И васпитачи у реду за одлазак

Како Њемачка уводи олакшице за пријем радника, тако се шири и спектар занимања за одлазак из Босне и Херцеговине. Према подацима једне агенције за посредовање при запошљавању у Њемачкој, већ 150 људи код њих је заинтересовано за посао у просвјети. Што је за Њемачку одлична ствар, с обзиром на то да су прогнозе да ће им кроз шест година недостајати 300 хиљада васпитача.

Република Српска 09.12.2018 | 19:43
И васпитачи у реду за одлазак
Након кувара, конобара, возача и медицинара, на ред за одлазак из земље стижу и васпитачи. Њемачка ће у наредних шест година имати дефицит радне снаге у просвјети, а процјене су да ће недостајати чак 300 хиљада васпитача.

Како је потврђено Независним новинама из једне агенције за посредовање при запошљавању из Минхена, они већ имају око 150 заинтересованих кандидата за посао педагога, учитеља и социјалног радника у Њемачкој.

За одлазак потребан је ниво знања њемачког језика Б2 за државне вртиће, а ниво Б1 за приватне, као и нострификована диплома и положен стручни испит у БиХ. Тренутно нема проблема са наставним кадром у Републици Српској, али није искључено да ће бити, поручују синдикалци.

Звање васпитача у Њемачкој стиче се са дипломом средње школе, што би значило да људи из БиХ након нострификације добијају диплому средње школе, а не факултетску. А плате васпитача у Њемачкој зависе од мјеста у којем би појединац нашао запослење. Како нам је потврђено из Радничког универзитета у Бањалуци, као и у већини приватних школа страних језика, њемачки језик је узео првенство у односу на енглески што се тиче потражње.

Проширује се спектар грана које би људи могли да раде у Њемачкој, али то не забрињава много власти у Републици Српској. Најављујући програм демографске обнове Републике Српске, предсједница Жељка Цвијановић тврди и да грађани Српске махом неће да раде.

Подаци које имају амбасаде говоре да годишње оде око 30 хиљада радника у Њемачку, Словенију и Аустрију. Стручњаци упозоравају да ће нови њемачки закон, који ступа на снагу наредне године, уклонити већину преосталих баријера за запошљавање наших радника у тој земљи.

Због увођења бројних олакшица, и убрзања процедуре одласка, очекује се још већи егзодус радника у Њемачку, али и друге земље Европске уније.



(БН телевизија)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Лега

09.12.2018 18:54

Само напријед идите дјецо јер овдје нема зивота док је багра на све три стране на власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Збогом Босно!

09.12.2018 20:15

Босно моја јабуко у цвијету, сто ме пусти да лутам по свијету?

Name

Демографска обнова

09.12.2018 19:00

Влада Александра Џомбића а и њена све ове године су владе без икаквог сензибилитета или осјећаја да би требале развијати реални сектор а то је смањење пореза и осталих фискалних намета.Гомилање страначки подобних радника у министарства,јавне установе и јавна предузећа ради добијања гласова је била њихова једина политика.Гдје то она нуди мјеста и онај њен главоња директор Вујичић вјероватно је познато.То су Бема,Калдера цомпанy,Врбас све горе од горег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

егзодус

09.12.2018 19:06

Ма браво.Дипломирани инзињер пољопривреде цека прилику...Семберији не требам....сви вани....Да ми се дјеца не роде у земљи криминала...и

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да вас испита један васпитач

09.12.2018 19:09

Нека, нека,.. Само средња школа је довољна за рад у вртићу. А ја будала очекујем нешто кад завршим факултет, зато ми се и смучило!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

09.12.2018 20:35

мислим да нисте разумијели… васа нострификована диплома би у њемацкој била као диплома средње сколе

Name

Питам

11.12.2018 08:47

Па шта ако и би??? Да вас питам зашто овдје нема школа коју кад завршиш можеш добити радно мјесто васпитача као што је то у Њемачкој или Србији??? Зашто нам узимају новац и школарине, па то папрено плаћамо умјесто да се створе услови за нешто што је потпуно природније за младе људе. Осим тога каква је разлика у томе да проведете још пар година учећи на факултету или школи види се по томе што млади људи касније или раније успјевају зарадити своју плату по предшколским установама. А директор предшколског центра има диплому Филолошког факултета потпуно одвојеног од Филозофског, одсек Предшколско васпитање у Бањој Луци?!!! Занима ме само по чему је "Неко" ко заврши Српски језик и књижевност одговарајући за директорску позицију без адекватних, положених предмета и одрађене праксе по обдаништима! Зарађујете на нама, искориштавате нас!

Name

007 Бонд

09.12.2018 21:08

Ни један медиј у Србији не рекламира Немачку и одласке. То има само код вас. А Србија се и за вас труди. Само ове године је Република Српска у Србију извезла робу у вредности од 600 милиона евра. Србија вам је први спољно трговински партнер. Само ове годне је извод из Републике Српске у Србију порастао за 17%. Циљ Србије је да извоз из Републике Српске у Србију ускоро буде бар МИЛИЈАРДУ евра. А припрема вам се и нова бесповратна помоћ, и нове инвестиције и улагања у мала и средња предузећа... Па ви наставите да рекламирате Немачку, и газите рад и труд Србје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да ти кажем

11.12.2018 08:49

У Србији се иде у Средњу школу да се буде васпитач, људи имају прилику много раније зарадити новац него код нас у Републици Српској! Сметају вам вијести које сви знамо.

Name

Јока

09.12.2018 21:18

Од пара се зиви а Не од политике .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.12.2018 07:07

тако је брате. Ја сам одлуцио да се вратим. Овде сам у Њемацкој прао гузице за 300 ЕУР мјесецно али ни то неце свабо да исплати. Нису ми дали слободан дан, тразе да будем цлан партије. Нема пемзионог, нема здравственог, спавам под мостом. ма страсно. Рацунам боље је да радим код нас за 1000 ЕУР него у Њемацкој за 300 нередовних. Или да узмем 3 милиона кредита да направим неки воцњак, ко сто је вец урадио другов мали да не буде наркоман.

Name

Ма гле цуда!

09.12.2018 21:32

А ух, мали Нијемци у вртицима говоре српским језиком. А ја ти бога балавога! Е пртјерали сте, свака цаст. Када будте брисли бабама и дедовима усране гузице за 300 Еура и радили 24 сата (рунд ум дие Ухр), без слободног дана, негдје по Алпама Баварске, не врацајте се сломљне кицме да зивите на рацун Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срам те било!

11.12.2018 09:00

То само задрти, неуки народ попут нашег може мислити, а нема мозга своје памети ни у кашику да стане. Смета вам када се чује истина, а и не знате да и у Србији постоји систем и да кад завршиш Средњу школу радиш као васпитач. А само овдје кад завршиш Филолошки факултет Српски језик и књижевност постанеш директор Предшколског центра за васпитање и образовање!!!

Name

црнонамсеписе

09.12.2018 21:42

Нек мами води ову дивљу дрзаву засновану од ратних профитера и криминалаца који су се накотили ко прасад сваке године по 13торо. Сретно црна тројко састављена од 3 народа а купацете се у сузама оних који су вас проклели онда се запитајте сто сте сами, лијепо је узети испред мог дјетета и остале дјеце зељне свега. Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

09.12.2018 21:50

Бордели увијек требају свјезе месо

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

11.12.2018 08:52

Гаде један!

Name

Блрс

10.12.2018 00:08

Молим само да наведете које су то олаксице сто се тице добијања виза, посто је њемацка амбасада објавила да од тога нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

10.12.2018 04:56

Бирали сте сад изволте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

10.12.2018 05:58

Како нам сад одговарају фасистицке земље агресорске оне које су нас бомбардовале ал нецемо у мато и земље ЕУ јер ми смо патриоте хоцемо заставу а гдје мајка Русија сад па њемци су нас бомбардовали па гдје Србство патриотизам гдје Србовање гдје пљување по ЕУ и Земаља које су нас бомбардовале.А оно РС крв се прољевала бранила оцувала воли јебес еу .А види имамо и агенције за посредовање за одлазак нас велико Срба ии то у срцу РС.Који смо ми лицемери од народа .Па није ни цудо сто нас леми тлаци и растура..Па нецемо у ЕУ а народ редови за одлазак у ЕУ.Сад добра Њемацка а сиромасни уранијум и ти а Застава гдје она оцемо је стацљати тамо на улаз у фирме гдје нас запосле.Која смо мизеријА само на празно серемо .једно прицамо друго радимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

♤♡◇♧

10.12.2018 08:19

ЕВО ЖЕЉКИ ДА ОДГОВОРИМ ...ВЕЛИКА ЖЕЉА МИ ЈЕ ДА ПРОЧИТА...ИЗ МОЈЕ КУЦЕ стобих се рекло из прве руке...ПРЕСЕДНИЦЕ..Дјете ми дипломирало МЕДИЦИНУ У РОКУ...СА 25Г...посто је раније на годину посао у 1 разред..ЕВО ПРЕСЕДНИЦЕ ПАМЕТНИЦЕ.......Волотирао у установи 1 г...било их 5 колега сви се устимали ал ја неимадох везу...Када је волотерство истекло..Преко једне др питаноје за дјете гдје је ДИРЕКТОР СРДАЦНО ОДГОВОРИО ...Које звао за малога...Она је одговорила нико само питам да рјесимо и овог колегу...А ОДГОВОР ЈЕ СЛЕДИО...А НЕ НЕ НЕ ДАЦЕМО МУ ДОБРЕ ПРЕПОРУКЕ..ЈЕЛ ТО ПРЕСЕДНИЦЕ НЕЦЕ ДА РАДЕ..И СТА БИ ДАЉЕ..СИН ми се наљуути полизи Б2..Аплицира за њемацку..Просао тамо практицни рад...Полозио испит..Добио дозволу за рад...И САДА ЈЕ ЉЕКАР У ШТУДГАРДУ И 2 ГОД СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈЕ..ПРЕСРЕЦАН ЗАДОВОЉАН..А ВИ ПРЕСЕДНИЦЕ ИДАЉЕ ЛАЗИТЕ И САМО ЛАЗИТЕ...ЈЕЛ дјете није било ниције и нема везе сто је сколовано..зивите у сбојим лазима и мадти а ми обицни градјани видимо све око нас ста се десава..МОЈЕ ДЈЕТЕ СЕ НЕЦЕ ОВАМО ВРАТИТИ И ЈА ГА ПОДРЗАВАМ..СРАМ ДА ВАС БУДЕ..РАЗОЦАРАНА МАЈКА У ОВО ДРУСТВО..ИДИОТИЗАМ И НЕПОТИЗАМ И НЕСПОСОБИЗАМ..ЈЕ КОД НАС...ЈАКО СМО РАЗОЦАРАНИ РОДИТЕЉИ СКОЛИВАНЕ ДЈЕЦЕ И ПОЦИЊЕМО ДА МРЗИМО РС

ОДГОВОРИТЕ