У јавном сектору све више радника

Док број радника који одлазе из Републике Српске константно расте, власти у Српској затрпавају јавни сектор непотребним кадровима, који оптерећују ионако претрпан државни апарат. Само у посљедња три мјесеца објављено је више од двадесет конкурса за радна мјеста у згради Владе Српске и у њеним институцијама.

Република Српска 20.12.2018 | 20:03
У јавном сектору све више радника
Развој привреде је приоритет, али не науштрб администрације – тако би се могао објаснити низ конкурса за запошљавање у згради Владе Српске и њеним институцијама. На званичном сајту Агенције за државну управу, која и спроводи ове конкурсе, на сваких неколико дана објави се нови конкурс, од различитих министарстава, републичких управа до дирекција.

Само од краја септембра ове године, потреба за новим радницима објављена је у више од двадесет различитих конкурса на различитим позицијама, од стручних сарадника до савјетника, директора и њихових помоћника, а све то улази у сферу администрације. Економисти објашњавају да оваква привреда не може да издржи тренутни државни апарат и њихове расходе.

У октобру мјесецу, у сада већ бившем Министарству индустрије, енергетике и рударства, расписан је конкурс за три упражњена радна мјеста на позицијама виших стручних сарадника. Министар Петар Ђокић каже да се укупан број радника није мијењао.

Из Савеза синдиката Републике Српске објашњавају да се мора направити разлика између стварне потребе за радницима у јавном сектору, као што су, на примјер, просвјетари и они који раде искључиво у администрацији.

Послодавци поручују да је познато да постоји вишак администрација, али да са званичним подацима нико не смије изаћи. Плате у привреди морају расти до нивоа оних који су у јавном сектору, како би се тај вишак радне снаге прелио у реални сектор.

Док запослени радници у јавном сектору траже столицу вишка на коју би могли сјести, 37 хиљада радника је, према посљедњим подацима послодаваца, добило најнижу плату од 440 КМ. Од тога, чак 17 хиљада ради занатске послове, 14 хиљада је запослено у друштвима са ограниченом одговорношћу, а тек 4,5 хиљаде радника запослено је у јавном сектору.



БН ТВ

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Марко

20.12.2018 19:07

Стварно не разумијем људе. Умјесто да казу супер, само нека се народ запосљава, они се буне. Колико смо постали зли...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.12.2018 19:42

Истина, а колико смо постали ГЛУПИ, ти си саврсен доказ тог феномена.Нек сав народ запосле у влади, нек једни другима заносе м.да у кривинама, ако ниста друго, ма генијално.

Name

Министар

20.12.2018 19:49

Ако твој коментар није сарказам онда ти могу само реци да не лупас. Администрација мозе да функционисе без 2/3 људи који су тренутно запослени у њој. Запослени у дрзавним институцијама су гласацка масинерија. Новац који они примају као плату долази из насих новцаника. Порез који ми плацамо користи се за плацање плата нерадника. Ако је добро сто су запослени и тако правдас ту администрацију онда би боље било да је сваки од њих добио крамп и лопату и да граде путеве, пруге, насипе и слицно. Могу се ти људи запослити да раде несто од цега би корист имао народ коме се порез узима за њихове плате. Тада би плате зарадјивали а не примали и нико не би питао засто десетине хиљада радника копа канале, гради путеве и пруге, сколе, канализације, насипе и тд.

Name

Ре

20.12.2018 19:52

Јел' се ти правиш будала или си такав одувијек?

Name

ре Министар

20.12.2018 20:37

Ја бих и додао да влада мора дизати кредите да би плаћала вишак администрације, власт се задужује да би плаћала прекобројне раднике. Овај горе претпостављам да покушава бити саркастичан мада има пуно оних који мисле да је добро што се људи запошљавају ван реалног сектора, већина нема појма како систем функционише. То би отприлике исто било када би ја имао предузеће у којем имам профит милион марака, али цио тај профит морам подијелити на плате а још 500 хиљада морам дигнути кредита да би исплатио све плате, пошто ми је за плате потребно милион и по. Која ће будала држати такво предузеће. Рецимо жељезнице су очит примјер, веома мали профит а трошкови огромни, вишак упослених гута паре из буџета а предузеће диже кредите да би функционисало. Жива пропаст.

Name

За "ре"

20.12.2018 20:50

"Ре" је изгледа неки велики визионар па он зна да је пуно у дрзавном сектору запослено. Изадји мајсторе у јавност и представи своје знање па цемо ти дати да владас до миле воље кад си тако одвазан, а не сто не смијес ни да се представис веци си неки "ре".

Name

Ре: Марко

20.12.2018 22:48

Не разумијес ти много тога...цуј, радници у јавном сектору...на дрзавним јаслама нема радника, вец ухљеби сто не зарадјују плату, вец је добијају, орило-горило.

Name

Гавран

21.12.2018 07:31

Марко, да ли си ти нормалан, па ЗНАС ли да то висе реални сектор не мозе издржати. Види само ко се запосљава у Администрацију родјаци и пријатељи. Да богдо имају ста они радити. Отидји и погледај по канцеларија а ста раде. Само губе вријеме. Да сам млад и дами тако неко да услугу, ато је сједи поред овогили оног у канцеларије и цекај крај радног времена. А у реалном сектору нема висе радника. Треба стотине Софера, Занатлија и тд.

Name

Воро

20.12.2018 19:08

Нека. И треба. Сто прије пропаднемо то боље. Ја не залим. Гледати како одселити сто прије одавде. Све алалити и осјецати се нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дилајла

20.12.2018 19:17

Колико ли се тек запослило рођака, кумова, јарана,страначки подобних ухолијежа...? Зграда Владе, али и све друге зграде у којима су смјештене институције, организације, агенције...које су на јаслама буџета, пуне су службеника, савјетника, директора, замјеника и иних баш к'о шибица, а фабричке хале зјапе полупразне или потпуно празне, умјесто да је обрнуто.Јадно и жалосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

20.12.2018 19:18

Еее брука и срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака

20.12.2018 19:25

Пола прекалификовати и у производњу,инаце клуцеве у браву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

44рр

20.12.2018 19:36

У електрокрајни столице за разно разне непотребне по ходницима постављају,све је дубке пуно.А на Паприковцу у клиницком центру има висе људи у бјелим мантилима него пацијената,док пацијенти цекају сатима по ходницима.бјели мантили ходају горе доле носају кафе,буреке,друзе се по канцеларијама где испијају каве и цитају новие..апсурдистан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Греска

20.12.2018 19:42

У влади су радници само цистацице и цистаци,остали су нерадници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

20.12.2018 19:42

Све не урушено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трт

20.12.2018 19:53

Треба то приватизовати па да видимо каква им је продуктивност

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

20.12.2018 20:47

Непотребним неструцним кадром са како реце мој комсија"куповним дипломама"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геодетска управа

20.12.2018 20:57

А у геодетску примају све осим геометре. Правника и економиста има ко мрава јос мало па це поцети и да мјере по терену јер геометара нема. Којекакви кувари и фризерке предсједници у комисијама, воимја оца и сина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗНА СВЕ ДОЗНА

20.12.2018 23:07

Битно је да су сукњице изнад кољена у све И једне гђе-гђице,која излази из зграде владе,да се може дићи морал министрима,помоћницима,савјетницима И осталим запосленим,све се само казало,кратка памет-кратка сукња,жалосно је да смо се као друство довели до дна,исто је од завршетка ,,Сељачке буне"на овим просторима,лијепо је описао Андрић,,......паметан зашути,будала проговори,фукара се обогати",није битно која је партија или савез......

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.12.2018 11:45

па зна се како се запошљавају радници у влади, преко тетка стрине жене итд итд

Name

фотка за 10

22.12.2018 08:53

а могла би се и боља направити. Онај који истјера из ових загријаних сређених зграда ове привилеговане госпоје, а задржи само оне потребне и способне, које ве имати посао 8 сати и радиће га, тај ће ући у историју српског народа.