Vježbajte uz muziku

Slušanje melodija sa dobrim ritmom pomaže izdržljivost u vežbanju, trenira se posvećenije, a i užitak je veći.

  • Magazin
  • Zdravlje


BROJNA istraživanja potvrdila su da muzika ima bitan uticaj na rezultat treninga. Slušanje melodija sa dobrim ritmom pomaže izdržljivost u vežbanju, trenira se posvećenije, a i užitak je veći, navodi se u članku američkog Scientific American magazine.

Dve najbitnije karakteristike muzike, a to su tempo i ritam, podstiču rekreativno bavljenje sportom zbog uticaja na sihronizaciju pokreta u skladu sa muzikom. Slušajući dovoljno stimulativnu pesmu, dobija se energija, koja je se kanališe na fizičku aktivnost i podstiče njeno brže i efikasnije izvršenje. Sinhronizacija pokreta u ritmu muzike dovodi do stabilnog tempa i pravilnog disanja, što za posledicu ima manji utrošak energije.

Bitni aspekti treninga uz muziku su i lični doživljaj pesme, što pozitivno utiče na raspoloženje i emocije. To je jako bitno za motivaciju da se istraje u vežbanju i postigne željeni rezultat. Naravno, samo pod uslovom da se izbegavju pesme koje bude setnost i tugu.

Izaberite omiljenu listu pesama i čučnjevima, iskoracima, trbušnjacima i sklekovima postignite zavidnu formu.

SKLEKOVI

Zauzmite položaj za sklek i da bi vam bilo lakše oslonite se kolenima o tlo. Uvucite stomak i ispravite leđa. Dok se spuštate lagano dole - izdišite. Vratite se u početni položaj, udišući i lagano se podižući. Uradite maksimalan broj ponavljanja sa kraćim pauzama.

TRBUŠNjACI

Lezite na leđa sa savijenim kolenima i stopalima na tlu i ukrstite ruke preko grudi. Sada polako podižite se ka gore, postepeno podižući, prvo glavu, pa ramena sve dok ne dođete u kompletan sedeći položaj. Zadržite se u ovom položaju nekoliko sekundi, a zatim se kontrolisano vratite u početni položaj. Uradite tri ponavljanja po 15 trbušnjaka.

ISKORACI

Zakoračite unapred jednom nogom, spuštajte kukove sve dok oba kolena ne budu savijena pod uglom od 90 stepeni. Postarajte se da je istureno koleno u ravni sa skočnim zglobom, kao i da vam drugo koleno ne dodiruje tlo. Zatim se vratite u početni položaj, a težina neka vam bude usmerena kroz pete. Uradite tri ponavljanja po 15 iskoraka, naizmenično smenjujući nogu kojom iskoračavate.

ČUČNjEVI

Stanite u položaj da su vam stopala razmaknuta u širini ramena. Držite ruke u visini grudi zbog ravnoteže. Spuštajte se u čučanj kao da želite da sednete na zamišljenu stolicu. Držite grudi podignute, a kičmu ispravljenu. Spustite se što niže možete, tako da vam butine budu paralelne sa podom i vodite računa da vam kolena ne prelaze liniju vrha nožnih prstiju. Uradite tri ponavljanja po 15 čučnjeva.

Novosti
foto:internet
 
 

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.