Вучић: Договор о КиМ није ни близу

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да није близу било какав договор у вези са Косовом и Метохијом и оцијенио да је у писму америчког предсједника Доналда Тампа добро то што поручује Приштини да мора да се договори са Београдом.

Србија 21.12.2018 | 15:52
Вучић: Договор о КиМ није ни близу
"Мислим да би за нашу земљу било добро да имамо неки споразум, али, нажалост, веома смо далеко од било каквог споразума", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са грчким премијером Алексисом Ципрасом.

Он је Трампово писмо оцијенио као рационално, какво се може очекивати да се добије од предсједника Америке, која је признала независност самопроглашеног Косова и неће лако мијењати ту одлуку.

"Оно што је у тим лошим околностима за нас добро, то је да Америка захтева улогу Београда и негде каже Приштини - морате да се договорите са Београдом", рекао је Вучић.

Предсједник Србије поручио је да он, упркос негативним реаговањима у Србији, неће одустати од тражења компромиса и истакао да ће на крају народ бити тај који ће да одлучи.

"Увек је боље да ми пронађемо компромисно решење, него да решења пронађу нас", поручио је Вучић.

Он је истакао да је важно да се проблеми на Балкану рјешавају мирним путем и да се очува стабилност.

"Порука премијера Ципраса у целини је, уз подршку Србији која је неспорна, да је важно да Србија настави да тражи решење за косовски чвор, да не би решење затекло нас јер после тога сем плакања и кукања нећемо ништа моћи да понудимо свом народу", рекао је Вучић.

Он је указао да се Србија налази у тешкој ситуацији, у којој јој у 21. веку уводе таксу од 100 одсто без објашњења или уз ирационално образложење да је Србија крива што је штитила свој интегритет и побиједила у Интерполу.

"На ирационалне ствари не можете да имате рационалан одговор. Ми, упркос томе, и даље инсистирамо на рационалном одговору, али не мислим да то неко жели да чује. Људи су научили на нормалност Србије, њену уздржаност и рационално понашање. Ми тако морамо да се понашамо. Надамо се да ће ЕУ и САД извршити значајнији притисак да они те мере повуку. Ми ћемо гледати да свом снагом и енергијом чувамо мир и стабилност", поручио је Вучић.

Он је поновио да Београд неће дозволити угрожавање безбједности српског народа на Косову и Метохији.

Ципрас: Иницијативе Приштине не доприносе стабилности 



Премијер Алексис Ципрас је рекао да су иницијативе Приштине о увођењу такси против Србије и БиХ али и покушаји стварања косовске војске непримерени.

"Имали смо прилику да поразговарамо о неким значајним питања – и о последњим, најновијим, непријатним дешавањима на Косову, о неприхватљивим активностима са стране Приштине о увођењу такси против Србије и БиХ, али и покушаја стварања косовске војске", рекао је Ципрас. 

Истиче да то не доприноси стабилности региона већ изазива дестабилизацију.

"Потребно је да то кажемо свом снагом, да искажемо свој глас и да истакнем да Вучић и Влада имају веома тежак посао и не треба да скрену са курса... Желим да пошаљем поруку осуде радњи које спроводи Косово, које баца уље у ватру, желим да подржим Републику Србију на том путу и напору да пронађе решење", рекао је Ципрас истичући да је перспектива Србије да одржи стабилност у региону.

Навео је да је Преспанским споразумом, који су Атина и Скопље потписали ове године, Грчка потврдила да је земља која игра улогу стабилизатора у региону, а да ће тај споразум помоћи и сарадњи наших двеју земаља.

"Имамо споразум после 30 година са суседном земљом, која је и вама сусед. Македонија је између Србије и Грчке. Неће бити претеривање рећи да је то била држава која је представљала сиву зону између нас и више нећемо имати зид већ мост између нас. Преспански споразум ће помоћи да развијемо што више сарадњу кроз инвестиције, али пре свега кроз пројекте који ће подржати наше повезивање", рекао је Ципрас.

Додао је да ће први међународни споразум Атине и Скопља бити споразум у којем ће учествовати и Србија, како би се створио коридор који ће железничким путем повезивати Солун, Скопље и Београд према Будимпешти.

"На тај начин ћемо омогућити да грађани и роба брже стигну до Србије, Солуна, Скопља", каже Ципрас истичући да ће то имати повољне последице по регион.

Грчки премијер је навео да су на састанку говорили и о енергетици, те да Грчка има стратешки циљ да постане међународно чвориште.

"Решење значи компромис"

Грчки премијер Ципрас је рекао да његова земља позитивно гледа на сваки споразум и на свако решење између Србије и Косова.

"Наш став ће бити искрен и одржив и помагаће решавању проблема у региону и остваривању стабилности", истакао је грчки премијер.

"Ниједно решење није лако. Решење значи да постоји споразум, а то значи постојање компромиса, а компромис значи губитак и за једну и за другу страну. Нико неће добити 100 процената од онога што жели. Али, ако треба да изаберемо између перспективе изналажења компромисног решења и могућности да не пронађемо решење треба да размислимо које су ту последице и какво је наше искуство у региону", рекао је Ципрас.

Подсетио је на искуство окупације северног Кипра и додао да неизналажење решења ствара још неповољније окружење за наредне дане.

"И ви имате такво искуство", рекао је грчки премијер и наставио:

"Између покушаја да се решење нађе и стратегије инертности, коју неки у региону често бирају, ја сам за стратешки покушај проналажења решења које може бити тешко. Онај ко то искрено учини неће изгубити ништа, а онај ко не уради биће на губитку", рекао је Ципрас.

Истакао је да Грчка подржава Бриселски дијалог и да сматра да је добар, јединствен оквир за решавање проблема.

"У том смеру се треба оријентисати", додао је Ципрас.

Такође је истакао да друге земље имају своје интересе и ставове у региону.

"Али, ја дубоко верујем да ми балкански народи треба да схватимо да смо искусне земље и да имамо свој суверенитет. А остале земље ће се позиционирати зависно од ситуације која влада у региону - једно ако не покажемо никакву заинтересованост да решимо ово питање, а другачије ако будемо одважни и покушамо да решимо ситуацију", сматра Ципрас.

Треба да се оријентишемо у правцу заштите наших интереса, обезбеђивања стабилности и сарадње у региону.

"То је наше мишљење, тако се ми крећемо и радујем се што видим да низ земаља има исти став и што Влада Србије има тај став. Сматрам да је то корисно за стабилност у региону", закључио је Ципрас.

Дипломатски односи ојачани заједничком визијом

Ципрас је захвалио Вучићу на овим консултацијама у Београду, поручивши да је јасно да су снажни дипломатски односи наше две земље, годинама засновани на блиским, историјским и културним везама, још више ојачани у последњем периоду.

"Нико неће моћи да заборави подршку коју је грчки народ показао за Србију, када су се дешавала бомбардовања, али ни ми нећемо заборавити солидарност Србије у периоду тешке економске кризе. Међутим, не ослањамо се само на осећања, већ на заједничку визију која се односи на сарадњу, стабилност, благостање, да приступимо решавању проблема како би наше земље биле бедем позитивних дешавања у региону", каже Ципрас.

Према његовим речима, та визија је довела до ојачања билатералних односа и суштинске сарадње са Румунијом и Бугарском, што се заснива на низу пројеката од посебног економског интереса.

Истиче да Грчка снажно подржава европски пут Србије.

"Ми мислимо да то води стабилности на Балкану али и показује перспективу Србије у наредним годинама, а србија за нас представља државу од стратешког значаја за безбедност и стабилност у региону", наводи грчки премијер. 

Председник Србије и премијер Грчке имали су тет-а-тет састанак, а министри две владе су разговарали на одвојеним, билатералним састанцима.

Након тога је одржана друга седница Високог савета за срадњу Србије и Грчке, у присуству Вучића и Ципраса.

Ципрас данас завршава билатералну посету Србији, али остаје у Београду због сутрашњег састанка квадрилатерале, којем ће уз њега и председника Србије, присуствовати и премијери Бугарске и Румуније, Бојко Борисов и Вјорика Данћила.

Извор: РТС/Срна

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Меркел

21.12.2018 14:56

Када цес ти поцети врацати Паре пусти ти сад Косово на миру Лову да сворис ал сто пре....

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

21.12.2018 15:00

Спор пребацити на ниво УН-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафиа

21.12.2018 15:03

Морас признат Геноциде у Сребреници да би усо у ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјука

21.12.2018 15:36

Цему зурба? Демократски пут мира и разумијевања је пред свима нама. Европски пут, европске вриједности су оно цему треба да тезимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матори

21.12.2018 15:55

Рјешења нема све док Трамп не лупи шаком о сто и натјера Тачија да под хитно укине таксе, а потом заједно са Вучићем дође Америку гдје ће обојицу натјерати да милом или силом постигну и потпишу свеобухватни споразум, баш као што су то својевермено морали да учине Милошевић, Туђман и Изетбеговић у Дејтону.Иначе, Вучић ће и даље јадиковати и кукати како су Београд и Приштина далеко од споразума, не нудећи никакво конкретно рјешење осим већ фамозног компромиса о којем нико ништа не зна, а Албанци ће и даље пријетити новим мјерама, јачати своју тзв. државу... и никад краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

21.12.2018 15:57

Ма требају вам скроз забранити ста кукате сто у хрватску неиде тражити права

ОДГОВОРИТЕ
Name

пидо

21.12.2018 16:12

а да није мозда и теби исто рекао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

21.12.2018 16:53

Вуциц би волио да се ово растегне јос 30 година,да би он владао и тразио "ресење".

ОДГОВОРИТЕ