БиХ крши правила, али без санкција

Енергетска заједница крајем прошле седмице одгодила је санкције БиХ, иако већ неколико година крши правила Трећег енергетског пакета и других енергетских правила ЕУ.

Босна и Херцеговина 03.12.2018 | 07:40
БиХ крши правила, али без санкција
Осим тога, званичници ЕУ су у више наврата након општих избора 2014. године припријетили да у будућем периоду неће бити признати избори ако не буде спроведена одлука Европског суда за људска права "Сејдић и Финци", а након избора ове године одлуку више нико ни не спомиње. ЕУ је стално упозоравала БиХ да неће моћи направити искорак у европским интеграцијама ако не буде ојачана владавина права, а многи аналитичари сматрају да се и у овој области гледа кроз прсте.

Када се ради о посљедњој одлуци Енергетске заједнице, иако је констатовано да БиХ већ годинама крши европске одлуке о усвајању комплементарног законодавства за сектор гаса у БиХ, одлучено је да се примјена санкција одгоди за додатних шест мјесеци, а сличне одлуке о одгађању доношене су и у протеклом периоду.

Осим у вези са сектором гаса, за БиХ је констатовано да је починила озбиљан и упоран прекршај члана 92 Уговора о енергетској заједници због тога што погонска горива која се производе садрже сулфур. За овај прекршај прозване су још и Србија и Украјина.

Илустрације ради, Секретаријат ЕЗ-а је још 2013. године пријетио мјерама против БиХ због кршења гасне регулативе ЕУ, међутим у протеклих пет година мало тога се помјерило с мртве тачке. 

Тања Топић, аналитичарка из Бањалуке, сматра да је основни проблем у томе што не постоји адекватан механизам санкција осим пуке пријетње да БиХ неће моћи постати чланица ЕУ, а што многи, како каже, нити не сматрају неком пријетњом. 

"Да је ЕУ попустљива - јесте. Наша земља је губила године у неиспуњавању услова, који су у одређеном тренутку представљени као услови свих услова, и кад се то није десило, онда ЕУ једноставно фокус пребаци на неке друге теме и приоритете за које очекује да би могле лакше да се ураде", рекла је Топићева.

Додала је да је ЕУ, заокупљена бројним свјетским изазовима и проблемима, ставила западни Балкан у други план, што, како је нагласила, одговара овдашњим политичким елитама. Такође, како је нагласила, сама ЕУ не зна шта да уради с овим регионом, а овдашње елите не желе суштински да примијене европске вриједности на којима ЕУ почива.

(Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

А

03.12.2018 07:02

Свак се о свом јаду забавио. ЕУ такође

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бабаклук & Папаклук

03.12.2018 07:17

Пројекти као "сејдиц & финци" или "у гету клинци" нису обухвацени насом рефермском агендом. Сада тек заврсавамо са заустављањем рада фабрика, продајом "слабих" предузеца али без изузеца! Рударење нам не треба у тако малобројној РС, са тек мало мање становника него средњи европски градови као Београд, Минхен.. Фактицки смо охрабрени на насем путу успјеха да развијемо бабаклук и папаклук. Фактицки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

03.12.2018 09:48

Ма,баш брига Европу за БиХ,њима одговара овакво стање какво јесте.

ОДГОВОРИТЕ