Колико срцу и плућима треба времена за опоравак од пушења?

Бивши пушачи морају да чекају 15 година од престанка пушења да би се ризик од срчаних болести и инфаркта вратио на нормалан ниво, показала је нова студија.

Здравље 08.11.2018 | 08:39
Колико срцу и плућима треба времена за опоравак од пушења?
Неке раније студије су показале да се ризик од инфаркта стабилизује око пет година после остављања цигарета, али ново истраживање показује да је потребно троструко више времена.

Након анализирања података 8.700 људи у трајању од 50 година, истраживачи са Вандербилта су утврдили да треба доста више од деценије да се уклони штета коју је срцу нанео никотин и разне друге хемикалије у цигаретама.

Срце и крвни судови се брже опорављају од штете коју наносе цигарете, објашњава ауторка студије Мередит Данкан. Али са плућима је сасвим друга прича, односно, њима треба дуже да се опораве.

Срчане болести су убица број један у свим земљама света, а један од главних фактора који им доприноси су цигарете. Можда је баш због тога све више људи који одлучују да престану да пуше, и иако је то сјајно, не значи да ће им здравље одмах бити боље.

"Постоји мањак информација о томе шта се заправо дешава код људи који су дуго пушили", каже ауторка Данкан.

Да би то истражили, узели су податке из једне студије која је почела 1948. и трајала до 1975. године, у којој су учествовале две генерације људи и скоро половина њих су били пушачи.

Као тешке пушаче категоризовали су људе који су пушили најмање по паклицу дневно 20 година, и око 70 одсто њих је током студије доживело инфаркт.

Након пет година, код оних који су престали да пуше забележен је око 38 одсто мањи ризик од инфаркта, у односу на оне који су наставили да пуше.

Али требало је 16 година након престанка пушења да се кардиоваскуларно здравље бивших пушача врати на ниво здравља које имају непушачи.

"Код људи који су били тешки пушачи доста дуго, могуће је да настану промене на срцу и плућима које не могу потпуно да се врате у нормалу", каже Данканова. "Оно што је важно да запамтите је да се ризик од срчаног удара и других облика кардиоваскуларних болести свакако смањује после престанка пушења и то је главно откриће ове студије."

Заиста, доказано је да се неке добре последице престанка пушења осећају у телу готово одмах.

Само 20 минута након угашене последње цигарете, откуцаји срца и притисак у крвним судовима се враћају у нормалу.

Око 12 сати касније, ниво угљен-моноксида спада на ниво толико мали да га је скоро немогуће открити у телу.

Недељу дана касније, ризик од инфаркта је већ мало мањи, јер срце и крвни судови више нису изложени хемикалијама које могу да изазову стварање крвних угрушака.

Ипак, ризик од срчаних обољења остаје, али због тога не треба потценити све добре ефекте престанка пушења.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар