Srpskoj koja nema viška radnika”, odgovorio je Mićić.

Opozicione partije uložile su ukupno 17 amandmana na Prijedlog gradskog budžeta, ali iako je, prema riječima gradonačelnika bilo i dobrih prijedloga - nijedan nije usvojen.

“Nadam se da će u nekom narednom periodu doći do situacije da takvi prijedlozi, koji su zaista, kako je i gradonačelnik rekao, takvi da su naišli na odobravanje skupštinske većine, budu i usvojeni”, rekao je odbornik Socijalističke partije Srđan Mijatović.

Predsjednik gradskog parlamenta Slaviša Maksimović objasnio je i razloge zbog čeka neki od amandmana opozicije nisu mogli biti usvojeni.

“Dobro znate da je Budžet u formi javne rasprave bio pred javnošću i da su to prave prilike kada treba dati određene primjedbe na Nacrt. To se nije desilo ni od strane korisnika, u čije ime je opozicija danas predlagala određene amandmane. Vidjeli ste da je bilo i dosta amandmana koji nisu ni zakonski ostvarivi”, zaključio je Marković.

Budžetom za narednu godinu nisu planirana nova zaduživanja grada, dok će kreditna opterećenja za neke od kapitalnih projekata, kao što je izgradnja Univerzitetskog centra, u 2019. godini biti isplaćena.



BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Jaffa

24.12.2018 18:34

Mićo na kraju godine bogatiji za 5 miliona?

ODGOVORITE
Name

ROMANIJA

24.12.2018 20:04

Koliko je izdajnik Mico Gremlin kanio u svoj djep strpati?? Cuj gas, e sto se nasmija slatko jedino kad Mico prne onda ce ga biti. Sve lopovcine same