Vučić: Dogovor o KiM nije ni blizu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije blizu bilo kakav dogovor u vezi sa Кosovom i Metohijom i ocijenio da je u pismu američkog predsjednika Donalda Tampa dobro to što poručuje Prištini da mora da se dogovori sa Beogradom.

Srbija 21.12.2018 | 15:52
Vučić: Dogovor o KiM nije ni blizu
"Mislim da bi za našu zemlju bilo dobro da imamo neki sporazum, ali, nažalost, veoma smo daleko od bilo kakvog sporazuma", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

On je Trampovo pismo ocijenio kao racionalno, kakvo se može očekivati da se dobije od predsjednika Amerike, koja je priznala nezavisnost samoproglašenog Кosova i neće lako mijenjati tu odluku.

"Ono što je u tim lošim okolnostima za nas dobro, to je da Amerika zahteva ulogu Beograda i negde kaže Prištini - morate da se dogovorite sa Beogradom", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije poručio je da on, uprkos negativnim reagovanjima u Srbiji, neće odustati od traženja kompromisa i istakao da će na kraju narod biti taj koji će da odluči.

"Uvek je bolje da mi pronađemo kompromisno rešenje, nego da rešenja pronađu nas", poručio je Vučić.

On je istakao da je važno da se problemi na Balkanu rješavaju mirnim putem i da se očuva stabilnost.

"Poruka premijera Ciprasa u celini je, uz podršku Srbiji koja je nesporna, da je važno da Srbija nastavi da traži rešenje za kosovski čvor, da ne bi rešenje zateklo nas jer posle toga sem plakanja i kukanja nećemo ništa moći da ponudimo svom narodu", rekao je Vučić.

On je ukazao da se Srbija nalazi u teškoj situaciji, u kojoj joj u 21. veku uvode taksu od 100 odsto bez objašnjenja ili uz iracionalno obrazloženje da je Srbija kriva što je štitila svoj integritet i pobijedila u Interpolu.

"Na iracionalne stvari ne možete da imate racionalan odgovor. Mi, uprkos tome, i dalje insistiramo na racionalnom odgovoru, ali ne mislim da to neko želi da čuje. Ljudi su naučili na normalnost Srbije, njenu uzdržanost i racionalno ponašanje. Mi tako moramo da se ponašamo. Nadamo se da će EU i SAD izvršiti značajniji pritisak da oni te mere povuku. Mi ćemo gledati da svom snagom i energijom čuvamo mir i stabilnost", poručio je Vučić.

On je ponovio da Beograd neće dozvoliti ugrožavanje bezbjednosti srpskog naroda na Кosovu i Metohiji.

Cipras: Inicijative Prištine ne doprinose stabilnosti 



Premijer Aleksis Cipras je rekao da su inicijative Prištine o uvođenju taksi protiv Srbije i BiH ali i pokušaji stvaranja kosovske vojske neprimereni.

"Imali smo priliku da porazgovaramo o nekim značajnim pitanja – i o poslednjim, najnovijim, neprijatnim dešavanjima na Kosovu, o neprihvatljivim aktivnostima sa strane Prištine o uvođenju taksi protiv Srbije i BiH, ali i pokušaja stvaranja kosovske vojske", rekao je Cipras. 

Ističe da to ne doprinosi stabilnosti regiona već izaziva destabilizaciju.

"Potrebno je da to kažemo svom snagom, da iskažemo svoj glas i da istaknem da Vučić i Vlada imaju veoma težak posao i ne treba da skrenu sa kursa... Želim da pošaljem poruku osude radnji koje sprovodi Kosovo, koje baca ulje u vatru, želim da podržim Republiku Srbiju na tom putu i naporu da pronađe rešenje", rekao je Cipras ističući da je perspektiva Srbije da održi stabilnost u regionu.

Naveo je da je Prespanskim sporazumom, koji su Atina i Skoplje potpisali ove godine, Grčka potvrdila da je zemlja koja igra ulogu stabilizatora u regionu, a da će taj sporazum pomoći i saradnji naših dveju zemalja.

"Imamo sporazum posle 30 godina sa susednom zemljom, koja je i vama sused. Makedonija je između Srbije i Grčke. Neće biti preterivanje reći da je to bila država koja je predstavljala sivu zonu između nas i više nećemo imati zid već most između nas. Prespanski sporazum će pomoći da razvijemo što više saradnju kroz investicije, ali pre svega kroz projekte koji će podržati naše povezivanje", rekao je Cipras.

Dodao je da će prvi međunarodni sporazum Atine i Skoplja biti sporazum u kojem će učestvovati i Srbija, kako bi se stvorio koridor koji će železničkim putem povezivati Solun, Skoplje i Beograd prema Budimpešti.

"Na taj način ćemo omogućiti da građani i roba brže stignu do Srbije, Soluna, Skoplja", kaže Cipras ističući da će to imati povoljne posledice po region.

Grčki premijer je naveo da su na sastanku govorili i o energetici, te da Grčka ima strateški cilj da postane međunarodno čvorište.

"Rešenje znači kompromis"

Grčki premijer Cipras je rekao da njegova zemlja pozitivno gleda na svaki sporazum i na svako rešenje između Srbije i Kosova.

"Naš stav će biti iskren i održiv i pomagaće rešavanju problema u regionu i ostvarivanju stabilnosti", istakao je grčki premijer.

"Nijedno rešenje nije lako. Rešenje znači da postoji sporazum, a to znači postojanje kompromisa, a kompromis znači gubitak i za jednu i za drugu stranu. Niko neće dobiti 100 procenata od onoga što želi. Ali, ako treba da izaberemo između perspektive iznalaženja kompromisnog rešenja i mogućnosti da ne pronađemo rešenje treba da razmislimo koje su tu posledice i kakvo je naše iskustvo u regionu", rekao je Cipras.

Podsetio je na iskustvo okupacije severnog Kipra i dodao da neiznalaženje rešenja stvara još nepovoljnije okruženje za naredne dane.

"I vi imate takvo iskustvo", rekao je grčki premijer i nastavio:

"Između pokušaja da se rešenje nađe i strategije inertnosti, koju neki u regionu često biraju, ja sam za strateški pokušaj pronalaženja rešenja koje može biti teško. Onaj ko to iskreno učini neće izgubiti ništa, a onaj ko ne uradi biće na gubitku", rekao je Cipras.

Istakao je da Grčka podržava Briselski dijalog i da smatra da je dobar, jedinstven okvir za rešavanje problema.

"U tom smeru se treba orijentisati", dodao je Cipras.

Takođe je istakao da druge zemlje imaju svoje interese i stavove u regionu.

"Ali, ja duboko verujem da mi balkanski narodi treba da shvatimo da smo iskusne zemlje i da imamo svoj suverenitet. A ostale zemlje će se pozicionirati zavisno od situacije koja vlada u regionu - jedno ako ne pokažemo nikakvu zainteresovanost da rešimo ovo pitanje, a drugačije ako budemo odvažni i pokušamo da rešimo situaciju", smatra Cipras.

Treba da se orijentišemo u pravcu zaštite naših interesa, obezbeđivanja stabilnosti i saradnje u regionu.

"To je naše mišljenje, tako se mi krećemo i radujem se što vidim da niz zemalja ima isti stav i što Vlada Srbije ima taj stav. Smatram da je to korisno za stabilnost u regionu", zaključio je Cipras.

Diplomatski odnosi ojačani zajedničkom vizijom

Cipras je zahvalio Vučiću na ovim konsultacijama u Beogradu, poručivši da je jasno da su snažni diplomatski odnosi naše dve zemlje, godinama zasnovani na bliskim, istorijskim i kulturnim vezama, još više ojačani u poslednjem periodu.

"Niko neće moći da zaboravi podršku koju je grčki narod pokazao za Srbiju, kada su se dešavala bombardovanja, ali ni mi nećemo zaboraviti solidarnost Srbije u periodu teške ekonomske krize. Međutim, ne oslanjamo se samo na osećanja, već na zajedničku viziju koja se odnosi na saradnju, stabilnost, blagostanje, da pristupimo rešavanju problema kako bi naše zemlje bile bedem pozitivnih dešavanja u regionu", kaže Cipras.

Prema njegovim rečima, ta vizija je dovela do ojačanja bilateralnih odnosa i suštinske saradnje sa Rumunijom i Bugarskom, što se zasniva na nizu projekata od posebnog ekonomskog interesa.

Ističe da Grčka snažno podržava evropski put Srbije.

"Mi mislimo da to vodi stabilnosti na Balkanu ali i pokazuje perspektivu Srbije u narednim godinama, a srbija za nas predstavlja državu od strateškog značaja za bezbednost i stabilnost u regionu", navodi grčki premijer. 

Predsednik Srbije i premijer Grčke imali su tet-a-tet sastanak, a ministri dve vlade su razgovarali na odvojenim, bilateralnim sastancima.

Nakon toga je održana druga sednica Visokog saveta za sradnju Srbije i Grčke, u prisustvu Vučića i Ciprasa.

Cipras danas završava bilateralnu posetu Srbiji, ali ostaje u Beogradu zbog sutrašnjeg sastanka kvadrilaterale, kojem će uz njega i predsednika Srbije, prisustvovati i premijeri Bugarske i Rumunije, Bojko Borisov i Vjorika Danćila.

Izvor: RTS/Srna

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Merkel

21.12.2018 14:56

Kada ces ti poceti vracati Pare pusti ti sad Kosovo na miru Lovu da svoris al sto pre....

ODGOVORITE
Name

007

21.12.2018 15:00

Spor prebaciti na nivo UN-a.

ODGOVORITE
Name

Mafia

21.12.2018 15:03

Moras priznat Genocide u Srebrenici da bi uso u EU

ODGOVORITE
Name

Djuka

21.12.2018 15:36

Cemu zurba? Demokratski put mira i razumijevanja je pred svima nama. Evropski put, evropske vrijednosti su ono cemu treba da tezimo.

ODGOVORITE
Name

Matori

21.12.2018 15:55

Rješenja nema sve dok Tramp ne lupi šakom o sto i natjera Tačija da pod hitno ukine takse, a potom zajedno sa Vučićem dođe Ameriku gdje će obojicu natjerati da milom ili silom postignu i potpišu sveobuhvatni sporazum, baš kao što su to svojevermeno morali da učine Milošević, Tuđman i Izetbegović u Dejtonu.Inače, Vučić će i dalje jadikovati i kukati kako su Beograd i Priština daleko od sporazuma, ne nudeći nikakvo konkretno rješenje osim već famoznog kompromisa o kojem niko ništa ne zna, a Albanci će i dalje prijetiti novim mjerama, jačati svoju tzv. državu... i nikad kraja.

ODGOVORITE
Name

Damir

21.12.2018 15:57

Ma trebaju vam skroz zabraniti sta kukate sto u hrvatsku neide tražiti prava

ODGOVORITE
Name

pido

21.12.2018 16:12

a da nije mozda i tebi isto rekao?

ODGOVORITE
Name

guz

21.12.2018 16:53

Vucic bi volio da se ovo rastegne jos 30 godina,da bi on vladao i trazio "resenje".

ODGOVORITE