BN: Nalazište iz bronzanog doba

Veoma neobično, i arheološki i istorijski vrijedno nalazište otkriveno je u naselju Novo Selo nadomak Bijeljine. Tim arheologa i atropologa iz Austrije, u saradnji sa Muzejom “Semberije”, vrši istraživanja na dvije grobnice iz ranog bronzanog doba. Radi se o najstarijem nalazištu ove vrste u Semberiji, a svakako izuzetno rijetkom u čitavoj Evropi.

Republika Srpska 26.11.2018 | 16:25
BN: Nalazište iz bronzanog doba
Iskopavanjem su pronađene dvije humke sa skeletima iz praistorijskog perioda. Riječ je o ženskoj osobi starosti između 21 i 27 godina, pokopanoj u fetusnom položaju i o urni. Lokalitet je uočen, izdvajajući se po konfiguraciji, od ravnina oko njega, i izvršena su geofizička ispitivanja.

“To nam je potvrdilo da se zaista, kako smo i sumnjali, radi o vještačkim strukturama. Iskopavanjem smo došli do rezultata da se radi o građevinama koje su podignute u davnoj prošlosti. Najstariji grob koji smo pronašli datira iz vremena između 4.500 i 4.000 godina prije nove ere. To je skeletni ukop u kamenoj konstrukciji.



Tu se nalazi i oko 1000 godina mlađi grob, koji zapravo predstavlja urnu. Naime radi se o spaljivanju pokojnika koji je ukopan u blizini”, objašnjava dr Mario Gavranović, iz Instituta za evropsku i orijentalnu arheologiju Akademije nauka u Beču.



Ono što je zanimljivo je da su humke opasane rovom neobičnog oblika, u kome su pronađeni razni predmeti, ali i životinjske kosti. Dr Gavranović smatra da se ne radi o naselju, nego o sakralnom mjestu gdje su se vršile određene vrste obreda.

Snježana Antić iz Muzeja “Semberije” objašnjava šta je sve pronađeno.




“Pored skeletnih ostataka pronađena je jedna cijela keramička posuda koja tek treba da bude obrađena i sređena kataloški, pa ćemo tek onda znati iz kog je perioda. Pretpostavljamo da se radi o prelazu između bakarnog i bronzanog doba.

Urna koja je pronađena, u kojoj je spaljen pokojnik potiče iz kasnog bronzanog doba. Pronađeno je i dosta keramike koja je iz bakarnog doba. U jednom grobu je pronađena bakarna ženska naušnica, koja će se nakon obrade moći pogledati u Muzeju `Semberije`”.



Iskopavanjima prisustvuje i direktor Muzeja “Semberije” Momčilo Koprivica.

“Ovo je vrlo bitan događaj, zapravo ovo je već njegov završni čin. Da nije bilo Arheološkog instituta `Oreo` iz Austrije, čijim finansijskim sredstvima i radimo projekat, mi ne bi bili u mogućnosti da ga ostvarimo. Projekat je od izuzetnog značaja, kako za naš Muzej, tako i za Bijeljinu i Semberiju. Siguran sam da će istraživanja pokazati da se radi o najstarijoj grobnici u Evropi”. 



Radovi, koji će na ovom lokalitetu biti nastavljeni koštaju oko 5.500 evra. Na 800 metara od ovog nalazišta nalazi se još jedna humka.

“To je lokalitet Muharine. Nismo uspjeli ove godine da ga istražimo. Ni ovaj lokalitet nismo uspjeli završiti, stigli smo samo do polovine, zbog zime i zbog finansijskih sredstava. Treba još da skinemo drugu polovine grobne humke, ali očekujem da ćemo sledeće godine nastaviti radove i na ovom lokalitetu i na sljedećem”, rekao je dr Mario Gavranović.

Pri fizičkim radovima pomagali su i vojnici Oružanih snaga. Iskopavanje je počelo 7. novembra i završava se sutra, do kada će sve biti vraćeno u prvobitno stanje, po dogovoru sa PD “Semberija”, na čijem lokalitetu je nalazište. Na uzorcima će biti urađene brojne analize, uključujući i DNK, a svi nalazi ostaju u Bijeljini, gdje će, u Muzeju nakon obrade biti izloženi.

(BN) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Austria

27.11.2018 08:52

Ako ima kakvih para ili zlata odma dase obavijesti glavni lopov dodik onje najbolji specijalist

ODGOVORITE
Name

Arheolog

27.11.2018 14:14

Najstarija grobnica u Evropi!Kakav strucnjak!!!!

ODGOVORITE