Бомбаш аутобуса Дортмунда осуђен на 14 година!

Човек који је 2017. извршио бомбашки напад на аутобус фудбалера Борусије из Дортмунда осуђен је на 14 година затвора.  Како је пао Сергеј W, нападач на фудбалере Борусије? Немачки држављанин руског порекла осуђен је на 14 година робије због 28 одвојених покушаја убиства. Ево како је текла истрага и шта је доказано у њој.

Фудбал 28.11.2018 | 13:45
Бомбаш аутобуса Дортмунда осуђен на 14 година!
Сергеј Венерголд, Немац руског порекла, осуђен је за покушај убиства.

Фудбалер Борусије из Дортмунда Марк Бартра и један полицајац повредјени су у неколико експлозија у близини клупског аутобуса у тренутку када је напуштао хотел у Дортмунду, на поласку за утакмицу Лиге шампиона с Монаком 11. априла 2017. године.

Пресуда је окончала 11-омесечно суђење на коме је било сведочења играча и тадашњег тренера Томаса Тухела. Осуђени је признао кривицу рекашви да није имао у плану икога да повреди.

Тужиоци су навели да је он узео зајам да се клади да ће пасти вредност акција клуба Борусија Дортмунд, а затим је извршио напад на аутобус и покушао да га прикаже као напад исламских терориста. Дортмунд је једини немачки фудбалски клуб чије деонице су котиране на берзи.

У експлозијама је сломљен прозор аутобуса и Барта је погођен шрапнелом. Фудбалер око месец дана није могао да игра пошто је оперисан због сломљене кости на ручном зглобу. Тужиоци су тражили доживотни затвор.

Међутим, одбрана је имала аргумент да оптужени В. треба да буде осуђен само за изазивање експлозије и да треба да добије много мању казну.

Како је пао Сергеј W, нападач на фудбалере Борусије? Немачки држављанин руског порекла осуђен је на 14 година робије због 28 одвојених покушаја убиства. Ево како је текла истрага и шта је доказано у њој.

Немачки држављанин руског порекла, 28-годишњи Сергеј W, осуђен је данас на 14 година затвора након што је проглашен кривим за прошлогодишњи напад на аутобус са фудбалерима Борусије Дортмунд.

Грађанин, чији је идентитет делимично сакривен сходно правилима о заштити приватности која важе у Немачкој, осуђен је за 28 покушаја убиства - односно, за покушај убиства сваке од особа која се 11. априла 2017. налазила у бусу који је требало да превезе екипу Борусије од клупског хотела до стадиона "Вестфален" на меч Лиге шампиона са Монаком.

Реванш четвртфинала отказан је и одигран накнадно, а шпански фудбалер Марк Бартра није био у стању да наступи због повреда које су му нанеле три експлозивне направе сакривене поред пута којим овај тим уобичајено одлази из карантина на стадион.

Иако је у јеку терористичких напада широм Европе првобитна претпоставка била да су се играчи Дортмунда нашли на удару исламских екстремиста, истрага је брзо издвојила Сергеја W као главног осумњиченог за напад, а касније је тужилаштво је доказало и мотив - нападач је претходно позајмио новац како би се кладио на пад вредности акција Борусије Дортмунд на берзи.

Напад је планирао и извео тако да све заличи на класичан терористички чин, у чему очигледно није успео.

Расекотине на лицу и руци које је задобио Бартра, на срећу, биле су најтежа повреда коју су задобили чланови Борусије Дортмунд том приликом. Постоји и конкретан разлог због ког овај напад није имао трагичне последице.

Током истраге, немачке власти ухапсиле су и привремено држале у притвору двојицу ирачких имиграната из Вупертала, повезујући их са исламским екстремистима, али су они касније ослобођени оптужби за напад на аутобус Бе-Фау-Беа.

Већ 21. априла име извесног Сергеја W издвојено је на врху листе оптужених.

Он је у време напада одсео управо о хотелу у ком су боравили и играчи Борусије, а тражио је и собу са погледом на паркинг одакле је аутобус морао да крене пут "Вестфалена".

На дан напада, и то из хотелске собе, Сергеј је од банака позајмио 78.000 евра и тако практично решио овај потенцијално компликован случај за истражне органе.

Да је напад изведен даљинским активирањем ручно направљених бомби имао трагичан исход и заиста угрозио наставак сезоне за фудбалере Борусије,претпоставка је да би нападач остварио профит од око четири милиона евра, међутим све је завршено само делимичним падом вредности Дортмундових акција за 5 одсто - и то краткорочно, јер су се оне до краја недеље у потпуности "опоравиле" на берзи.

Писма постављена недалеко од места на којима су експлодирале бомбе, а која су повезивала овај напад са мигрантима које је ИСИС послао у Немачку, нису била веродостојна колико веома индикативна позајмица и онлине опклада послата са ИП адресе хотела у ком се налазила и екипа Борусије.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Невјероватно

28.11.2018 14:37

Какав глупан!

ОДГОВОРИТЕ