БН: Налазиште из бронзаног доба

Веома необично, и археолошки и историјски вриједно налазиште откривено је у насељу Ново Село надомак Бијељине. Тим археолога и атрополога из Аустрије, у сарадњи са Музејом “Семберије”, врши истраживања на двије гробнице из раног бронзаног доба. Ради се о најстаријем налазишту ове врсте у Семберији, а свакако изузетно ријетком у читавој Европи.

Република Српска 26.11.2018 | 16:25
БН: Налазиште из бронзаног доба
Ископавањем су пронађене двије хумке са скелетима из праисторијског периода. Ријеч је о женској особи старости између 21 и 27 година, покопаној у фетусном положају и о урни. Локалитет је уочен, издвајајући се по конфигурацији, од равнина око њега, и извршена су геофизичка испитивања.

“То нам је потврдило да се заиста, како смо и сумњали, ради о вјештачким структурама. Ископавањем смо дошли до резултата да се ради о грађевинама које су подигнуте у давној прошлости. Најстарији гроб који смо пронашли датира из времена између 4.500 и 4.000 година прије нове ере. То је скелетни укоп у каменој конструкцији.



Ту се налази и око 1000 година млађи гроб, који заправо представља урну. Наиме ради се о спаљивању покојника који је укопан у близини”, објашњава др Марио Гаврановић, из Института за европску и оријенталну археологију Академије наука у Бечу.



Оно што је занимљиво је да су хумке опасане ровом необичног облика, у коме су пронађени разни предмети, али и животињске кости. Др Гаврановић сматра да се не ради о насељу, него о сакралном мјесту гдје су се вршиле одређене врсте обреда.

Сњежана Антић из Музеја “Семберије” објашњава шта је све пронађено.




“Поред скелетних остатака пронађена је једна цијела керамичка посуда која тек треба да буде обрађена и сређена каталошки, па ћемо тек онда знати из ког је периода. Претпостављамо да се ради о прелазу између бакарног и бронзаног доба.

Урна која је пронађена, у којој је спаљен покојник потиче из касног бронзаног доба. Пронађено је и доста керамике која је из бакарног доба. У једном гробу је пронађена бакарна женска наушница, која ће се након обраде моћи погледати у Музеју `Семберије`”.



Ископавањима присуствује и директор Музеја “Семберије” Момчило Копривица.

“Ово је врло битан догађај, заправо ово је већ његов завршни чин. Да није било Археолошког института `Орео` из Аустрије, чијим финансијским средствима и радимо пројекат, ми не би били у могућности да га остваримо. Пројекат је од изузетног значаја, како за наш Музеј, тако и за Бијељину и Семберију. Сигуран сам да ће истраживања показати да се ради о најстаријој гробници у Европи”. 



Радови, који ће на овом локалитету бити настављени коштају око 5.500 евра. На 800 метара од овог налазишта налази се још једна хумка.

“То је локалитет Мухарине. Нисмо успјели ове године да га истражимо. Ни овај локалитет нисмо успјели завршити, стигли смо само до половине, због зиме и због финансијских средстава. Треба још да скинемо другу половине гробне хумке, али очекујем да ћемо следеће године наставити радове и на овом локалитету и на сљедећем”, рекао је др Марио Гаврановић.

При физичким радовима помагали су и војници Оружаних снага. Ископавање је почело 7. новембра и завршава се сутра, до када ће све бити враћено у првобитно стање, по договору са ПД “Семберија”, на чијем локалитету је налазиште. На узорцима ће бити урађене бројне анализе, укључујући и ДНК, а сви налази остају у Бијељини, гдје ће, у Музеју након обраде бити изложени.

(БН) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Аустриа

27.11.2018 08:52

Ако има каквих пара или злата одма дасе обавијести главни лопов додик оње најбољи специјалист

ОДГОВОРИТЕ
Name

Археолог

27.11.2018 14:14

Најстарија гробница у Европи!Какав струцњак!!!!

ОДГОВОРИТЕ