Вјежбајте уз музику

Слушање мелодија са добрим ритмом помаже издржљивост у вежбању, тренира се посвећеније, а и ужитак је већи.

Здравље 13.11.2018 | 11:51
Вјежбајте уз музику
БРОЈНА истраживања потврдила су да музика има битан утицај на резултат тренинга. Слушање мелодија са добрим ритмом помаже издржљивост у вежбању, тренира се посвећеније, а и ужитак је већи, наводи се у чланку америчког Сциентифиц Америцан магазине.

Две најбитније карактеристике музике, а то су темпо и ритам, подстичу рекреативно бављење спортом због утицаја на сихронизацију покрета у складу са музиком. Слушајући довољно стимулативну песму, добија се енергија, која је се каналише на физичку активност и подстиче њено брже и ефикасније извршење. Синхронизација покрета у ритму музике доводи до стабилног темпа и правилног дисања, што за последицу има мањи утрошак енергије.

Битни аспекти тренинга уз музику су и лични доживљај песме, што позитивно утиче на расположење и емоције. То је јако битно за мотивацију да се истраје у вежбању и постигне жељени резултат. Наравно, само под условом да се избегавју песме које буде сетност и тугу.

Изаберите омиљену листу песама и чучњевима, искорацима, трбушњацима и склековима постигните завидну форму.

СКЛЕКОВИ

Заузмите положај за склек и да би вам било лакше ослоните се коленима о тло. Увуците стомак и исправите леђа. Док се спуштате лагано доле - издишите. Вратите се у почетни положај, удишући и лагано се подижући. Урадите максималан број понављања са краћим паузама.

ТРБУШЊАЦИ

Лезите на леђа са савијеним коленима и стопалима на тлу и укрстите руке преко груди. Сада полако подижите се ка горе, постепено подижући, прво главу, па рамена све док не дођете у комплетан седећи положај. Задржите се у овом положају неколико секунди, а затим се контролисано вратите у почетни положај. Урадите три понављања по 15 трбушњака.

ИСКОРАЦИ

Закорачите унапред једном ногом, спуштајте кукове све док оба колена не буду савијена под углом од 90 степени. Постарајте се да је истурено колено у равни са скочним зглобом, као и да вам друго колено не додирује тло. Затим се вратите у почетни положај, а тежина нека вам буде усмерена кроз пете. Урадите три понављања по 15 искорака, наизменично смењујући ногу којом искорачавате.

ЧУЧЊЕВИ

Станите у положај да су вам стопала размакнута у ширини рамена. Држите руке у висини груди због равнотеже. Спуштајте се у чучањ као да желите да седнете на замишљену столицу. Држите груди подигнуте, а кичму исправљену. Спустите се што ниже можете, тако да вам бутине буду паралелне са подом и водите рачуна да вам колена не прелазе линију врха ножних прстију. Урадите три понављања по 15 чучњева.

Новости
фото:интернет
 
 

Коментари / 0

Оставите коментар